Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

duminică, 14 aprilie 2024

Industria Agatatului

Industria agatatului sau managementul aparentelor in scopul nobil de a gasi o femeie pe care o poti folosi pentru nevoile tale sexuale. Ce este rau in asta? Dar bun? Si de ce femeile nu ii suporta pe acesti artisti ai agatatului?



☆ ☆ ☆


Industria agatatului exista fiindca in societatea de consum traim cu iluzia ca orice poate fi rezolvat atunci cand dispui de niste bani. Chiar si aptitudinele sau cunostintele necesare pentru a face rost de o partenera. Si fiindca exista cerere pentru asa ceva, exista bine-nteles si oferta! Cum cererea este una disperata, aceasta oferta a devenit atat de sofisticata, diversa si interesanta in felul ei, incat s-a ridicat la statutul de industrie. Industria agatatului este locul unde barbati nu lipsiti de carisma atrag alti barbati pentru a-i invata sa atraga femei in viata lor. Mult mai rar gasesti femei care ii invata pe barbati acelasi lucruri, desi, daca te gandesti, ar avea mai mult sens. 

In acest fel, artistii agatatului - am sa folosesc aceasta traducere a termenului de pick-up artist - devin nu doar niste profesori carora le sponsorizezi o viata confortabila ci si niste idoli care ti-au redat increderea in viata, mai ales ca exista putine lucruri care sa le dea incredere barbatilor tineri si lipsiti de experienta ce au nevoi sexuale disperate sau chiar scapate de sub control. Pentru astfel de barbati, artistul agatatului este numai-bun de pus intr-o rama. El ii invata ce inseamna sa fii barbat si ce anume asteapta femeile din partea lor. Sau cel putin le ofera iluzia ca stiu ce asteapta femeile din partea lor. 

Dar oare ce cred femeile despre artistul agatatului? Ei bine, femeile curioase si care au avut de-a face cu un artist al agatatului au ajuns repede la concluzia ca nu prea il suporta. De ce oare? Pentru ele arta agatatului nu este decat o inselatorie care te invata sa realizezi o alta inselatorie. Pentru ele nu este doar o simpla dubla-inselatorie, este si foarte periculoasa. Pentru ca isi dau seama ca in felul acesta ele risca sa se incurce cu barbati iresponsabili pe care nu se pot baza pe termen lung dar care stiu foarte multe lucruri despre reactiile lor emotionale si felul cum pot obtine un raspuns favorabil din partea lor.

Cu alte cuvinte, pentru cele mai multe femei, un artist al agatatului nu este altceva decat un producator de keygen (generator de parole) care iti rezolva problema atunci cand nu vrei sa dai banii pe un program PC si preferi sa il folosesti ilegal. Femeile informate si cu minim 2 neuroni functionali simt pentru pick-up artist cam acelasi lucru pe care il simte compania producatoare a programului ori aplicatiei respective fata de cei care produc generatoare de parole in scopul de a inlesni folosirea ilegala a muncii lor. Iar artistul agatatului chiar este un tehnician din-acesta care stie cum poate sa fenteze sistemul realizand daune incalculabile, nu obligatoriu de ordin material ci mai curand la nivel emotional. 

Am studiat mai atent un artist al agatatului care inseamna ceva pentru aceasta industrie. Este vorba despre un tip cunoscut sub porecla de Mystery, cel care a scris cartea Metoda Misterului. Numele lui real este Erik Von Markovik (52) fiind de origine canadiana. Poate ca unii dintre voi l-au vazut in showul VH1 numit The Pick-up Artist. In videoclipul de mai jos, Mystery apare in acest show vorbind despre unul dintre conceptele centrale ale sistemului sau: preselectia sau cum sa folosesti femeile pentru a obtine femeile pe care vrei cu adevarat sa le folosesti. 



Iata catevca dintre conceptele si principiile acestei metode a misterului:

  • PRESELECTIA ~ Stiinta de a folosi femeile.
Preselectia presupune a folosi niste femei pentru a ajunge la femeile pe care vrei sa le folosesti cu adevarat. Poate ati mai auzit despre acest concept la dr. Cristian Adrei: barbatii care vor sa aiba succes la femei ar trebui sa fie deja testati de alte femei, ei nu pot aparea singuri fiindca femeile nu dispun de capacitate prorpie de analiza si au nevoie de celelalte femei pentru a discerne daca un barbat are sau nu potential. Sigur, asta suna ca o insulta la adresa femeilor dar acest principiu al preselectiei este o insulta in sine. 

  • ATRACTIA ~ Nu seductia. 
Metoda lui Mystery implica capacitatea de a proiecta anumite trasaturi de personalitate pe care poti sa le detii sau nu dar pe care femeile doresc sa le vada in tine. Aceste trasaturi au directa legatura cu doua lucruri: potentialul de a asigura supravietuirea si potentialul de reproducere - survival and replication sau S'N'R Value. Cand proiectezi aceste calitati vei demonstra valoare superioara - DHV sau display of higher value - Printre ele se afla: a fi lider - a conduce alti barbati, a fi protectorul celor dragi, a fi imposibil de tulburat, a fi respectat si cautat, a spune povesti si glume, chiar a trata cu indiferenta femeile, a le necaji - fiindca doar o persoana cu valoare ridicata si-ar putea permite asa ceva! 

  • IMPAUNAREA ~ A te da in stamba.
Peacocking (sau impaunare) nu este un concept nou si este des intalnit la barbatii care doresc sa iasa in evidenta, sa devina memorabili si sa para interesanti, in special pentru a atrage femei. Asa cum ati vazut la masculul paun care are un anumit mod de a-si etala penele pentru a crea impresia de forta, maretie si frumusete, impaunarea unui barbat presupune afisarea explicita a trasaturilor asociate potentialului de supravietuire si reproducere. Impaunarea este una legata de vestimentatie - care poate fi excentrica, de rock star, sau iesita din comun intr-un fel sau altul - dar cred ca si o musculatura dezvoltata este tot un fel de impaunare. De asemenea, a vorbi cu multa incredere despre lucruri interesante, ar putea fi o forma de impaunare. 




Am sa ma opresc aici cu acesti termeni fiindca toti ceilalti sunt variatiuni pe aceleasi teme. Cei care vehiculeaza aceste concepte pretind ca s-a demonstrat in teren ca ele functioneaza dar nu dispun si de studii stiintifice care sa le valideze propriu-zis. Asta, desigur, nu este o problema pentru barbatii lipsiti de experienta si fara succes in dragoste a caror disperare a atins proportii dramatice - ce nu face omu' pentru a trece puntea, nu-i asa? Din perspectiva psihologica consider ca aceste recomandari au destul de mult sens fiindca ele vor trezi aproape sigur o reactie pozitiva in randul femeilor. A garanta supravietuirea, poate mai mult decat reproducerea, este o nevoie umana de baza iar femeile isi doresc sa poate garanta supravietuirea puilor si un barbat care iese in evidenta chiar promite asa ceva. 

Scopul pentru care sunt folosite aceste semnale sau parole ce trezesc interesul femeilor este o poveste diferita. Cred ca acest instrument pe care ti-l pune la dispozitie arta agatatului este bun sau rau numai in functie de scopul final - ca orice instrument, in fond. Daca esti un barbat de incredere care isi doreste sa intemeieze o familie, putina impaunare nu strica. Cum altfel vei reusi sa trezesti interesul daca nu doresti sa te expui si eviti permanent sa iesi in evidenta? In legatura cu preselectia, ca principiu al atractiei, am unele rezerve fiindca implica a folosi femei nevinovate care nu-si doresc decat sa aiba o relatie cu tine dar care reprezinta pentru tine niste pioni pe o tabla de sah. Imi pare ca preselectia vorbeste despre o grava lipsa de bun simt si de omenie.

Erik Von Markovik spune ca metoda misterului nu presupune manipulare ci influenta. Cred ca influenta este un eufemism pentru manipulare. Mai mult decat atat, observ in metoda lui o punere in aplicare a principiilor manipularii despre care am mai vorbit in Psihopedia si in trecut: preselectia nu este altceva decat o reinterpretare a principiului dovezii sociale iar impaunarea este, tot la fel un mod de a pune in practica principiul autoritatii. Nu in ultimul rand, am observat in anumite elemente ale acestei metode si utilizarea principiului raritatii: a demonstra ca esti original, cautat, arogant si oarecum indisponibil trezeste sentimentul ca esti valoros. Lecturati si articolul Principiile Manipularii pentru a intelege mai bine legatura intre arta agatatului si manipulare.

Ca un detaliu interesant, am ascultat si un podcast recent cu Erik Von Markovik  a.k.a. Mystery Method si am sesizat o schimbare de ton. Spre exemplu, am fost surprins sa aud ca a descoperit termenul de intimitate emotionala cu o femeie, semn ca anii trecuti, experienta acumulata, copilul pe care trebuie sa il creasca acum si poate feedbackul primit din partea femeilor, au reusit sa schimbe ceva si sa determine o modificare de viziune la acest tip care isi castiga existenta invatandu-i pe barbatii lipsiti de experienta ceva ce nu intelege prea bine nici el insusi. A gasi o partenera este adesea dificil si necesita efort si rezilienta. Da, uneori este nevoie de sfatul unor persoane mai experimentate dar un pick-up artist ar putea sa nu fie persoana potrivita sa te consilieze.








(1) Imaginea In a Lying Position, de T Leish, via Pexels

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu