In cuplu, pare ca totul incepe si se termina odata cu banii. Dar cat de fericiti sunt partenerii materialisti? Raspunsul il dau cercetatorii americani.
Inca din cele mai vechi timpuri erau preferati ca parteneri de cuplu cei mai puternici dintre barbati si cele mai tinere si senzuale dintre femei. Femeile erau preferate pentru capacitatea de reproductie iar barbatii pentru posibilitatea lor de a asigura supravietuirea si bunastarea urmasilor.
Stereotipurile s-au perpetuat pana in ziua de azi: femeile continua sa faca eforturi pentru a-si potenta atractivitatea, pentru a-si mentine frumusetea si prospetimea, iar barbatii continua sa faca eforturi pentru a-si imbunatati statutul socio-economic - caci asa se masoara puterea in zilele noastre.
Cu toate acestea, pare jenant sa recunoastem ca suntem interesati de aspectele pragmatice si economice ale supravietuirii cuplului. Ne simtim jigniti de cei care ne numesc materialisti, fiindca, ei bine, nu este totul despre bani. Intr-adevar, bazale economice ale cuplului reprezinta doar una dintre functiile cuplului.
A. Functia Economica - se refera la posibilitatea celor doi membrii de a asigura supravietuirea biologica si conditiile de viata ale cuplului, potrivit standardelor si nivelurilor de asteptare ale fiecaruia.
B. Functia de Solidaritate - se refera la capacitatea celor doi membrii ai cuplului de a-si impartasi experienta emotionala, de a-si face confesiuni si a interactiona la nivel emotional.
C. Functia de Socializare - se exprima prin posibilitatea celor doi membrii ai cuplului de a identifica arii de interese comune, care sa asigure existenta in viata cuplului a unor activitati realizate in comun.
D. Functia Sexual-Reproductiva - se refera la interactiunile sexuale ale celor doi membrii ai cuplului, la nivelul de satisfactie si manifestarile sexuale preferate, exprimate in termeni de cum, cand si cat de frecvent?
Functia economica este nu doar importanta, dar, adesea, este si decisiva in dinamica cuplului. In absenta bazei materiale minime, dar si in absenta satisfactiei subiective in privinta acestei baze materiale, sansele ca un cuplu sa supravietuiasca sunt amenintate.
De asemenea, in lipsa satisfactiei mutuale, pot interveni numeroase tulburari ce vor marca in mod decisiv evolutia cuplului. Atunci cand unul dintre parteneri nu este satisfacut de cat castiga sau de cat castiga partenerul, nu doar ca pot aparea certuri, insa, de regula asta conduce la restructurari ale programului de lucru si la suprasolicitare si stres, avand de pierdut celelalte aspecte enumerate mai sus: intimitatea emotionala, activitatile de timp liber si chiar sexualitatea.
Cu toate ca banii pot juca un rol decisiv in viata cuplului s-ar parea ca materialismul partenerilor nu reuseste sa asigure fericirea cuplului. Un studiu recent concluzioneaza ca partenerii care considera ca banii sunt mai importanti decat alte aspecte ale relatiei sunt si aceia ce afirma ca nivelul lor de satisfactie in cuplu este mai mic.
S-ar parea ca toti cei care urmaresc sa faca parte din cupluri care, in primul rand, nu duc lipsa de bani, nu au noroc de prea multa fericire in cuplurile pe care le-au format. Este deci de meditat la cat de multa importanta acordati banilor comparativ cu restul aspectelor implicate in existenta unui cuplu: intimitatea emotionala, sexualitatea sau activitatile pe care le petreceti impreuna.
Banii sunt importanti dar nu ar trebui sa fie cei mai importanti ori singurii care conteaza!
(1) Imaginea Shopping Despair, de David Blackwell, via Flikr, sub licenta CC BY-ND 2.0
(2) Vasile, D.L., (2008), Introducere in Psihologia Familiei si Psihosexologie, Editura Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti
(3) Andrei, C.,(2008), Cine m-a facut femeie?, editura Humanitas, Bucuresti
(4) Medical News Today, (acc. Nov. 27, 2015), Materialism May Erode Couple's Relationship, website: Medical News Today .com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu