Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

vineri, 1 mai 2015

Seductia Vulnerabilitatii

De ce le plac femeilor barbatii care iubesc copiii? Dar barbatilor de ce le plac femeile cu chip de copil? Exista ceva, in chipul si vulnerabilitatea copiilor care are un rol in seductie si in declansarea comportamentelor generoase. 

 



O intreaga stiinta a seductiei a aparut pentru a ne inlesni accesul la partenerii visurilor noastre. Ni se sugereaza astfel pe diverse cai, faptul ca pentru a seduce pe cineva trebuie sa folosesti un anumit cod - de exemplu: fii increzator, fii ingrijit, fii misterios. Dar apoi dai piept cu realitatea si iti dai seama ca acel cod trebuie personalizat - fiecare dintre noi isi are propria cheie a inimii, si nu va fi suficient sa practici o anume atitudine, oricat de familiara ori straina ti-ar fi aceea.

Nu despre retete de seductie vreau sa vorbesc aici. Vreau doar sa ma focalizez pe modul in care vulnerabilitatea, exprimata in fel si chip, are un rol in seductie. In incercarea de potentare a farmecului personal, primim chiar si anumite diagnostice psihiatrice. Ma refer in principal la cele care sunt legate de tulburarile de alimentatie - anorexia sau bulimia nervosa. Am putea vorbi la fel de bine si despre dismorfofobie - anxietatea rezultata din respingerea propriei infatisari care ne determina sa devenim clienti fideli ai chirurgiei plastice. 

Un reputat psihiatru de la noi, domnul doctor Cristian Andrei, spunea in modul delicat care il caracterizeaza, ca anorecticele nu doresc sa manance pentru ca "ele se hranesc cu iubire". Si pe buna dreptate - aceasta incapatanare de care dau ele dovada, ca in ciuda unei lumi intregi ce indeamna la consum, sa ramana flamande, este una dintre cele mai interesante forme de a atrage iubirea si interesul. 

Cand anorexia este tinuta sub control ai spune ca efortul a meritat - toate privirile sunt atrase si toate inimile sunt induiosate. Este ceva din aparitia anorecticei care o face atat de atragatoare: vulnerabilitatea ei devine o adevarata forta a naturii, o subtila tornada, in fata careia cu greu ai mai putea rezista. Cine este acea fata si de ce nu mananca nimic?

Mai sunt si alte forme prin care dragalasenia "isi ia revansa" in fata fortei propriu-zise. Spre exemplu, suntem la fel de induiosati si cuceriti atunci cand pe retele sociale apar fotografii sau videoclipuri cu copii sau animalute. Ori, dimpotriva, suntem scandalizati atunci cand observam lipsa de grija sau de atentie pe care o manifesta unii dintre semenii nostri fata de copii, catelusi, pisicute sau, de ce nu, fata de anorectice - cum putem fi atat de lipsiti de inima?

A fost descoperita si o "baby schema" formata din trasaturi specifice: ochii mari, corpul de mici dimensiuni si o voce pitigaiata. La anorectice am observat adesea si o stangacie sau o atitudine de tip "nu stiu - nu pot - nu vreau", care este caracteristica celor mici si care este destinata aceluiasi scop - atragerea atentiei si a simpatiei. De altfel, nu de putine ori mi-a fost dat sa aflu de la persoane cu experienta in tratarea anorexiei ca pacientele anorectice sunt, de regula, foarte inteligente si ambitioase - la scoala, au 10 pe linie! (2)

Aceasta asa zisa neputinta nu e tocmai reala. Poate ca, in inteligenta lor, anorecticele au descoperit calea de a atrage atentia si, de ce nu, iubirea, protectia si resursele - mimarea sau exprimarea unei vulnerabilitati, a unei stangacii si a nestiintei care ne amintesc de copilarie. 

Se crede ca este un mecanism evolutiv implicat in toata aceasta poveste. Daca copiii nu ar fi asa dragalasi, atunci cum am mai fi motivati sa ne ocupam de nevoile lor multiple si adesea coplesitoare? Mai mult decat atat, dragalasenia, pare a fi un calmant instantaneu - Instant Prozac. Frumusetea e un drog ce ne ajuta sa uitam toate micile necazuri pe care tot ea ni le provoaca. (3)

Un aspect interesant al acestei povesti despre forta vulnerabilitatii este faptul ca s-a descoperit in sfarsit, secretul care ii duce pe barbati catre inima femeilor. Barbati, ciuliti deci urechile! Un studiu a dovedit faptul ca femeile sunt mai dispuse sa ofere numarul lor de telefon barbatilor care iubesc copiii. (4)

Tind sa gasesc o explicatie prin identificare - femeile recunosc calitatea umana in astfel de barbati iar faptul ca ei iubesc copiii este un semn al naturii protectoare si sensibile. De asemenea, a iubi copiii este si un semnal referitor la capacitatea de angajament a unui barbat in ce priveste relatiile de lunga durata. Cate sacrificii nu facem pentru copii - iata un punct sensibil la care femeile se pot raporta.

Un ultim studiu despre care doresc sa mentionez este acela care dovedeste ca exista o corelatie intre hormonii feminini si capacitatea de a trai aceasta reactivitate in fata dragalaseniei copiilor. Astfel, femei carora le-au fost crescute nivelul de progesteron si estrogen in mod artificial, au manifestat o mai accentuata reactie fata de dragalasenia copiilor. (5)

Sper ca articolul acesta este un bun punct de plecare pentru toate acele diete de sezon estival, care, nu-i asa, au nevoie de o motivatie serioasa pentru a fi puse in practica. Dar si generozitatea masculina are nevoie de stimulente! Eye candy! Succes!










(1) Imaginea Cuba Girl, de Doug Wheller, via Flikr, licenta CC BY-NC-SA 2.0 

(2) Science News, (July 26, 2013) The Anorexic Brain, website: Science News

(3) Innovation Report (July 06, 2013) Reward centre in the brain is activated by looking at cute facial features, website: Innovation Report

(4) Taylor and Francis Online, (March 25, 2014), Cues of Men's Parental Investment and Attractiveness for Women: A Field Experiment, website: Taylor & Francis

(5) US National Library of Medicine, (February 20, 2009), The cutest little baby face: a hormonal link to sensitivity to cuteness in infant faces, website: NCBI


Show comments
Hide comments

5 comentarii:

  1. interesant cum chiar vulnerabilitatea este o forma de seductie intr-o lume atat de competitiva.
    Ps: A message on facebook you have :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Legile inimii, my dear... Dar unii folosesc cu succes aceste legi pentru a se afirma in aceasta lume competitiva. Mai straniu este cand folosim competitia pentru a ne afirma in viata romantica... :)

      Ștergere
  2. Am ajuns si la articolul acesta! Le citesc din urma, dupa cum imi permite timpul! Aici am insa o nelamurire: este posibil ca vulnerabilitatea cautata (de barbati) sa fie si acea...feminitate care s-a cam pierdut odata cu miscarea de emancipare a femeilor?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca este prematur si imatur din punct de vedere stiintific sa tragem concluzii despre preferintele tuturor barbatilor in materie de femei. Stiu ca asta nu suna ca ceva ce ai putea folosi, insa iti ofer altceva ce ai putea folosi: fiecare barbat isi are propriile sale repere si propriile sale preferinte. Femei care arata perfect si sunt perfect eligibile pentru casatorie, ii pot lasa reci pe unii barbati.

      Daca toti barbatii ar cauta acelasi gen de femei, inseamna ca restul ar ramane virgine pentru tot restul vietii. Este totusi util sa observam ca anumite femei chiar raman singure foarte mult timp sau nu reusesc sa aiba un partener stabil. Si culmea, asta nu inseamna obligatoriu ca nu sunt cautate! Ar putea sa insemne ca sunt prea pretentioase, prea idealiste, sau ca, intr-un fel sau altul, fac viata grea barbatilor care le cauta.

      E de bun simt sa afirmam ca un aspect fizic ingrijit si cateva dotari de la natura (dar poate mai putine decat ne imaginam - frumusetea e mai mult o opera a vointei femeii, daca stai sa te gandesti bine) ar face femeia destul de cautata. Dar a fi cautata nu inseamna si a fi potrivita apentru cuplu. Aici s-ar putea sa intervina alti factori, cum ar fi cei educativi.

      In articolul de mai sus vroiam doar sa sugerez faptul ca vulnerabilitatea feminina isi are puterea sa si isi va avea intotdeauna suporterii sai in randul unora dintre barbati, nu obligatoriu in randul tuturor barbatilor. Poate ca unii dintre ei le vor gasi pe fetele vulnerabile prea "pisicoase", speriate, lipsite de personalitate si nesigure, si viseaza in secret la o amazoana razvratita care sa ii calce pe bataturi si sa-i faca sa simta ca traiesc. :)

      Ștergere
    2. Multumesc pentru informatiile suplimentare! Intelesesem articolul, ceea ce am intrebat era cumva off topic...o lamurire, sa spunem! Referitor la cealalta parte, cum imi este in fire sa observ lucrurile care nu se spun intotdeauna deschis, am realizat ca exista mai multe feluri de barbati/femei! Asta este si farmecul, probabil... :)

      Ștergere