Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

vineri, 3 octombrie 2014

Lumea Buna & Puscaria

  Se spune ca nu trebuie sa judeci o carte in functie de coperta. Sunt si eu martorul numeroaselor cazuri in care personalitati ale protipendadei, din lumea politica sau a sportului devin compatibile cu... puscaria.  




Exista in genetica si constiinta celor doua genuri doua slabiciuni fundamentale, care le influenteaza direct si profund modul cum aleg partenerul de viata. Astfel, barbatii sunt la inceput niste romantici si aleg mai curand „dezinteresat”. Totusi, acest termen este unul inselator si nepotrivit. Eu sunt de parere ca exista interes in orice tip de iubire, chiar daca acel interes se manifesta sub forma de asteptari de bun simt.

Interesul se afla in asteptari. Daca te astepti ca eu sa iti raspund la buna-ziua, inseamna ca totusi cauti ceva in relatia pe care o ai cu mine iar sentimentele tale nu sunt chiar dezinteresate. Altfel spus, sentimentele pot foarte bine sa coexiste cu interesul, ba chiar indraznesc sa spun ca interesul constituie miezul sentimentelor noastre sincere. 

Interesul majoritatii barbatilor se indreapta mai curand catre aspectul fizic al partenerelor - de unde si interesul religios al femeilor pentru infrumusetare. Un corp frumos proportionat si dotat cu „cele de trebuinta”, un par frumos si un ten proaspat si curat, o dantura impecabila reprezinta niste bune puncte de plecare pentru dorinta barbatului. El se poate bucura o viata intreaga de activitati senzuale sau sociale impreuna cu o astfel de femeie. E drept ca ulterior, el nu ramane la fel de romantic si este nevoit sa abordeze cu toata seriozitatea problema supravietuirii, a dobandirii mijloacelor necesare pentru asta.  

La femei in schimb, s-ar parea ca judecata este mult mai pragmatica in momentul alegerii partenerului de viata - de unde si interesul religios al barbatilor pentru a face bani. Astfel, beneficiaza de tot felul de polite si de foarte multa intelegere cei care par a fi capabili sa asigure o viata confortabila din punct de vedere material, in timp ce restul vor avea de purtat adevarate razboaie pentru a-si dovedi resursele psihologice si caracterul. E ca si cand cei instariti si-ar fi dovedit deja valoarea prin simplul fapt ca dispun de suficiente posibilitati materiale.  

Nu spun toate astea pentru a critica sau in sens peiorativ. Femeile sunt formate in acest fel de parintii lor care se intereseaza mai intai care este treapta sociala a baietilor ce sunt adusi la cina de fete sau care le scot pe acestea in oras. De asemenea, o femeie are in vedere viitorul ei rol de mama si datoria de a asigura conditii cat mai bune pentru urmasi. Un barbat care dispune de resurse materiale sau care cel putin este capabil sa lupte pentru ea, si sa-i respecte dorintele, prezinta astfel de garantii.  

In mod similar cu transformarile pe care le sufera barbatii dupa casatorie, femeile devin mult mai romantice dupa ce au format un cuplu. De fapt, cred ca nevoile ei romantice crescute reprezinta un mod prin care il mentine pe partener intr-o stare de „alerta pozitiva”. Ea fiind partea vulnerabila a cuplului are nevoie de suficiente asigurari si le obtine prin intermediul comportamentului romantic al barbatului – seamana putin cu un dresaj dar scopul este nobil: continuitatea cuplului si a familiei.  
Ca urmare, barbatul care devine atat de pragmatic dupa formarea cuplului, trebuie sa faca ceva in plus: sa isi dovedeasca mereu iubirea prin gesturi de tandrete. Nu este suficient faptul ca te afli in slujba familiei si lucrezi din rasputeri. Trebuie sa dovedesti ca o faci cu placere! 

Ambele genuri se pot insela cand fac alegeri de acest fel. Pe de o parte, barbatii pot alege femei extrem de frumoase, dar lipsite de caracter si de bun simt comun. De altfel, frumusetea fizica merge mana in mana cu narcisismul si este o adevarata performanta sa descoperi o femeie frumoasa care este in acelasi timp si modesta, si inteleapta, si dispusa sa ofere intelegere sau suport afectiv. Rezultatul poate fi singuratatea pe termen nedeterminat a acestui barbat naiv sau chiar implicarea sa in tot felul de ilegalitati, in cursa lui disperata pentru a se ridica la nivelul pretentiilor partenerei sale.  

Dar si femeile se pot insela in modul cum isi aleg partenerii - atunci cand ii descalifica din oficiu pe cei cu o provenienta modesta si le ofera increderea in avans celor care fac dovada potentei lor financiare. Se poate dovedi, in timp, ca averea nu era o baza atat de sigura pentru decolarea in viata si ca partenerul a obtinut o mare parte din aceasta prin mijloace ilegale. Va avea acea femeie resursele psihologice necesare sa administreze o astfel de situatie?  Dar copiii? Vor putea ei sa dea piept cu dispretul colegilor?

In termenii solutiilor, as recomanda o privire mai putin superficiala asupra relatiilor noastre, mai multa prudenta si mai multa informare. A ne abandona cu totul emotiilor noastre prezinta astfel de riscuri. Nici cealalta extrema nu e de dorit - a deveni paranoici si invazivi, dar consider ca exista anumite detalii care ne pot da de inteles ce fel de caracter are cel de langa noi. De asemenea, atitudinea noastra fata de partener, este esentiala. 

Fetele mari au nevoie de diamante mari. Elizabeth Taylor

Putem sa il incurajam pe celalalt sa devina onest si prudent sau, dimpotriva, il putem incuraja sa isi doreasca cresterea nivelului de trai prin mijloace neortodoxe. De exemplu, este de apreciat valoarea mesajelor subliminale ale afirmatiilor si manifestarilor noastre. Cand ne exprimam satisfactia sau dorinta fata de lucrurile materiale costisitoare si cand uitam sa pomenim legitimitatea si onestitatea mijloacelor, se numeste ca ne exprimam valorile in mod subliminal iar partenerul nostru va sti ce ne poate face fericiti. 

In functie de aceste informatii el poate sa faca anumite alegeri. Ar fi penibil sa ne dam seama intr-o zi ca noi insine l-am incurajat pe partenerul nostru sa aleaga prost si sa infunde puscaria, nu-i asa?






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu