Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

duminică, 10 ianuarie 2016

The Real Happy Hour

In ciuda diferentelor inter-individuale, pare ca cercetatorii au descoperit un moment al saptamanii cand suntem, cu totii, mai fericiti. Care credeti ca este acela?




Nu stiu daca v-ati intrebat vreodata care este cel mai fericit moment al saptamanii. Desigur, unii par fericitii tot timpul iar altii par sa fie predestinati pentru nefericire. Daca ati incerca sa descoperiti motive obiective pentru care se intampla asa, probabil ca, de multe ori v-ar fi dificil sa le gasiti - oameni frumosi si bogati sunt nefericiti iar oameni aparent nenorociti reusesc sa fie fericiti mai tot timpul. Fericirea pur si simplu vine din interior, dar la fel si nefericirea.

Am cunoscut, spre exemplu, o persoana careia i se spunea "Producatoarea de Suspine". Numerosi psihologi considera ca tonul nostru afectiv este un element mostenit genetic si ca, fiecare dintre noi are un ton afectiv, din nastere, sau cel putin are un "interval afectiv" in limitele caruia se desfasoara mai toata viata lor afectiva. Oare care este intervalul in care se desfasoara viata ta afectiva?

Din experienta proprie, pot afirma totusi ca, accesul la anumite informatii legate de modul cum poate fi influentata dispozitia afectiva, reprezinta o oportunitate de a modifica durabil, daca nu definitiv, limitele intervalului afectiv despre care vorbeam. Puteti astfel trece de la o dispozitie mai tot timpul morocanoasa si intunecata la una predominant senina si increzatoare. Iar psihoterapia este aceea care poate face asta pentru voi.

In ciuda diferentelor inter-individuale, si in ciuda faptului ca, multi dintre noi au zile libere (si fericite) cand toti ceilalti sunt la munca, pare ca cercetatorii au descoperit un moment din saptamana cand, intr-adevar, suntem mai fericiti. Ei bine, acel moment este Sambata, la ora 19.26! De ce atunci?

Logic vorbind, exista multe motive pentru care majoritatea suntem mai fericiti in acest moment al saptamanii: este mijlocul weekendului si suntem liberi sa decidem cum ne vom petrece noaptea care ne sta in fata si ce ne pofteste inima sa facem. Avem apoi in fata o zi de Duminica, ca o zona-tampon, care ne protejeaza de "ganduri intunecate" legate de saptamana de lucru.

Studiul britanic despre care aminteam mai sus, arata ca majoritatea britanicilor traiesc pentru weekend si isi ridica moralul facandu-si planuri pentru weekend. Probabil ca pana si cei care au reusit sa dea un sens superior muncii lor, sa creada in ceea ce fac si sa se bucure de activitatea lor zilnica, prefera totusi Sambata seara pentru ca, o zi libera lasa loc pentru creativitate, descoperire, relaxare si aventura, de un fel sau altul.

Dar weekendul este si un moment in care familistii isi vad familia reunita, reusesc sa petreaca un timp de cailtate cu copiii si partenerii lor. Sambata seara adolescentii se intorc din campus, sotii se intorc din delagatie iar viata de familie, daca peste saptamana a avut de suferit, are un moment de renastere. S-ar parea, ca pentru fiecare dintre noi, Sambata seara este momentul in care primim (daca am fost cuminti) ceea ce ne-a lipsit toata saptamana. 

Conform acestui studiu, pana si somerii ar fi mai fericiti Sambata seara! Nu ne ramane decat sa asteptam urmatoarea zi de Sambata pentru a verifica daca este adevarat. Pana atunci aveti posibilitatea sa verificati daca este adevarat si pentru Romania faptul ca Luni dimineata la ora 07.29, este cel mai nefericit moment din saptamana.

Pentru a largi tematica, voi aminti faptul ca un studiu canadian de aceasta data a demonstrat faptul ca, secretul weekendurilor reusite este o saptamana de lucru reusita. Capacitatea si posibilitatea de a ne bucura de saptamana de lucru pare a influenta si capacitatea de a ne bucura de zilele libere ale saptamanii. S-ar parea ca insatisfactia profesionala se insinueaza si in weekend, compromitandu-l. 

Nu uitati sa verificati daca descoperirile despre care tocmai am vorbit vi se potrivesc si voua. Cand este pentru tine cel mai nefericit moment al saptamanii? Dar cel mai fericit? Este adevarat ca o saptamana de lucru nefericita devine un weekend de care nu te poti bucura cu adevarat?








(1) Imaginea Happiness, de Mbeo, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

(2) Mirror, (acc. Jan 10, 2016), Happiest Time of the Week is 7.26 PM, on Saturdays, website: Mirror

(3) Vancouver Sun, (acc. Jan 10, 2016), Want a Happy Weekend? Have Happy Weeks, Says Study, website: Vancouver Sun

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu