Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

vineri, 6 octombrie 2017

Femeia Simte, Femeia Sufera

Proportia de femei / barbati cu depresie este de doi la unu. De ce sufera femeile de depresie mai mult ca barbatii? Prestigiosul psiholog Martin Seligman ofera un raspuns pertinent.



Cand spun ca persoanele depresive au o problema cu inteligenta emotionala, suna ca o denigrare si ca o insulta. Totusi, inainte de a va supara pe mine, nu ar fi rau sa cautati o definitie a inteligentei emotionale. Iar daca spun, potrivit cartii lui Martin Seligman "Optimismul se Invata", ca femeile sunt de doua ori mai frecvente in randul pacientilor de depresie, risc sa fiu considerat misogin. Totusi, ar fi poate mai util sa luam lucrurile ca atare si sa incercam sa intelegem de ce sunt femeile mai depresive.

Acum ca v-am castigat interesul, va invit sa lecturati un fragment interesant din cartea "Optimismul se Invata", scrisa de fostul presedinte al Asociatiei Psihologilor Americani, cel care, cu toate mijloacele de care dispune, alcatuieste o convingatoare demonstratie a faptului ca, de cele mai multe ori, la baza depresiei se afla un mod negativist de a interpreta realitatea si provocarile de zi cu zi.

Proportia femei / barbati cu depresie este de doi la unu. De ce sufera femeile de depresie mai mult ca barbatii? Pentru ca femeile sunt mai dornice sa mearga la doctor decat barbatii si astfel sunt mai prezente in statistici? Nu. Aceeasi proportie dominata de femei se obtine si in urma unor sondaje efectuate "din usa in usa".  Pentru ca femeile sunt mai dornice sa vorbeasca deschis despre problemele lor? Probabil ca nu. Proportia de doi la unu este prezenta atat in conditii publice, cat si anonime. Pentru ca femeile au de obicei slujbe mai proaste si bani mai putini decat barbatii? Nu. Proportia se pastreaza si atunci cand grupurile de femei si de barbati au aceleasi slujbe si salarii. Femeile bogate sunt de doua ori mai depresive decat barbatii bogati, iar cele fara serviciu de doua ori mai mult decat barbatii someri. 
(Martin Seligman)

Autorul citat exclude din start doua ipoteze destul de raspandite, mai curand la nivelul simtului comun: diferentele hormonal-biologice (ex: afectivitatea premenstruala si pospartum) si respectiv influentele genetice. Seligman, la fel de bine documentat, argumenteaza ca studiile nu indica aceste doua ipoteze ca fiind originea diferentei clinice intre barbati si femei. Nu ii raman decat ipoteze mai curand dificil de demonstrat, cel putin la vremea cand a scris 'Optimismul se Invata', in numar de 3:


  • ROLUL FIECARUI SEX - O teorie usor de infirmat, prin argumente de bun simt, dar si stiintifice, care sustine ca femeile ar putea fi mai depresive datorita unor factori precum investitia lor emotionala in relatii si copii sau suprasolicitarea lor in timpurile moderne pe plan familial si profesional deopotriva. Totusi, spune Seligman, barbatii investesc in aspecte precum profesia cel putin la fel de mult, iar femeile din campul muncii sunt de fapt mai putin depresive decat cele care au ramas acasa, pentru a se dedica sustinerii gospodariei si educarii copiilor.
  • NEAJUTORAREA INVATATA SI STILUL EXPLICATIV - Ambele notiuni au fost introduse in uzul stiintific de chiar Martin Seligman. Teoria, spune el, este plauzibila, dar nimeni nu dovedise la momentul aparitiei cartii ca femeile sunt mai pesimiste decat barbatii. Ulterior, s-ar parea ca au aparut astfel de dovezi stiintifice: femeile sunt mai pesimiste decat barbatii, cel putin in ce priveste banii lor, spun cercetatorii turci, considerand ca motivul este puterea de cumparare si de a face bani, mai mica si prudenta excesiva (ele sunt si mai responsabile in investitiile facute).
  • OBICEIUL VATAMATOR AL RUMINATIEI - Aceasta teorie, macar la fel de plauzibila, afirma faptul ca femeile rumineaza atunci cand au probleme, in timp ce barbatii actioneaza, fie ca aceasta actiune nu este intotdeauna pozitiva: sa faci un scandal sau sa tragi o betie cu prietenii de pahar, spre exemplu. Femeile se intreaba in schimb "de ce?" si intorc problema pe toate fetele, raman blocate in incidentul respectiv si nu mai scapa din asta. Personal, cred ca aceasta ruminare nu are drept scop ajungerea la anumite concluzii, invataminte si la anumite raspunsuri constructive, fiind mai curand o complacere in emotii, ceea ce le si amplifica forta distructiva.




Legat de aceasta ultima teorie, am intalnit persoane care considerau ca inteligenta emotionala - DEF: capacitatea de a gestiona emotii proprii si de a lucra cu emotiile celor din jur - este mai curand o complacere de acest fel in emotii si o abilitate de a simti visceral lucruri scapate de sub control. GRESIT. Daca asta inseamna inteligenta emotionala, atunci spitalele de boli nervoase au un EQ mediu de speriat (in sensul bun). (*EQ - coeficient de inteligenta emotionala).

De fapt asta chiar face parte din simptomele bolilor psihice, a trebuit sa le dau de stire eu, umil. Un centru in creier al emotiilor (amygdala) excesiv de reactiv nu este tocmai o veste buna. Iar inteligenta emotionala inseamna mai curand echilibru emotional, sau abilitatea de a-ti controla emotiile, de a le da un anumit curs, de a le folosi in favoarea ta - nu insa punand in scena un santaj emotional: "faci ce spun eu sau ma imbolnavesc din cauza ta" (nici asta nu este inteligenta emotionala).

Ce le determina pe femei sa rumineze, sa se simta neajutorate si sa construiasca interpretari pesimiste ale situatiilor ar fi si mai greu de indentificat decat sa demonstram ca aceasta este sursa depresiei lor. Pe mine personal m-a preocupat acest aspect si am cautat explicatii in psihologia adleriana. Dupa cum vedeti, Martin Seligman are ipoteze explicative care pun accent mai curand pe modul in care interpretam realitatea si pe obisnuintele noastre in raport cu provocarile.

Eu consider ca si femeile, ca si barbatii, sunt tentate sa adopte masuri care implica minim de resurse consumate si maximul de beneficii - da, suntem fiinte ale minimului efort. Cu alte cuvinte, orice functioneaza, merita pus in practica, chiar si daca asta se numeste depresie. Ce obtin femeile prin depresia lor este insa discutabil. Putem in schimb sa mentionam functiile complexe ale emotiilor, potrivit manualelor de psihologie:

a. Comunicare - transmiterea unor informatii cu caracter personal si subiectiv, prin viu grai sau prin intermediul limbajului non-verbal

b. Influenta - posibilitatea de a obtine o anumita modificare in comportamentul celuilalt. De ex. copilul care plange obtine mai mereu ceva din partea adultilor

c. Contagiunea - proprietatea emotiilor de a contamina persoanele din jur, sau chiar persoanele aflate la departare (tine mai mult de parapsihologie dar nu ar trebui neglijata aceasta proprietate a emotiilor).

d. Modulare afectiva - accentuare sau diminuare a starilor afective. De exemplu, prin plans unii se descarca dar altii se incarca si mai mult cu stari afective negative

e. Energizare - emotiile sustin comportamentul, facilitand realizarea unor actiuni sau inhiband realizarea altora. Prin emotie suntem motivati sau, dimpotriva, impiedicati sa realizam anumite activitati.

f. Feedback existential - prin intermediul emotiilor ne putem da seama cat de multumiti suntem in relatie cu aspectele realitatii

Dupa cum observati, cateva dintre functiile emotiilor ar putea sa ne ofere indicii legate de sensul neputintei invatate, al interpretarilor prapastioase sau al ruminatiilor fara de sfarsit. Si nu as dori sa creez sentimente de vinovatie si cu atat mai putin furie in randul cititoarelor acestui blog - depresia nu este manipulare constienta. Insa capacitatea emotiilor asociate depresiei (tristete, gol interior) de a crea raspunsuri emotionale favorabile in jur este pusa in valoare in unele cazuri, fie ca ne dorim asta, fie ca nu suntem constienti ca ne dorim acest ajutor.

Cand o persoana intelege ca singura fiinta care poate cu adevarat sa o salveze este ea insasi, atunci acest "mod economic de functionare" este lasat in urma si inlocuit cu actiunile adaptative si asteptarile realiste. Este greu insa sa luptam cu stereotipurile culturale. Spre exemplu, nu stiu daca ati observat, dar in povesti, nu prea exista Super-femei, ce realizeaza lucruri marete prin actiunile lor curajoase. Femeia este mai curand o victima neajutorata a cate unui zmeu, sau, in cel mai bun caz, un trofeu pe care il primesc Feti-Frumosii cei mai curajosi. Femeia exista din si pentru dragoste.








(1) Imaginea Despair, de Chiara Lily, via Flikr, sub licenta CC BY-SA 2.0

(2) Research Gate, (acc. 06.10.2017), Women feel more pessimistic than men: empirical evidence, website: Research Gate

(3) Seligman, M., (2004), Optimismul se Invata, editura Humanitas, Bucuresti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu