Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

duminică, 15 ianuarie 2017

Iluzia Libertatii Sexuale

Comunitatile de swingeri au reguli bine definite - nu te implica emotional caci joaca sexuala trebuie sa fie in favoarea cuplului. Dar oare swingerii pot sa respecte astfel de reguli, de dragul cuplului?




Probabil ca ati auzit ca, un cuplu absolut normal, atunci cand se plictiseste foarte tare pe plan sexual, are optiunea de a intra intr-o comunitate de swingeri, adica un grup de persoane dispuse sa faca schimb de parteneri sexuali, in ideea de a condimenta viata sexuala, care lasa de dorit.

Dar swinging nu se face chiar anapoda, si cele cateva reguli pe care este nevoie sa le respectati sunt esentiale pentru reusita acestei "strategii de a face fata monotonie sexuale". Un copil imi spunea odata ca vrea sa joace sah fara reguli. "Deci vrei sa joci bambilici", i-am replicat eu. Asa cum in reguli sta intreg farmecul si identitatea unui joc, tot la fel, in reguli se afla toata distractia swingerilor.

Cu alte cuvinte, pentru ca aceasta strategie de lupta cu monotonia sexuala sa fie una reusita, iar scopul ei (inlaturarea monotoniei), sa fie atins, e nevoie de suficienta disciplina si prezenta de spirit, am putea spune, exprimate prin capacitatea de a respecta reguli. Oare pot da dovada de aceasta disciplina niste parteneri care de fapt nu prea suporta regulile (caci reguli = monotonie) si tocmai de aceea simt nevoia de a practica sexul in acest mod?

Fiindca sunt convins ca v-am trezit interesul cu privire la reguile propriu-zise ale swingerilor, ei bine acestea sunt in numar de 2 sau 3, cu toate ca anumiti sexologi recomanda adevarate contracte care sa acopere toate dorintele si temerile partenerilor. Dar iata, la modul general, ce presupune o relatie de acest fel:
  • Totul se face fara implicare emotionala, ca un joc sexual.
  • Totul se face cu buna stiinta a partenerului, de preferat, in prezenta lui. 
  • Totul se face cu permisiunea partenerului.
Observati ca aceste reguli sunt concepute in asa fel incat sa slujeasca scopului, sau mai bine spus, sa slujeasca cuplului care se plictiseste si doreste sa isi exploreze sexualitatea, sa o condimenteze, sa o emancipeze. Numai ca experienta respectiva poate deveni un puternic si coplesitor factor motivant, care mai curand sa denatureze atmosfera, oricum gri, a cuplului.

O poveste deosebit de interesanta despre experienta unui cuplu de swingeri, m-a determinat sa ma intreb care sunt riscurile la care va supuneti atunci cand incercati sa va condimentati viata sexuala cu astfel de ritualuri ce ar face orice preot ortodox sa tune si sa fulgere. S-ar parea ca, potrivit acestei povesti, unele dintre relatii, in loc sa fie imbunatatite de acest stil de viata, au mai curand de suferit.

Ei bine, Ken si Vanessa McBride formau un cuplu american care s-a decis sa porneasca pe acest drum fara cale de intoarcere, al comportamentului sexual de tip swing, in speranta ca asta va constitui un atu pentru viata sexuala a cuplului. Asa cum leacul pentru problemele democratiei este mai multa democratie, leacul pentru problemele sexuale nu poate fi decat mai mult sex, trebuie sa fi fost rationamentul celor doi.




Dar asa cum Eva, femeia originara a fost tentata sa muste din fructul oprit, tot la fel Vanessa a incalcat regulile jocului, pentru ca tentatia era, probabil, prea mare. Ei bine, cu stirea sotului, ea se bucura "la rece", adica fara implicare emotionala, de intimitatea sexuala cu Jeremy Scully. Din una in alta, s-ar parea ca "jucaria sexuala" a inceput sa-i placa putin mai mult decat ar fi trebuit. Din punctul meu de vedere, acest lucru nu este nici intamplator si nici accidental. Va voi explica mai jos de ce cred asta.

Fiindca domnul Ken McBride simte ca sotia sa se bucura ceva mai mult decat dansul de experienta cu swingerii, este cuprins de gelozie si se lasa purtat de valurile tulburi ale aceasteia. El pune la cale un plan prin care sa il atraga intr-o capcana pe iubitul sotiei sale, ca pe ciobanasul moldovean, si ii face de petrecanie acestuia din urma, probabil in dorinta de a-si securiza relatia. Cu alte cuvinte, jucaria sexuala care avea tendinta sa devina o fiinta, a fost transformata, la loc, intr-un obiect.

Aceasta este povestea swingerilor americani, spusa in linii mari. Dar oare ce nu a mers?

  • Valorile cer evolutie. Ceea ce doresc sa sugerez prin asta este un fapt de bun simt: atunci cand anumite lucruri sunt importante pentru noi, simtim nevoia sa evoluam in acea directie. De exemplu, daca sexul este unul dintre cele mai importante aspecte ale vietii noastre, probabil ca viata sexuala este un domeniu al vietii supus unor revolutii fara de sfarsit. La fel cum o persoana pasionata de telefoane nu ramane cu un telefon timp de 20 de ani ci acumuleaza mai multe sau le ruleaza, le schimba tot timpul. Cu alte cuvinte, senzatia subiectiva de monotonie, este un rezultat al supra-investirii.









(1) Imaginea Freedom, de Courtney McGough, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

(2) The Ottawa Sex Therapy & Libido Clinic, (acc. Ian 14, 2017), So you are thinking about swinging?; website: The Ottawa Sex Therapy

(3) N.Y. Daily News, (acc. Ian 14, 2017), Elizabeth McBride's Husband Charged with Slaying 'Swinger' Track Coach Jeremy Scully, website: N.Y. Daily News

(4) BBC News, (acc. Ian. 14, 2017), Romantic Love Lasts Just a Year, website: BBC News



Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, psiholog, membru al Colegiului Psihologilor din Romania, consilier educational si psihoterapeut. E-mail: teleologia@yahoo.com


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu