Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

sâmbătă, 24 noiembrie 2018

Eroismul si Psihopatia

Eroii si psihopatii au trasaturi in comun? Exista studii care ar fi mai bine sa nu se faca si ipoteze de lucru care ar fi mai bine sa nu ne treaca prin minte vreodata. Cu toate acestea, cercetatorii sunt curiosi si descopera lucruri penibile.


o o o

In primavara acestui an, mai exact in 24 Aprilie,  am primit o veste buna, as spune: a fost identificat si retinut asa-numitul "Golden State Killer" - criminalul din California, cel care a terorizat acest stat incepand cu mai bine de 40 de ani in urma. L-au capturat cu ajutorul testelor ADN. Este interesant faptul ca acesta, acum in varsta de 72 de ani, a avut o lunga perioada in care se "pensionase", in sensul ca renuntase la activitatile sale criminale (viol, crima, jaf). In cursul articolului va voi destainui cine /  ce era de fapt acest Golden State Killer.




Presupun ca aveti o idee vaga referitoare la ce anume inseamna sa fii psihopat - cineva care are o privire rautacioasa si este gata sa te ucida daca are pofta sa vada niste sange in seara asta. Adevarul este ca multi dintre psihopati se afla mai curand in pozitii privilegiate in societate, fiind directori, manageri, lucrand in showbusiness sau fiind chiar politicieni, nu-i asa?

Deci partea buna este ca psihopatii nu te vor ucide propriu-zis, in schimb pot oricand sa iti faca viata amara, daca stai in calea scopurilor acestora si esti, cum s-ar spune, in locul nepotrivit la momentul nepotrivit. Cu alte cuvinte, imaginea zugravita de filme si cartile de suspans, s-ar putea sa fie "poetizata", exagerata, neconforma cu realitatea.

Cele trei trasaturi in functie de care se evalueaza psihopatia sunt dupa cum urmeaza:

  • Machiavelismul ~ se reflecta in tendinta si chiar maiestria de a manipula oamenii, unde psihopatul poate folosi intreg arsenalul sau de modalitati de manipulare: minciuna, prefacatoria, pozarea in victima sau lingusirea. Telul este, fireste, castigul personal, egoist.
  • Lipsa Constiintei ~ lipsa constiintei si a empatiei le usureaza toate actiunile despre care vorbeam mai sus, la machiavelism, privandu-i de sentimentele de vinovatie si usurandu-le viata psihica, dar, nu si pe cea sociala, caci o astfel de trasatura creaza distanta, dezgust, teroare.
  • Narcisismul ~ iata, un psihopat este intr-o buna masura, si destul de narcisist, cu alte cuvinte se are pe sine in centrul preocuparilor, desi, asa cum spuneam, poate sa lase impresia ca nu este deloc asa, gratie machivelismului. Probabil ca multi dintre politicieni stiu despre ce vorbesc aici.

La femei, s-ar parea ca psihopatia se manifesta diferit, expertii in domeniu fiind convinsi ca exista si femei care au aceasta tulburare de personalitate, dar sunt cu mult mai greu de depistat - si ca urmare in literatura sau cinema apar mult mai putine femei in roluri cu acest caracter, dat fiind faptul ca femeile sunt recunoscute pentru exact acele trasaturi care nu caracterizeaza psihopatia.

Si ma refer aici la generozitate, altruism pe de o parte, iar pe de alta parte, la vulnerabilitate si anxietate. Dar totusi, aparent exista suficiente femei la care apare psihopatia, cu toate ca numarul este mult mai mic decat al barbatilor. Spre exemplu, in puscarii daca 30% dintre detinutii barbati sunt psihopati, numarul femeilor coboara la doar 17%.

Expertii in domeniu apreciaza ca la femei psihopatia se manifesta mult mai subtil. Spre exemplu, o femeie cu tulburare de personalitate antisociala (psihopatie), poate sa fie extrem de narcisista si sa nu-ti dai seama niciodata de asta, daca nu ai "ochiul format". De asemenea, o diferenta majora o constituie agresivitatea, care la femei se manifesta mai curand prin barfa si denigrare decat prin violenta fizica, propriu-zisa.

Dar care este legatura intre eroi si psihopati. Ei bine, un terapeut adlerian pe nume Frank Walton obisnuia sa spuna ca lucrurile care ne aduc victoriile in viata ne aduc si foarte multe probleme. Pe buna dreptate, nu-i asa? Daca stai sa te gandesti pana si machiavelismul ar putea fi o calitate, daca este pus in valoare cu putin bun simt. El poate fi convertit in diplomatie, influenta personala sau chiar pricepere de a lucra cu oamenii.

S-ar parea ca intr-un studiu efectuat de cercetatorii de la Universitatile West Viginia si Emory s-a incercat sa se descopere daca exista corelatii si asemanari intre asa-numitii "first responders" si psihopati. First Responders este o expresie care se refera la cei chemati sa gestioneze situatii de urgenta cum ar fi politistii, paramedicii, pompierii sau militarii de cariera.

Eu personal cunosc ingrijorator de multe povesti in care astfel de oameni, pentru care nu am decat respect si admiratie si-au manifestat trasaturile de personalitate in sens negativ, efectele nefiind tocmai de laudat. Da, stiu, anumite studii ar fi mai bine sa nu se faca niciodata, iar anumite ipoteze de lucru ar fi mai bine sa nici macar nu ne treaca prin minte.

Dar ii stiti pe cercetatori si stiti ca ei au aceasta problema personala care este curiozitatea excesiva, la care se adauga plictiseala si fondurile pentru cercetare. Ei bine, dupa cum probabil ati mai auzit, la psihopati functionarea creierului este usor diferita, in sensul ca ei nu simt teama la fel ca noi ceilalti si pot parea neinfricati. Iar asta poate sa apara si la personalul de tip "first responders", si inca destul de frecvent.

La detectivi spre exemplu, este ok sa minti si sa manipulezi un suspect atata vreme cat acest fapt poate sa conduca la descoperirea vinovatilor. Spre exemplu, ii poti spune suspectului ca ai gasit ADN-ul sau la locul unei crime. Fireste, daca dai peste un suspect mai slab de inger si vede ca nu poate sa scape de tine altfel, o sa recunoasca o crima pe care nici macar nu o comis-o - si asta s-a intamplat nu o data - destul material pentru alt articol!

Dar sa revenim la ce va spuneam la inceput: cine era de fapt Golden State Killer? Asa cum se spune, era cine te astepti mai putin. Acum un batranel inofensiv de 72 de ani, Joseph James DeAngelo fusese... politist de patrula. Mai mult decat atat, fiind nascut in 1945, luptase in Vietnam si primise vreo 3 medalii de merit - cu alte cuvinte, avea statutul de erou cu acte in regula.




Nu as dori sa se considere ca fac o denigrare a tuturor militarilor de cariera, a politistilor si paramedicilor, doar pentru ca a existat un Golden State Killer. In primul rand ca fiecare breasla isi are "uscaciunile" sale. Ceea ce doresc sa scot in evidenta este faptul ca exista acest fond de trasaturi de personalitate care pot sa scape de sub control in conditiile in care, sa spunem, intervin factori de stres si sunt gestionati in mod deficitar.  

Nebunia mea a fost cauzata de dezamagirea care m-a ranit atat de mult. Dezamagire din partea profesorului meu, cum ar fi excursiile care au fost planificate si anulate. Anul meu de clasa a 6-a mi-a rezervat foarte multe deziluzii care m-au facut foarte furios si m-au determinat sa construiesc o stare de ura in inima mea. Nimeni nu m-a abandonat atat de mult inainte si niciodata nu am urat pe cineva atat de mult cum l-am urat pe el. (File de jurnal atribuite Golden State Killer.)

In aceasta marturie gasim ceva ce poate fi privit ca sursa de stres de mare intensitate dar si ca scuza de a se razbuna si a se "identifica cu agresorul" - potrivit mecanismului de aparare despre care vorbeste Psihanaliza. Desigur, DeAngelo a fost coplesit de aceasta sursa de stres, dar, fara sa isi dea seama ca exista si alte optiuni, el transforma acest context intr-un motiv de vendeta personala si devine un "Justitiar" (foarte rau inteles, dar totusi un Justitiar), pentru o mare parte a vietii sale. 

Iata, pana si un criminal in serie poate sa traiasca cu iluzia ca ceea ce face este corect, caci asa cum spunea Milton Erikson, la baza oricarei actiuni se afla o intentie pozitiva. 








(1) Imaginea Mixed Messages, de Jayel Aheram, via Flikr, sub licenta CC BY 2.0 

(2) Psychology Today, (acc. 23.11.2018), How to Spot a Female Psychopat, website: Psychology Today

(3) Psychology Today, (acc. 23.11.2018) 3 Key Traits that May be Red Flags for Psychopathy, website: Psychology Today

(4) Psychology Today, (acc, 23.11.2018), Are Psychopathy and Heroism Two Sides of the Same Coin, website: Psychology Today

(5) Wikipedia, (acc. 23.11.2018), Golden State Killer, website: Wikipedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu