Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

luni, 13 octombrie 2014

Criminali in Serie & Victime Sexy

O literatura bine dezvoltata in occident, se bazeaza pe povesti reale despre criminali in serie si practicile sinistre ale acestora. In mod surprinzator, printre fanii genului se afla multe femei!




Marturisesc ca si eu pot sa privesc un film despre un criminal in serie cu destul de mult interes. Mi s-a spus ca fac asta „pentru psihologie”. Daca ar fi sa gasesc eu motivul pentru care imi plac filmele (nu si cartile) legate de crime, m-as referi poate la nevoia de stimulare, curiozitatea, senzatia ca intr-un astfel de film chiar se intampla ceva, poate si happy end-ul.

Ce invat dintr-un astfel de film? Faptul ca nu trebuie sa te dai batut niciodata, iar inteligenta si stiinta pot fi de un real folos pentru aflarea adevarului, la fel ca si atitudinea de profunda implicare si increderea neclintita in reusita. Poate invat si faptul ca anumite solutii pur si simplu nu isi au rostul in lumea civilizata. Dar oare ce invata femeile din filmele si cartile despre crime reale?  

De exemplu, exista numeroase carti legate de Ted Bundy (Lady Killer), faimosul ucigas in serie ori nu mai putin prestigiosul Jack Spintecatorul... Mai sunt si ucigasii porecliti in pitorescul stil american Black Dahlia Killer sau Zodiac Killer. Sau mult mai „picantii” The Tourist from Hell (Turistul din Iad), Angel of Death (Ingerul Mortii) ori The Brides in the Bath Murderer (Ucigasul Mireselor care se Scalda) si Candy Man (Baiatul de Zahar)! Eh, luam niste floricele si imprumutam un CD? Ce spuneti?  

Dar de ce se delecteaza femeile privind astfel de filme sau citind astfel de carti? Se considera ca ar face asta pentru motive utilitariste: ele folosesc informatiile furnizate de acest gen de publicatii pentru a invata despre personalitatea psihopatilor, pentru a-i recunoaste dupa urmele involuntare sau indiciile comportamentale pe care acestia le lasa. S-ar spune ca media thriller le furnizeaza femeilor oportunitatea de a invata cate ceva, in scopul de a preveni si a supravietui unei crime.

In mod paradoxal, frica care le determina sa „se informeze”, pentru a controla situatiile problematice, nu se diminueaza ca urmare a acestui obicei, dimpotriva! Se creaza asadar un gen de cerc vicios in urma caruia frica devine tot mai mare si mai greu de controlat. Eu personal, ma plimb adesea dupa lasarea intunericului si pot sa observ frica femeilor care trec singure pe strada... Nu stiu daca se tem pentru ca citesc multe carti despre crime dar simt ca ele chiar traiesc intr-o lume in care... „se petrec multe chestii oribile”.

Daca o femeie care are parca o anxietate inascuta, mai adauga la asta cateva filme pe luna de acest fel, nu m-as mira ca aceasta sa ajunga usor la atacuri de panica in situatii incarcate de incertitudine precum un drum spre casa de la schimbul doi. Din pacate, ele intalnesc uneori si psihopatii respectivi si ii vor tine minte pentru mult timp...  

Foarte rar mi-a fost dat sa vad femei care poarta in gentuta personala un spray iritant lacrimogen si le-am admirat pentru atitudinea lor curajoasa si preventiva. Nu incape indoiala ca femeile au o constiinta crescuta a pericolelor ce exista pe lume, desi, in mod la fel de paradoxal, ele sunt, conform statisticilor, mai ferite de a deveni victime. Sa fie adevarat faptul ca „frica pazeste pepenii”?

Cred ca femeile vor continua sa se teama de monstri din umbra, si probabil, vor continua sa se informeze in legatura cu ceea ce fac acestia. Dar motivele utilitare pentru care recurg la acest soi de entertainment s-ar putea sa treaca dincolo de ceea ce este evident.

Privind femeia in cadrul grupului social, vom intelege ca frica, anxietatea si, adesea, panica ei au drept scop atragerea suportului masculin, si chiar a iubirii. In fond, situatiile primejdioase chiar ne unesc, iar un dusman comun face legatura mai stransa. De asemenea, barbatul caruia i se cere suportul, se simte si el util si valorizat, deci castigul apare pe toate planurile.

O situatie delicata este aceea in care femeia, aparent terorizata de amenintarile raufacatorilor, acapareaza cu totul atentia partenerului ei prin aceste manifestari patologice care ar putea avea in umbra nimic altceva decat teama ei de a nu fi parasita... Din pacate, nu toti barbatii sunt facuti sa reziste la acest tir necontenit si extenuant...









Vicary et al. Captured by True Crime: Why Are Women Drawn to Tales of Rape, Murder, and Serial Killers? Social Psychological and Personality Science, 2010; 1 (1): 81 DOI: 10.1177/1948550609355486

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu