Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

marți, 21 mai 2024

Locatie de Senzatie

Uneori nu putem alege unde sa ne stabilim si unde putem incepe viata de la zero. Dar daca totusi ai putea face asta, ai de ales intre o multime de locuri cu trasaturi naturale unice si cu specificul lor cultural. Un articol care te-ar putea ajuta sa intelegi ce anume cauti si cum ai ajuns asa. 



☆ ☆ ☆


Nu stiu daca va mai preocupa locuinta visurilor dvs, dar in timp ce faceam revista presei internationale de profil am gasit mai multe articole care faceau referire la legatura intre anumite elemente ambientale si sanatatea fizica, respectiv mentala, asa ca mi-a venit ideea de a le reuni intr-un proiect Psihopedia in care sa prezint datele stiintifice privitoare la acest subiect. Asadar, cum arata si mai ales unde ar trebui sa fie amplasata la modul ideal o locuinta care ne promite sanatate fizica si mentala. Desigur, este vorba despre aspectele statistice, cele obtinute in urma cercetarilor. 

Probabil fiecare dintre noi are o viziune individuala, subiectiva cu privire la acest subiect. Dar aici nu este vorba despre ce ne dorim iar titlul articolului ar putea sa va induca in eroare. Este mai curand vorba despre ce ar trebui sa ne dorim, fiindca unele dintre aceste rezultate ale cercetarilor in domeniu sunt contra-intuitive, potrivit zicerii ai grija ce-ti doresti - ar putea sa se-ntample. Este oare mai bine sa traiesti la munte sau pe o campie? Este oare mai sanatos sa traiesti intr-o aglomeratie urbana sau aerisit, in suburbii? Ne ajuta in vreun fel verdeata ori prezenta unei ape in apropierea locuintei?

In acest articol ma voi limita la elementele exterioare urmand ca, pe viitor, daca exista interes, sa ma ocup si de detaliile privitoare la ceea ce se afla in interiorul locuintei: prezenta sau absenta partenerului, a animalelor de companie, a copiilor. etc. Dar sa trecem nu la fapte ci la date, urmand ca ulterior, eventual, sa folositi lucrurile invatate pentru a lua decizii privitoare la felul cum alegeti locatia de senzatie a visurilor dvs. 

  • VESTUL EUROPEI ~ Okay, vreti sa va spun ceva nou, nu-i asa? Fiindca toata lumea vrea sa mearga in vest, inclusiv africanii si sirienii, inclusiv cei care si-au facut o cana de birou cu poza lui Vladimir Putin pe dansa, dar exista motive si o atractivitate specifica a tarilor din vestul Europei. Ma voi rezuma sa va amintesc ca, in fiecare an, locuitorii din vestul Europei, America de Nord si Australia raporteaza cele mai ridicate niveluri de satisfactie personala. Trebuie sa stiti insa ca, in afara de mitul vietii bune din occident se profileaza si tari din alte regiuni ale lumii care, in urma proceselor de democratizare, dezvoltare economica si promovare a drepturilor omului, raporteaza un nivel tot mai ridicat al satisfactiei personale si da, Romania se afla printre acestea. 
  • LANGA O APA ~ Oamenii si-au dorit intotdeauna sa gaseasca apa si cand au gasit-o si-au intemeiat o asezare acolo, nu obligatoriu pentru priveliste, cat pentru resursele care vin la pachet: hrana, transport, comert, relaxare, etc. Studiile demonstreaza insa ca prezenta apei sub forma de rau, lac, ocean sau mare are un efect pozitiv asupra sanatatii noastre mentale. Este adevarat si faptul ca pretul locuintelor poate fi ridicat in astfel de locuri, tocmai pentru ca ele promit foarte mult. Efectele psiho-fiziologice pozitive ale apei sunt incontestabile si pot fi puse in valoare in variate forme de terapie. 
  • PREZENTA VEGETATIEI ~ Cel putin la fel de pozitiv este si efectul vegetatiei in proximitatea locuintei. Probabil ca nu trebuie sa va spun eu ca va simtiti mai bine daca va aflati in mijlocul naturii si respirati aer proaspat dar exista studii in domeniu care demonstreaza de exemplu ca strazile cu verdeata imbunatatesc calitatea somnului si ne sporesc nivelul fericirii. Sper ca astfel de date ajung si la cei care proiecteaza orasele si noile cartiere, iar dezvoltatorii imobiliari inteleg acest adevar simplu ca omul vine din natura si prezenta naturii confera nu doar culoare ci si sens si implinire vietii noastre. 
  • ORAS VS SUBURBIE ~ Unii considera ca nu exista un lucru mai de pret pe care sa-l putem cumpara cu bani decat spatiul personal si distanta. Spatiul pare a fi legat de confort printr-o legatura logica: nu trebuie sa stie toata lumea ce faci tu la tine acasa, ce muzica iti place sa asculti la maxim si ce discutii porti cu partenera cand va aflati in camere diferite. Cu toate acestea, un studiu demonstreaza faptul ca a locui intr-o zona populata este mai sanatos pentru corp si minte. S-ar parea ca in suburbii oamenii au tendinta sa devina supra-ponderali si depresivi. Eu unul nu i-am inteles niciodata pe americanii care se plang ca orasele lor sunt deprimante, nu au trotuare si arata la fel. Totusi, ceva or avea ei pe suflet...
  • MUNTE VS CAMPIE ~ Probabil ati observat anumite diferente intre oamenii care locuiesc in asezari montane si cei care locuiesc la campie. Cu toate acestea, v-ar fi greu sa spuneti in ce constau aceste diferente. Ei bine, un studiu a demonstrat faptul ca persoanele care locuiesc in vecinatatea muntelui au valori mai curand conservatoare, cum ar fi traditia, siguranta si conformismul, spre deosebire de cei care locuiesc la campie, care sunt preocupati de putere, hedonism si succes personal. 
  • CLIMAT RECE VS CALD ~ In aceeasi ordine de idei, s-au facut studii si cu privire la modul in care climatul influenteaza personalitatea si s-a ajuns la concluzia ca in regiunile cu climat aspru, rece, oamenii au tendinta sa devina globalisti si bine-voitori, spre deosebire de zonele cu un climat arid unde oamenii au tendinta sa devina mai curand intoleranti si agresivi, ceea ce se simte si in statisticile privind criminalitatea. Teoria din spatele acestor date este urmatoarea: cand climatul este aspru, oamenii cauta caldura sociala si sunt dispusi sa treaca peste diferentele dintre ei. 
  • PLOAIE VS SOARE ~ Nu am statistici propriu-zise cu privire la acest subiect dar este cunoscut faptul ca lipsa luminii solare are un efect puternic asupra psihicului si in special a sistemului endocrin. Lumina solara favorizeaza secretia de serotonina si dopamina, hormoni asociati cu starea de bine. De asemenea, in zilele ploioase, cu cer gri, lipsa luminii solare pacaleste sistemul psihic, care intelege ca este timpul sa intram in hibernare si declanseaza productia de melatonina, hormon care ne va face pofta de somn. Ei bine, in anumite orase din Vestul Europei, care beneficiaza de climat temperat oceanic, numarul zilelor ploioase ar putea fi prea mare pentru gustul dvs determinandu-va sa dormiti ca niste depresivi. Aviz celor meteo-sensibili.



Am sa ma opresc aici cu aceste date si cred ca v-am oferit suficiente indicii cu privire la genul de localitate care vi s-ar putea potrivi. Probabil ca este imposibil de gasit o asezare omeneasca care are doar avantaje dar fiecare decide in final cu ce poate trai si ce n-ar putea accepta vreodata. De asemenea, acum aveti probabil revelatii cu privire la comportamentul si dispozitia dvs emotionala in relatie cu toate aceste lucruri, poate chiar si cu valorile pe care le-ati adoptat, fara macar sa va dati seama de ce. 

Chiar si daca nu aveti acum posibilitatea sa va mutati intr-un alt oras, aveti poate optiunea sa calatoriti sau sa va petreceti concediul in locuri care ar putea rezona mai bine cu felul dvs de a fi si care ar putea sa va incarce bateriile pentru un an intreg. 

Iar daca nu aveti posibilitatea sa plecati in concediu, cunoscand astfel de lucruri despre psihic si relatia sa cu natura, puteti face exercitii de vizualizare care va pot incarca si acestea bateriile, chiar mai eficient decat prin experienta directa. Daca ai un loc favorit, real sau imaginar, oriunde s-ar afla acela, poti sa te intorci la el in reverie ori-de-cate-ori poftesti, iar psihicul tau va reactiona, se va pune pe treaba, producand starea de bine. Daca ai timp imi poti lasa un comentariu in care sa-mi spui care este locul tau preferat. 









(1) Imaginea Sea Under Cloudy Sky, de Lua Morales, via Pexels

(2) Wikipedia, (acc. 26.03.2024), World Happiness Report, website: Wikipedia.org

(3) Science Direct, (20.05.2024), Happiness is greater in natural environments, website: ScienceDirect.com

(4) Science Direct, (20.05.2024), Green space exposure on depression and anxiety outcomes, website: ScienceDirect.com

(5) Science Daily, (20.05.2024), Greener streets linked to better sleep, website: ScienceDaily.com

(6) News Medical, (acc. 20.05.2024), Study shows link between living in suburban areas and depression risk, website: NewsMedical.net

(7) Bloomberg, (acc. 20.05.2024), Obesity thrives in suburbs, website: Bloomberg.com

(8) Psychology Today, (20.04.2024), Do mountains make us less hedonistic, website: PsychologyToday.com

(9) British Psychological Society, (20.04.2024), Weather and behavior, website: BPS.org.uk

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu