Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

miercuri, 23 martie 2016

Carmaciul, Maimutica si Monstrul

V-ati intrebat vreodata ce se intampla in mintea unei persoane care amana foarte mult lucrurile importante? Carmaciul, Maimutica si Monstrul, sunt cele 3 personaje din mintea procrastinatorului.




Amanarea sau procrastinarea reprezinta cauza a numeroase dificultati profesionale, daca nu a multor esecuri in sine. Trebuie sa fim constienti de diferentele care exista intre amanare(procrastinare) si lene, cu care procrastinarea seamana.

LENE s. f. Faptul de a se complace in inactivitate; inclinatia celui caruia nu-i place, care nu doreste, nu vrea sa munceasca, caruia ii place sa stea fara sa munceasca; trandavie; lancezeală. – Din sl. lĕnĩ.

PROCRASTINARE, procrastinez, vb. I. Tranz. A amana sau a intarzia inceperea executiei unei sarcini; a temporiza, a taragana, a tergiversa. Din engl.procrastinate.

Cele doua definitii, luate din dictionarul limbii romane scot in evidenta ca in cazul lenei, apare un element de inactivitate si lancezeala, in timp ce procrastinarea, asa cum o sa vedeti, poate fi plina de animatie, interese si activitati, altele decat cele care conteaza cu adevarat.

Pentru a face o paralela cu lumea psihoterapiei, lenea seamana mai mult cu depresia, in timp ce procrastinarea poate sa semene cu mania, caci persoana este animata mai curand de "acea maimutica jucausa" care deturneaza proiectele noastre importante, pentru a ne dedica principiului placerii, despre care vorbea psihanaliza lui Freud.

Urmatorul discurs TED TALK descrie cu lux de amanunte ce se intampla in mintea unui procrastinator, adica in mintea cuiva care obisnuieste sa amane lucrurile importante din viata sa, ascultand de "maimutica jucausa", si, intr-un fel, transformandu-se in asa ceva...

>> Continuare Articol 








(1) Imaginea Studying, de Ovi Gherman, via Flikr,  sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu