Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

joi, 28 ianuarie 2016

Medicatia Stradala

Logica care ii aduce pe adolescenti la consumul de droguri pare de neinteles. Poti fi sigur ca fiul sau fiica ta nu vor fi urmatorii?




Droguri in Brasov, suna aproape la fel de bine ca si Cocaina si Caviar, nu-i asa? Este de neinteles faptul ca, intr-o societate in care exista o preocupare vie legata de ceea ce cosumam si de calitatea serviciilor care ne sunt puse la dispozitie, copiii nostri pot totusi sa faca alegeri care le pun viata in pericol.

Am aflat ca mezelurile ar putea cauza cancer iar zaharul a fost eliminat din anumite bauturi racoritoare, pentru ca numerosi clienti au devenit foarte sensibili la ceea ce introduc in organismul lor si nu doresc sa se lase otraviti de marile companii din industria alimentara. De asemenea, ne dorim sa avem acces la cei mai buni specialisti si la cele mai bune servicii.

Totusi, adolescentii din familiile noastre sunt gata sa consume substante preparate in laboratoare ilegale, de indivizi certati cu legea, care au sau nu pregatire in domeniu, si care pot pune in continutul drogurilor pe care le produc orice, da, orice - soda caustica fiind unul dintre ingrediente. Cat de ingrijorati sunteti acum?




Aceasta stire reactualizeaza tema consumului de droguri, care, pentru motive bine determinate afecteaza adolescentii si chiar puberii, la cele mai fragede varste. O carte clasica din domeniul acestor preocupari, numita Copiii Nostri si Drogurile, sustine ca adevaratele cauze ale consumului de droguri sunt de natura psihiatrica: depresia, anxietatea si furia reprimata, si nu obligatoriu anturajul, cum avem tendinta sa afirmam, pentru a ne scuti de responsabilitate.

Se vorbeste in general despre 3 cauze: presiunea anturajului, dorinta de a experimenta si depresia, sau dorinta de a-ti ingriji durerea sufleteasca pe cale chimica. De foarte multe ori s-a subliniat faptul ca suntem expusi cu totii la pericolul drogurilor, indiferent de mediul din care provenim si indiferent de calitatea educatiei primite.

Cu toate acestea, consider ca, asa cum spunea psihoterapeutul William Glasser, "toate problemele sunt, in esenta, probleme ale relatiilor". De aici si necesitatea de a mentine relatii adecvate, autentice si vii cu adolescentii vostri, sa petreceti timp cu acestia si sa ii incurajati sa vorbeasca despre lucrurile care ii preocupa. Invatati sa ii ascultati si faceti asta mereu!
Adevarul este ca in perioada adolescentei, doar acei parinti si profesori care s-au dovedit prieteni, au oferit suport si le-au inteles problemele cu care se confrunta, isi pot continua sarcina de a educa si de a ghida. Orice alt tip de parinte sau profesor va fi indepartat in aceasta perioada, adolescentul, neincrezator, prinvindu-l ca pe un out-sider, sau chiar ca pe un inamic. Alfred Adler
Daca simtiti ca nu este suficient, ca adolescentii continua sa fie deprimati si anxiosi iar resursele voastre de rabdare sau de cunostinte au fost epuizate, nu va temeti sa luati legatura cu un consilier sau psihoterapeut care poate sa-si ofere concursul si experienta pentru a sustine capacitatea acestor copii de a-si administra emotiile prin mijloace proprii, fara a mai recurge la "medicatie stradala".

Din fericire, in numeroase scoli consilierea psihologica este gratuita. Este greu insa de suportat stigma si poate ca aici avem cu totii de lucrat in a raspandi conceptia potrivit careia... stiti voi... "este mai bine sa plangi la psiholog decat sa razi la psihiatru". Fiecare dintre noi are nevoie uneori de consiliere psihologica si cu cat vom accepta mai curand aceasta realitate, cu atat vom evolua mai mult ca societate.

Nu de putine ori, deprimarea si anxietatea parintilor, dificultatea lor de a-si gestiona emotiile sau exemplul pe care il ofera prin propriul consum de droguri (fie acestea si legale), devine o sursa de inspiratie pentru copii, care se pot lua la intrecere cu parintii si pot duce mai departe ceea ce au inceput ei.

In ce priveste atitudinea fata de droguri si discutiile pe care ar trebui sa le aveti cu copiii vostri, autorii din domeniu recomanda anumite reguli pentru aceste discutii:

  • Incercati sa purtati discutii care "vin de la sine", atunci cand auziti stiri despre aceasta tema la televizor, sau sunt prezentate astfel de cazuri in filme. 
  • Nu ridicati tonul si nu lansati amenintari: copiii au oroare de manifestarile gratuite si vulgare ale puterii voastre si nu faceti decat sa ii provocati
  • Segmentati informatiile in timp, nu lungiti la nesfarsit "predicile" si nu le induceti propriile anxietati. Aratati-le mai curand ca aveti incredere in ei si in capacitatea lor de a alege
  • Ajutati-i sa inteleaga cat de importanti sunt, care este potentialul lor in viata si ca pot fi fericiti si sanatosi numai daca vor sti sa evite drogurile
  • Explicati-le pe intelesul lor modul in care drogurile iti schimba viata, iti modifica functionarea creierului inca de la primele experiente, devenind de multe ori un drum fara cale de intoarcere
  • Aratati-le ca drogurile reprezinta un mod sigur de a pierde tot ceea ce ai: sanatate fizica si psihica, bani si bunuri, relatii, posibilitatea de a castiga cinstit, etc
  • Vorbiti-le despre modul in care drogurile iti ruineaza sanatatea, transformandu-te intr-o persoana bolnava si fara viitor, si, de multe ori, intr-un pericol social, sfarsind intr-un penitenciar
  • Ajutati-i sa inteleaga ca adevarata fericire vine din interiorul lor si nu costa nimic, ca poti radia de fericire si poti sa te simti exceptional de bine atunci cand apreciezi viata, cand te apreciezi pe tine si pe cei din jur
  • Ajutati-i sa inteleaga ca nu exista niciun fel de "petrecere si voie buna" in droguri si ca vor plati cu varf si indesat aceasta iluzie, devenind o cifra intr-o statistica si nimic mai mult, caci drogurile nu iti permit sa fii si altceva.
  • Indemnati-i sa ceara ajutor daca se simt tentati sau daca intre prietenii lor a aparut cineva care le pune la dispozitie droguri

Amintiti-va insa ca pentru a putea sa oferiti aceste sugestii si aceste informatii, este necesar sa aveti o relatie cu propriul copil. Poate vi se pare ca spun o banalitate dar faptul ca cineva face parte din familia voastra nu este echivalentul unei relatii autentice. O relatie presupune interactiuni semnificative, activitati comune, respect reciproc si comunicare bilaterala (nu comunica doar parintele).

Tanara din videoclipul de mai jos, se afla printre putinii care au scapat de droguri si marturiseste faptul ca regreta ca a considerat ca poate tine sub control consumul ei de droguri si ca nu s-a ingrijorat mai mult cu privire la asta. O atitudine relaxata fata de droguri reprezinta un pericol urias si o vulnerabilitate ce trebuie inteleasa ca atare. 

Din pacate, petrecerile, unde drogurile, legale sau ilegale sunt la discretie, pot deveni o sursa de inspiratie pentru cei care incearca sa se simta mai bine si cred ca drogurile reprezinta o solutie.









(1) Imaginea Your Face on Drugs, de Mark Rain, via Flikr, sub licenta CC BY 2.0

(2) STV, (acc. Jan. 28, 2016), Ruxandra Rascanu: Adolescentul si Consumul de Droguri, website: STV

(3) Campbell, R., (2001), Copiii nostri si drogurile, editura Curtea Veche, Bucuresti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu