Ce ati alege intre o suma mare de bani si cateva luni de psihoterapie? Ati alege banii, desigur. Totusi, un studiu recent arata ca mai multe sanse de fericire ar avea cei care au ales psihoterapia!
Cum asa? Daca ai bani, ei bine, esti puternic. Ai un statut privilegiat si esti pana la urma fericit. Dar nu obligatoriu! De la bogatie materiala si pana la fericire este o cale lunga, desi, uneori, oamenii bogati pot fi, in acelasi timp, fericiti. Totusi, veti intalni fericirea si acolo unde va asteptati mai putin - in cele mai inapoiate catune din muntii Himalaya sau din Delta Dunarii. Cum explicati asta?
Va rog sa lecturati cu atentie urmatoarea pilda din cultura chineza (2):
Un taran isi ara ogorul cu ajutorul calului sau. Într-o zi insa, calul a fugit.
„Groaznic, ce ghinion!”, a spus un vecin.„Noroc, ghinion, cine stie?”, a raspuns fermierul.Dupa mai multe saptamâni, calul s-a întors, aducând cu el patru iepe salbatice.„Ce noroc nemaipomenit!”, au spus vecinii.„Noroc, ghinion, cine stie?”, a raspuns taranul.Intr-o zi, pe cand incerca sa imblanzeasca iepele salbatice, taranul a cazut si si-a rupt un picior.„Ce ghinion!”, au spus vecinii.„Noroc, ghinion, cine stie?”, a raspuns taranul.A doua zi insa, în sat a venit armata sa ia barbatii la razboi. Dar taranul era inapt, pentru ca avea piciorul rupt. Noroc, ghinion, cine stie?
Fericirea nu tine cont de starea civila, de statutul social, si nici macar de starea de sanatate. In schimb, cei care au cercetat aceasta tema filosofica eterna a umanitatii, au identificat cateva obisnuinte specifice oamenilor fericiti - aceia care pur si simplu radiaza fericirea, cu toate ca, traiesc poate intr-un scaun, ori trebuie sa se chinuie inca din zori pentru a-si asigura existenta.
Care sunt aceste obiceiuri?
Asa cum spuneam, daca cineva v-ar da de ales intre o suma de bani si cateva sedinte de psihoterapie, desi tentanti, se pare ca nu banii sunt aceia care va vor aduce fericirea. Psihoterapia s-a dovedit, in urma unui studiu, de 32 de ori mai eficienta decat banii in ce priveste cresterea nivelului de fericire (3).
De ce?
Cu toate ca obtinerea unei sume de bani trezeste la viata mecanisme neuronale implicate in obtinerea recompenselor, deci in senzatia subiectiva de fericire, de fapt asta nu contribuie cu adevarat la stabilizarea unei fericiri durabile, a acelei serenitati existentiale, pline de resurse, caracteristice persoanelor despre care va vorbeam.
Asa cum ati observat in pilda de mai sus, este implicata aici o anumita atitudine in fata vietii, pe care unii ar numi-o "miserupism". In termeni stiintifici, i-am putea spune insa r e z i l i e n t a, care nu este egala cu nepasarea ci cu o cumpanire atenta a situatiilor in vederea evitarii pierderilor si a unei adaptari optime.
O maxima care a ajuns sa imi ghideze intreaga activitate in psihoterapie este urmatoarea:
"Da-mi Doamne linistea de a accepta ceea ce nu se poate schimba, curajul de a schimba ceea ce se poate si intelepciunea de a face diferenta intre cele doua." (Serenity Prayer)
Asa cum spune Serenity Prayer, rezilienta psihica implica, din punctul meu de vedere, 3 abilitati esentiale:
- capacitatea de a lupta cu un obstacol fara a te descuraja,
- capacitatea de a accepta datele realitatii, ireversibilul si inevitabilul
- intelepciunea de a face diferenta intre situatiile pe care le putem schimba si cele pe care trebuie sa le acceptam.
Iar acceptarea unei situatii poate implica eforturi la fel de mari ca si lupta in sine, cu obstacolele - e tot o lupta, dar una interioara. Acesta este genul de lucruri care fac psihoterapia de preferat unui mare castig banesc.
Banii vin si se duc iar societatea de consum se bazeaza pe ideea ca noi trebuie sa aducem ceva din exterior pentru a deveni fericiti - produse, proprietati, medicamente, droguri sau chiar prieteni, parteneri romantici, copii, etc. Ne si inoculeaza in mod subtil aceasta idee, inca de mici.
Psihoterapia, ca si religia, ne arata insa ca nu ai nevoie de foarte multe lucruri din exterior pentru a exista si a deveni fericit si este probabil singurul mijloc prin intermediul caruia sunt desfiintate marile mituri ale societatii de consum:
Psihoterapia, ca si religia, ne arata insa ca nu ai nevoie de foarte multe lucruri din exterior pentru a exista si a deveni fericit si este probabil singurul mijloc prin intermediul caruia sunt desfiintate marile mituri ale societatii de consum:
- voi fi fericit numai daca voi avea mai mult
- voi fi fericit numai daca voi reusi sa obtin "acel" lucru
Observati cat de conditionata este fericirea noastra... de catre noi insine!
Deprimare | Bucurie "Rea" | Bucurie "Buna" | Bucurie Fara Motiv |
---|---|---|---|
Ca urmare a lipsei lucrurilor exterioare. | Obtinuta prin intermediul unor substante stimulante cu efect efemer si consecinte nocive. | Obtinuta prin intermediul implinirii unor aspiratii social acceptate - un copil, reusita profesionala, un hobby, etc | Obtinuta printr-o atitudine de apreciere a vietii. |
Dependenta de factori externi. | Dependenta de factori externi. | Dependenta de factori externi. | Dependenta de factori interni. |
De asemenea, psihoterapia este aceea care poate lupta cu obiceiurile rele ale mintii - auto-compatimirea, lipsa increderii, incapacitatea de a ierta sau lipsa de sens a vieti. Este si misiunea religiei sa faca asta, atunci cand religia este bine inteleasa si practicata intr-un mod prietenos cu utilizatorul. Am sa va ofer doar cateva citate din Noul Testament pentru a ilustra misiunea comuna a celor doua cai.
- "Iertati de sapte ori cate sapte." - psihoterapia scoate in evidenta si latura pragmatica a iertarii: cand ierti, esti mai calm, mai sanatos, si te poti bucura de viata
- "Cine iubeste pe tata ori pe mama mai mult decat pe Mine nu este vrednic de Mine; si cine iubeste pe fiu ori pe fiica mai mult decat pe Mine nu este vrednic de Mine." - psihoterapia scoate in evidenta ca putem pierde persoane dragi, si cu toate acestea putem da un sens acestei experiente, putem pastra amintiri si invataturi, putem sa onoram pe cel absent prin pomenire si omagiu. In plus, prin pierderea cuiva, avem sansa de a ne depasi conditia, dependenta si vulnerabilitatile.
- "Fiindca mai lesne este sa treaca o camila prin urechea acului decat sa intre un om bogat in Imparatia lui Dumnezeu." - psihoterapia iti arata ca ti-ai fixat un ideal intangibil si ca patima de avere nu te ajuta cu adevarat, daca telul tau este fericirea.
Citind astfel de mesaje nu pot sa nu remarc un fel de miserupism ceresc indreptat catre lucrurile pentru care ne consumam noi zi de zi: rude, prieteni, bani, posesiuni, putere, influenta, razbunari, revanse, etc. Daca exista interesul necesar, voi aborda pe viitor chestiunea atitudinii si obiceiurilor specifice oamenilor fericiti fara motiv.
(1) Imaginea BB the chocolate lab, autor: Dave See, sub licenta CC BY 2.0
(2) Schimoff, M., Kline, C., (2013); Fericit fara motiv. 7 pasi pentru a obtine fericirea interioara; editura Curtea Veche Publishing, Bucuresti
(3) Science Daily, (21 November 2009), Psychological therapy 32 times more cost effective at increasing happiness than money, website: Science Daily
Pai cei singuri(ca mine) poate ca au nevoie de o persoana/iubita in viata lor.
RăspundețiȘtergereAtitudinea despre care vorbeam este sa te relaxezi si sa te bucuri de viata, asa cum este ea, si din aceasta stare, poate veni oportunitatea. In general, oamenii se bucura de compania celor cu un spirit senin. In plus, daca ai nevoie de cineva, asa cum spuneam mai sus, ai nevoie sa depui eforturi - singuratatea este un obstacol care poate fi inlaturat prin eforturi. Nu este suficient sa semnalezi nevoia si sa nu faci nimic. :) Dar cred ca stii si tu asta!
ȘtergereDin partea-mi exista interes pentru ,,chestiunea atitudinii si obiceiurilor specifice oamenilor fericiti fara motiv." Si sunt convinsa ca din partea multora exista acest interes. S-ar putea sa fie chiar cheia fericirii aceste articole? :) Am cunoscut o persoana cu o atitudine ca asta si imi inspira putere. Pare sa fie foarte bine in pielea ei. Eu intuiesc cum te simti intr-o astfel de atitudine doar ca ...practica ma omoara. Nu stiu sa impac o astfel de atitudine cu faptul ca trebuie sa ne integram in societatea asta asa cum e ea. Articolul asta se ,,asorteaza" cu cel despre prietenia cu sine. Articolul ala a fost psihoterapie pentru anxietatea mea. :)
RăspundețiȘtergereMa bucur mult pentru ca gasesti ceva bun, frumos si util in articolele pe care le scriu si iti sunt recunoscator, la randul meu pentru ca nu tii doar pentru tine aceste experiente. Marturisesc ca uneori ma simt cam singur pe acest blog si visez la ceva mai multa activitate - avem deja un anisor de PSIHOPEDIA! :) Poate ca sunt prea serios? Oricum, fie si numai un cititor care se simte ajutat de ceea ce scriu inseamna enorm pentru mine. Am sa tin cont de toate sugestiile pe care mi le faceti. :)
ȘtergereLa multi, multi ani de PSIHOPEDIA! eu am tot vorbit prietenilor despre ce am invatat din articolele dumneavoastra. Pentru mine aceste articole sunt un fel de predici pentru o lume mai civilizata. De cate ori ma uit in jurul meu identific ,,simptome,, ale societatii/oamenilor de azi asa cum le-ati descris prin articolele dumneavoastra. Deci din punctul meu de vedere se probeaza ce spuneti :). Ma face sa ma simt mai sigura pe mine, mai detasata, faptul ca pot identifica niste tipare, niste ,,simptome,, si ca pot sa le iau asa cu sunt fara sa ma mai influeteze atat de tare, fara sa ma mai intreb daca e sunt eu in neregula ca anumite lucruri mi se par exagerate sau altele de bun simt. De multe ori am simtit/intuit/gandit lucruri pe care le-am regasit apoi descrise, punctate in articolele dumneavoastra. Asta inseamna ca exista totusi ,,un curent,, de gandire aparte de curentele comune care regasesc in societatea de azi si cu siguranta nu suntem singurii! Cat despre singuratatea dumneavoastra pe blog ...eu sunt convinsa ca sunteti citit doar ca e cam greu sa-ti lasi opiniile la asa articole :). Adica nu prea poti sa arunci acolo o cugetare din asta comerciala cum se obisnuieste pe net. Cand citesti lucruri de un bun simt asa de bine punctat, nu prea poti decat sa confirmi, nu prea poti sa te scalzi asa in ziceri care suna intr-un fel dar care ...Dumnezeu stie ce inseamna :). Asa ca, va rog sa nu va mai simtiti singur, va rog sa va simtiti unic :).
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru aprecieri. M-am simtit flatat de acestea. E adevarat ca simt ca pun ceva cu o anumita valoare in aceste articole dar uneori ii invidiez pe cei care au 1000 de commenturi la un articol. :P E drept ca nici commenturile pe care le primesc eu nu se compara cu acelea, din punctul de vedere al continutului si al exprimarii. Putine dar bune! Stiu ca am si ceva trafic - am posibilitatea sa verific asta si este adevarat ca traficul este intr-o lenta dar continua crestere. Multumesc pentru feedback. :)
Ștergere