Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

miercuri, 6 septembrie 2017

Capcana Fericirii

Un om fericit isi etaleaza fericirea ca o fata frumoasa ce defileaza in costum de baie intr-o puscarie. Doar barele metalice o protejeaza de poftele salbatice ale detinutilor cu tulburare de personalitate antisociala.




Ce simtiti cand vedeti un om fericit? Probabil ca simtiti numai lucruri frumoase. Va transmite ceva din buna sa dispozitie si stiti ca va puteti apropia de acesta in conditii de siguranta. Un om fericit este ca un om frumos din punct de vedere fizic. Fericirea este, la fel ca si frumusetea fizica, o resursa importanta. Insa resursele trebuie folosite cu intelepciune. Ne permitem oare sa le risipim?

Un om fericit, care isi etaleaza fericirea in public (de ce ar ascunde-o, nu-i asa?), este ca o fata frumoasa care defileaza in costum de baie intr-o puscarie. Doar barele metalice o protejeaza de poftele salbatice ale detinutilor cu tulburare de personalitate antisociala. Si de altfel, multe fete adopta costumatii provocatoare fara sa fie constiente de efectul pe care il au sau de riscurile la care se expun.

In exact acelasi mod, oamenii fericiti isi poarta fericirea prin lume, ca la o defilare mondena, intr-un stil ce hipnotizeaza si atrage privirile, admiratia, dar si sperantele celor din jur. Este ceva gresit in asta? Ai spune ca nu. Insa oamenii fericiti nu stiu ca persoanele pe care le atrag in jurul lor nu se afla acolo pentru a le face servicii, dimpotriva, se afla pentru a primi servicii. Omul fericit este un om disponibil.

Din acest punct de vedere, cei predispusi la sentimente negative au mai curand de castigat: mesajul pe care figura lor morocanoasa il transmite este: "azi nu servim pe gratis si de fapt nu servim deloc". Iata de ce, uneori, este poate mai bine sa afisezi o mina trista. De altfel, lucrurile vin de la sine cand ne aflam la capatul rabdarilor.

Ceea ce vreau sa scot in evidenta este faptul ca omul fericit, ca si omul frumos, ca si omul cu bani sau alte resurse, are un lipici al sau care s-ar putea sa ii aduca si multe probleme. Frank Walton spunea ca ceea ce ne aduce reusitele ne adice si multe probleme. Iar omul fericit poate avea destule probleme din cauza fericirii sale. Iata cateva dintre acestea:

  • FERICIREA ATRAGE. La fel ca si celelalte resurse (bani, aspect fizic, etc), fericirea este o resursa (psihologica) si atrage. In plus, fericirea faciliteaza cooperarea. Ce e rau aici? Poate faptul ca nu intotdeauna cei pe care ii atragem sunt si cei pe care ii dorim in jurul nostru. Este posibil sa atrageti spre exemplu persoane care depind de voi pentru buna dispozitie sau pentru posibilitatile voastre. Este posibil sa atrageti oameni care sa nu aiba ce sa va ofere in schimb sau sa nu poata sa va ofere ceva. Sigur, e frumos sa fii disponibil, dar cat veti rezista? 
  • FERICIREA CREAZA O PETRECERE. De asemenea, ce este in neregula cu o petrecere? Nimic. Este frumos sa petrecem, mai ales daca am atras oameni frumosi, cu pofta de viata si resurse de cheltuit. Cu o petrecere nu este nimic gresit. Dar daca faceti din asta un stil de viata, probabil ca veti ajunge sa va neglijati indatoririle si veti deveni o persoana superficiala. Din pacate, petrecerile nu ne inmultesc resursele, poate cu exceptia situatiei in care le organizam noi. Pentru resurse, oamenii se duc la munca.
  • FERICIREA NU TE INVATA NIMIC. Desigur, imi veti spune ca nici nefericirea nu te invata nimic, dar ganditi-va mai bine! Cand privesti acea jumatate plina a paharului, este ca si cand tot ce ti-a ramas de facut este sa celebrezi viata si sa spargi paharele in carciuma. Daca totusi percepi si o anumita lipsa in viata ta, ai o motivatie puternica sa mergi mai departe, sa pui efort si disciplina in planurile tale. De asemenea, un necaz este un izvor nesecar de evolutie personala, prin lectiile pe care le ofera. Fericirea fara sfarsit poate sa blocheze evolutia. 
  • FERICIREA SUBPERFORMEAZA.  Potrivit cercetarilor in domeniu, prea multa fericire (unde "prea multa" este partea esentiala) inhiba creativitatea si capacitatea de concentrare a gandirii sau a atentiei, facandu-ne inflexibili in fata provocarilor. Este, dupa cum banuiti probabil, cazul maniei. S-ar parea ca fericirea ne impiedica sa performam in situatii competitive. Daca fericirea faciliteaza cooperarea, nu faciliteaza insa si competitivitatea.
  • FERICIREA ESTE RISCANTA. Imaginati-va ca simtiti emotii excesiv de pozitive in momente nepotrivite. Daca la anxiosi se observa predilectia pentru emotii negative in mod nediscriminatoriu, fara un raport adecvat cu trasaturile situatiei, si asta ii determina sa isi ia tot timpul masuri de protectie (inutile), ei bine, cei care simt fericirea chiar si in situatii inadecvate, este probabil sa scape din vedere eventuale aspecte periculoase ale respectivelor situatii, devenind astfel vulnerabili. 
  • FERICIREA DIMINUEAZA EMPATIA. Pare ca ma contrazic putin aici, fiindca spuneam mai sus ca fericirea faciliteaza cooperarea. Dar ma refer la acel tip de fericire care se exprima prin intermediul mandriei. Aceasta emotie este asociata cu auto-suficienta si statutul privilegiat sau meritul, insa poate sa apara si in absenta acestora. Cand suntem prea multumiti de noi insine, putem sa ne manifestam agresiv si fara empatie fata de cei din jur. In plus, asta ne impiedica sa evoluam.
  • FERICIREA NE INNEBUNESTE. Nu ne innebuneste chiar pe toti, dar s-a observat ca anumiti oameni, in cautarea fericirii isi pierd mintile - este cazul pentru cei care dezvolta depresia sau tulburarea afectiva bipolara. Fiind niste fiinte programate sa urmareasca fericirea si sa evita nefericirea, aceasta situatie are legatura cu anumite standarde nerealiste de fericire cat si cu mijloacele inadecvate de a obtine aceasta fericire (pasivitatea sau agresivitatea, de ex.). 
Fericirea umana este o emotie si in acelasi timp un fenomen complex, cu numeroase fatete, dintre care unele sunt inofensive, sau chiar benefice, dar altele pot sa devina mai curand riscante, neconfortabile sau de-a dreptul periculoase. Daca avem intelepciunea de a ne alege atitudinile si daca dispunem de capacitatea de a distinge ceea ce este cu adevarat pozitiv in emotiile noastre pozitive, putem sa evitam complicatiile sau patologia, daca e cazul de asa ceva.








(1) Imaginea SUmmer of '14, de Edward Zulawski, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

(2) Greater Good Magazine, (acc. 06.09.2017), 4 ways happiness can hurt you, website: Greater Good Magazine
Show comments
Hide comments

2 comentarii:

  1. Calea de mijloc (absenta exceselor de orice natura) ne duce cel mai aproape de "normalitate", asa cum ar putea fi definita aceasta; ajungem tot la acel: "bun simt comun".

    RăspundețiȘtergere
  2. Fericirea este singura forma tolerata de egoism!(cf.Vianu)

    RăspundețiȘtergere