Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

marți, 1 decembrie 2015

Hipnoza de Autostrada

Ah, autostrazile occidentale, lungi, frumos asfaltate si bine intretinute ... Ceea ce suna ca un scenariu de vis, poate deveni, cum spune cantecul, o "Autostrada catre Iad", fatala, in numeroase cazuri. 




Vine sezonul vacantelor de iarna si odata cu el, planurile de vacanta, reveriile si emotiile cele mai placute. Este un timp magic al anului, sau cel putin asa ne imaginam ca ar trebui sa fie. Totusi, ma simt dator sa atrag atentia asupra hipnozei de autostrada, un fenomen despre care soferii probabil ca au auzit deja.

Mecanismul care declanseaza hipnoza de autostrada este asemanator celui care declanseaza hipnoza clasica. Anumiti stimuli care se succed intr-un ritm constant si induc o stare de relaxare din ce in ce mai profunda, caracteristica hipnozei.



Creierul uman poate functiona in patru stari, destul de bine cunoscute si explorate de cercetatori.

  • Beta - un nivel al undelor cerebrale caracteristice creierului aflat in stare de veghe si implicat in rezolvarea unor anumite sarcini. 
  • Alfa - undele electrice ale creierului se afla la un nivel inferior undelor beta si sunt caracteristice creierului aflat in stare de veghe dar inactiv, neimplicat in sarcini. Aceasta stare este utilizata in hipnoza terapeutica
  • Teta - creierul se afla in stare de somn superficial, bogat in vise. Undele teta sunt asociate starii R.E.M. (rapid eye movement) care are o relatie privilegiata cu visurile
  • Delta - undele cerebrale ale creierului sunt la nivelul cel mai scazut posibil si caracterizeaza somnul profund, odihnitor, ce se succeda cu perioadele de somn R.E.M.

Asadar, parcurgerea unei autostrazi occidentale, bine asfaltate poate sa creeze conditiile pentru aparitia hipnozei de autostrada, intrucat solicita mai putin creierul si induce o stare de relaxare ce poate sa devina din ce in ce mai profunda. Din pacate, aceasta stare face aproape imposibila reactia prompta in caz ca pe autostrada apar elemente neprevazute cum ar fi animalele sau pietoni, viraje, etc

Din fericire, autostrazile romanesti sunt "mai putin monotone", lucru care impiedica instalarea starii de relaxare caracteristice transei hipnotice. De asemenea, drumurile proaste ne forteaza sa pastram si viteza de rulare la cote limitate. Iata cateva beneficii neasteptate si ne putem intreba cine mai stie cate vieti au salvat drumurile din Romania?

Dupa cum ati vazut in videoclipul de mai sus, daca "aveti nenorocul" sa va aflati pe o auto-strada din Uniunea Europeana, incercati sa nu conduceti mai mult de 8 ore pe zi si faceti pauze la fiecare 2-3 ore pentru dezmortirea membrelor, iar in timpul condusului, incercati sa va mentineti ochii intr-o stare de alerta, urmarind diferite obiecte din jur sau prin oglida retrovizoare, citind indicatoarele, etc.








(1) Imaginea Highway Winter , de Linelle Photography, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

(2) Goldberg, B., (2002), Tehnici de Autohipnoza, editura Teora, Bucuresti

(3) Times of India, (acc. Dec 01, 2015), Hypnosis Turns Dream Drive into Highway Hell, website: The Times of India .com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu