Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

miercuri, 10 august 2016

Impacarea cu Varsta

Timpul a trecut... Faci parte dintre cei care au nevoie de motive in plus pentru a crede in frumusetea varstei lor, sau poate ca ai nevoie sa afli cum te poti pune in valoare, in ciuda varstei. 




Probabil ca va imaginati ca batranetea are numai dezavantaje, pe care nu doresc sa le enumar aici, fiindca imi doresc totusi ca acest articol sa fie unul pozitiv, care sa iti aseze un zambet pe fata. Si totusi, un studiu recent pare sa demonstreze faptul ca nu chiar toate aspectele vietii sunt dezavantajoase la batranete, iar varsta experientei de viata are totusi frumusetea ei.

Psihologul britanic R. Cattell descria in teoria sa doua tipuri de inteligenta - ceea ce el a denumit cu ajutorul termenilor "Inteligenta Fluida" si, respectiv, "Inteligenta Cristalizata".  Inteligenta Fluida rezida in capacitatea de a rezolva noi probleme, de a folosi gandirea logica si a identifica si intelege dinamica lucrurilor. Inteligenta Cristalizata in schimb, se refera la ceea ce in mod curent numim "intelepciune", adica abilitatea de a utiliza cunostintele acumulate prin experienta de viata.

Daca Inteligenta Fluida este proprie tineretii si tinerilor, ei bine, Inteligenta Cristalizata este mai curand o trasatura a generatiilor mai experimentate. Un studiu recent vine sa confirme teoria clasica despre cele doua tipuri de inteligenta, aratand ca persoanele varstnice, ca si subiectii mai bine pregatiti intelectual, reusesc sa aprecieze cu mai multa acuratete datele realitatii.

Studiul respectiv le solicita subiectilor sa aprecieze gradul de inclinare al unei pante. S-ar parea ca Inteligenta Cristalizata a celor varstnici i-a ajutat pe acestia sa aprecieze cu mai multa acuratete cat de inclinata era respectiva panta, desi v-ati fi imaginat ca oboseala sau lipsa rezistentei la efort, le-ar fi influentat perceptia in mod negativ.

Concluzia studiului a fost aceea ca persoanele cu mai multa experienta de viata, ca si persoanele care beneficiaza de o mai buna pregatire intelectuala, nu doar ca percep in mod realist inclinatia unei pante, dar, in general, sunt capabile sa faca diferenta intre ce pare a fi un lucru si ce este el in realitate, intre aparenta si adevar.

Probabil in legatura cu Inteligenta Cristalizata (intelepciunea) se afla nivelul de fericire al persoanelor cu mai multa experienta de viata, care, conform studiilor, sunt mai fericite decat tinerii. Asadar speculatiile lui Schoppenhauer din "Arta de a fi fericit" erau adevarate! Si nu doar ca sunt mai fericiti decat tinerii, dar batranii par a fi si mai rezistenti la stres, dobandind capacitatea de a-si gestiona emotiile - odata cu varsta, s-ar parea, se dezvolta si inteligenta emotionala - sau poate ca hormonii "sunt mai blanzi"?

In afara de faptul ca, in tinerete, fericirea nu pare a fi o valoare in sine, si nu pare a fi mai importanta decat mijloacele prin care aceasta se presupune ca apare (statut, avere, iubire, etc), s-ar parea ca persoanele varstnice se descurca mai bine cu ceea ce se cheama "acceptare" - o dovada de realism, rezultat probabil din experienta de viata care spune ca nu are niciun rost sa te lupti cu evidentele (cu riscul de a ma compromite, se mai spune ca "nu are rost sa iti faci nevoile impotriva vantului") ori sa exagerezi gravitatea lucrurilor.




Dar pentru a putea sa beneficieze de aceste avantaje pe care i le ofera varsta, batranul trebuie sa aibe in vedere urmatoarele lucruri:


  • Sa isi doreasca sa fie la curent cu noutatile in diverse domenii, cum ar fi cele de natura sociala, culturala, medicala, spirituala, etc 
  • Sa fie convins ca experienta sa de viata poate sa fie utila celor din jur si poate fi pusa in valoare, fara a o impune cu insistenta ci oferind-o cu generozitate atunci cand este solicitat. 
  • Sa fie constient ca este inca dator fata de sine si cei din jur sa isi cultive laturile pozitive ale personalitatii si, de asemenea sa le tina "in haturi" pe cele negative. 
  • Sa isi fixeze obiective, in special de ordin umanitar, pe plan profesional ori social, pe care sa le realizeze, oricat de neinsemnate ar parea acestea. Profesorul sa dea inca lectii unui nevoias, croitorul sa faca o hainuta pentru un copil, etc 
  • Sa evalueze cu multa chibzuinta activitatile in care se implica, pentru a nu se amesteca in treburi care ii depasesc abilitatile sau puterea de munca. Nu este cazul sa va depasiti limitele tocmai la aceasta varsta, incercand proiecte mai ambitioase decat cele ale tineretii. 
  • Sa isi tina sub control modul de a comunica, sa vorbeasca scurt si la obiect, sa asculte fara a intrerupe, sa treaca cu vederea anumite grosolanii sau nimicuri pe care le aude in jur. Altfel va fi greu de tolerat, si, daca imi permiteti o gluma  ceva mai sinistra, va fi si "usor de ucis". 
O astfel de atitudine va conduce la o pozitiva incredere in sine a batranului iar acesta se va simti atat util cat si respectat, pretuit, si chiar iubit de cei dragi, care isi vor dori sa il aiba in preajma. Puteti citi mai multe despre acest subiect in articolul "Complexul Varstei", recomandat in bibliografie.

*Articol publicat integral, din considerente umanitare*









(1) Imaginea 44 Castanas, de Fernando Ocana Fernandez, via Flikr, sub licenta CC BY-SA 2.0 sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

(2) Live Science, (acc. August 10, 2016), Why  older adults are happier, website: Live Science

(3) Science Daily, (acc. August 10, 2016) New Study confirms adage that with age comes the wisdom, website: Science Daily

(4) Pascanu, O.V., (2007), Batranetea si Calitatea Vietii, editura Antet, FIlipesti, Prahova

(5) Psihopedia, (2014), Complexul Varstei, website: Psihopedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu