Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

joi, 12 octombrie 2017

Empatia pe Intelesul Psihopatilor

De ce un articol despre empatie intr-o lume nebuna, nebuna? O empatie exagerata te transforma intr-un magnet de profitori. Iar o empatie insuficient dezvoltata ii va face pe cei dragi sa prefere o persoana cu alt handicap.




Daca o mama m-ar intreba care este cel mai intunecat scenariu pe care il poate concepe mintea mea in legatura cu fiul sau fiica ei, cred ca m-as gandi la o tulburare de personalitate precum narcisismul sau psihopatia (tulburarea de personalitate antisociala). Multi oameni inteleg gresit cuvantul "antisocial" - imaginandu-si ca este vorba despre incapacitatea cuiva de a socializa - GRESIT.

Antisocial se refera mai curand la incapacitatea cuiva de a empatiza, de a respecta reguli si de a adopta un comportament etic in relatie cu ceilalti. De ce mi se pare acesta un scenariu intunecat, de cosmar? Pe masura ce aflati mai multe despre aceste tulburari de personalitate s-ar putea sa realizati ca, din randurile persoanelor care prezinta asa ceva, se aleg politicieni, staruri din showbusiness sau te miri ce alte personalitati, pline de succes.

Si totusi, este un scenariu intunecat sa ai in familie pe cineva care prezinta aceste tulburari de personalitate, din motive lesne de inteles: comportamentul imoral si lipsit de empatie al acestora ii expune pe ei insisi la o instabilitate dureroasa, si rasturnari de situatie obositoare in marea majoritate a relatiilor pe care le au, inclusiv a celor pe care le au cu voi, in calitate de, parinti.

In mod interesant, un psihopat sau un narcisist, poate sa dea dovada de o aparenta empatie, daca doreste sa isi acceseze aceasta facultate profund umana. Dar o fac doar voluntar, pentru ca au invatat ca in acest mod pot sa isi atinga scopurile - acumularea de putere personala. Nu ii intereseaza relatia cu voi - ii intereseaza puterea pe care o vor castiga prin intermediul vostru. Cu alte cuvinte, ii intereseaza sa va foloseasca.

Cand veti intelege cat de putin valoreaza viata unui om in perceptia lor si cat de atomizati sunt in egocentrismul lor, veti sti ca ar fi fost poate de dorit sa aveti un copil care prezinta deficiente psiho-fiziologice de un fel sau altul - orice, in afara de lipsa de empatie, de spirit comunitar, care este intr-adevar o deficienta capitala.




Si chiar daca v-ar surade ideea ca un membru al familiei sa fie "pe cai mari", in politica sau in showbusiness, ceea ce ati pierde ar fi de o valoare mult mai mare - RELATIA. Stilul de viata actual pare sa inhibe dezvoltarea empatiei la noile generatii si abia daca mai intalnesti "copii cu cheia de gat", care inteleg totusi ca omul este o fiinta sociala care depinde de cei din jur, iar relatiile, mai mult decat simple interactiuni,, au o logica, un sens al lor.

Cand te simti singur, ia-ti un ostatic. / Alah iti va strica ziua daca esti mai fericit decat Abdoul Jabaar. / Multi oameni sunt dificili, dar putini primesc 70 de virgine pentru asta. / Liberul arbitru este ceea ce faci cu ceea ce ti-a facut Abdoul Jabaar. / Daca fiind dificil nu ti se implinesc toate dorintele, probabil ca nu esti destul de dificil. / Stii ca ai reusit cand strici ziua cuiva si apari imediat la breaking news. (Maxime Teroriste) 

Desigur, nu este de dorit nici o empatie exagerata, care ne determina sa ne neglijam propriile nevoi in beneficiul celor care stiu sa profite de aceasta slabiciune a noastra. Acest "pol opus" al dezvoltarii empatiei poate transforma o persoana intr-un adevarat magnet de narcisisti / psihopati, care stiu sa exploateze astfel de trasaturi de personalitate.

Cand va mirati de ce ati adunat atatia profitori in jur, probabil ca o empatie exagerata este raspunsul. Daca va aflati intr-o astfel de situatie, va recomand sa faceti exercitii de dezvoltare a empatizarii cu sine. Va vor ajuta sa va separati de problemele altora care va consuma cele mai pretioase resurse - banii, timpul, emotiile. Invatati sa analizati problemele din ambele perspective si apoi invatati sa spuneti "NU", politicos dar cu hotarare.

Iar daca va situati intamplator la polul celalalt - al celor lipsiti de empatie, v-ar putea interesa urmatoarele masuri, pentru dezvoltarea empatiei, in absenta careia veti ramane la fel de singuri ca si pana acum. De asemenea, daca aveti copii, acordati atentie acestei liste fiindca de asta s-ar putea sa depinda cat de oameni vor putea fi in viitor.

  • Cititi beletristica. S-a observat faptul ca lectura, acest obicei desuet are totusi anumite beneficii neasteptate, in afara de faptul ca va dezvolta gandirea si limbajul, va mai dezvolta si empatia.
  • Priviti binele din ceilalti. Cand faceti acest lucru, exista sanse sa va doriti mai putin razbunari prin agresiuni directe sau pasive (comportament pasiv-agresiv). Cand contabilizati greselile, aveti scuze pentru orice grozavii. 
  • Traiti in prezent. Unii "stau bine cu memoria", in sensul ca nu pot uita nimic din ceea ce le-a facut viata sau ceilalti. Aceasta victimizare "de cursa lunga" nu ii ajuta sa fie mai umani, dimpotriva.
  • Practicati meditatia. Anumite exercitii de vizualizare ne pot ajuta sa transformam tumultul razbunarilor in armonie si incredere. Vizualizati armonia si increderea si va veti bucura de ele!
  • Limitati-va expunerea la negativism. Exista multa tensiune si negativism in lumea noastra si ea vine pe cai nebanuite: unii se barfesc la televizor in timp ce iti iei cina si asta nu te ajuta sa iti accesezi latura umana.
  • Propune-ti sa fii empatic. S-a observat ca pana si psihopatii pot deveni empatici daca isi doresc asta - incepeti prin a observa emotiile celorlalti si starile lor emotionale. Eu, personal cred ca schimbarea este posibila atata vreme cat credem in ea si exista suficiente motive sa v-o doriti.

Asa cum spuneam mai sus, stilul de viata actual si consumerismul inhiba dezvoltarea empatiei. Cand traiesti pentru propria satisfactie, care vine prin posesiuni materiale, te iei la intrecere cu tine insuti ca sa-ti demonstrezi ca poti sa-ti oferi si mai multe satisfactii. Iar cand scopul acesta devine mai important decat orice, incepi sa faci greseli intentionate in relatie cu cei dragi, cu regulile bunului simt sau cu legislatia in sine.

Exista cateva date interesante despre felul cum simt psihopatii. Se pare, potrivit studiilor ca acestia au o capacitate redusa de a simti frica, datorita unei disfunctia a centrului emotiilor din creier, fiind pe de alta parte mai predispusi sa simta furia sau plictiseala, din care se naste nevoia de senzatii tari. Ei sunt orientati catre gratificatii imediate, lucru care reprezinta o adevarata forta motivationala in cazul lor.








(1) Imaginea Paulo Coelho, de Next 28, via Flikr, sub licenta CC BY 2.0

(2) Psychology Today, (acc. 11.10.2017), The Challenge to be Kinder, website: Psychology Today

(3) Psychology Today, (acc. 11.10.2017), Compassion can be trained, website: Psychology Today

(4) Psychology Today, (acc. 11.10.2017), Give your empathy a boost, website: Psychology Today

(5) NCBI, (acc. 11.10.2017), Psychopathy and identification of facial expresions of emotion, website: NCBI
Show comments
Hide comments

2 comentarii:

  1. Am citit lucruri foarte interesante despre psihopati si empatie. Cum ar fi faptul ca aceia educati si inteligenti invata ceea ce se cheama empatia cognitiva. Adica inteleg pe cale logica, studiind oamenii si interactiunile lor, de ce e nevoie sa respecte anumite reguli sau sa ofere ajutor in anumite situatii, inteleg foarte bine lantul consecintelor generate de nerespectarea acestor lucruri si actioneaza in virtutea acestora. Ba chiar acestia sustin ca aderenta lor la un astfel de cod de comportament este mai stabila pentru ca nu sunt atat de usor de influentat de emotii si senzatii trecatoare, asa cum sunt oamenii normali (adica cei care nu sufera de nicio disfunctie a creierului in ce priveste capacitatea de a simtii emotii de orice fel). Cu alte cuvinte empatia bazata de emotii poate fi doar o reactie ,,chimica" ce nu distinge foarte clar necesitatea respectarii unui anumit cod moral general sa spunem, ba chiar poate fi incoerenta in manifestarile ei - de exemplu, exista oameni care ar fi in stare sa faca o multime de eforturi ca sa ajute animalute precum cainii maidanezi, dar care n-ar da nicio mana de ajutor unui seaman aflat la ananghie, pe motiv ca animalele sunt mai sincere. Gasesc foarte interesant modul acestor psihopati de a se integra in societate prin empatia lor cognitiva.
    In alta ordine de idei, atunci cand spuneti ca dezvoltarea empatiei la noile generatii este deficitara, pare sa se prefigureze un scenariu apocaliptic sau cel putin pesimist. Chiar considerati ca acesta este tendinta actuala a societatii? Cum educam un copil empatic, intr-o lume de persoane fara empatie, cum s-ar adapta el la aceasta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu la ce va ganditi cand va ingrijorati cu privire la faptul ca o persoana empatica ar putea sa aibe de suferit datorita acestui "handicap". Empatia nu a fost si nu va fi niciodata un handicap, nici macar intr-o societate plina de persoane cu o empatie deficitara.

      Pe plan familial empatia pare a fi cel mai important ingredient: ai nevoie de empatie in educatia copiilor si in relationarea cu cele mai apropiate finite din viata ta - in absenta ei, acestia vor simti ca nu au nimic in comun cu tine si vor fi apropiate doar prin apartenenta fizica, nu si prin referinta si sentimentele de respect si iubire.

      In plan profesional, de asemenea, empatia este un atu important: avocatii au nevoie de empatie pentru a-si construi cazurile si relatiile cu clientii si martorii, medicii pentru a castiga increderea pacientilor, jurnalistii pentru a obtine interviurile cele mai interesante iar politistii pentru a evita capetele sparte.

      Spuneti-mi dvs un domeniu in care empatia ar putea sa te "traga in jos"! :) Scenariul apocaliptic pe care il intrezariti se manifesta deja in felul cum ne comportam unii fata de ceilalti, in trafic, pe strada, in societate, in familie. Dar asta nu e ceva nou. Din fericire, cand lucrurile merg prost, si noi ne trezim si incercam sa gasim raspunsuri. :)

      Ștergere