Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

miercuri, 29 mai 2019

Spargatorii de Oglinda

Ai un arsenal de povestioare motivationale: lui Thomas Edison, i s-a spus ca nu va realiza nimic in viata, iar lui Sylvester Stallone ca nu poate fi actor. Dar nicio poveste nu se compara cu aceea a lui Mary Ann Webster!



o o o


Femeile sunt frumoase iar barbatii sunt... stiti voi... barbati. Dar femeile sunt frumoase, sau cel putin asa sunt socializate: sa fie frumoase, sa aiba gust estetic, sa se comporte frumos si chiar sa fie frumoase din punct de vedere moral. Frumusetea pare sa fie valoarea suprema atunci cand vorbim despre socializarea fetitelor. In fond, nimic gresit in legatura cu asta.

Problemele apar atunci cand fetitele... nu sunt tocmai frumoase, si nu pot face prea multe in acest sens, in special atunci cand e vorba despre frumusetea fizica. Desigur, intotdeauna se poate face ceva ca sa arati mai rau, nu-i asa, dar se poate face si ceva ca sa arati mai bine. Iar acel ceva presupune un nivel de efort.

Spre exemplu te trezesti cu o ora mai devreme si iti iti impletesti parul intr-o suta de suvite subtiri, ori te multumesti sa il indrepti cu placa, doar asa, ca sa se mire toti oamenii din autobuz cat de devreme ai putut sa te trezesti in dimineata aia si sa stie ca tu esti campioana. Dar sa zicem ca asta nu te-ar ajuta prea mult, fiindca ai o boala care nu permite feminitatii tale sa se manifeste, o blocheaza, si deci, in esenta, te cam sluteste.

Asta i s-a intamplat lui Mary Ann Webster, o englezoaica care a detinut titlul pentru... cea mai urata femeie din lume. Nu este deloc magulitor, nu-i asa? E mai rau decat premiul "Zmeura de Aur" in lumea cinematografiei fiindca, in fond, sa faci un film extrem de prost naste un tip de publicitate negativa, iar pana la urma, in lumea showbusines-ului, ei bine, nu exista decat publicitate pozitiva. In plus, conform unui studiu, oamenii destepti prefera filmele tampite, fiindca le stimuleaza creativitatea. 

Dar daca esti chiar cea mai urata femeie din lume, asta iti poate afecta serios capacitatea de a te descurca in viata, intr-o lume si intr-o societate umana in care femeile ar trebui sa intruchipeze frumusetea, ba chiar sa i se dedice frumusetii, cum ar veni, si sa faca orice pentru a o exprima prin gesturile si prin trasaturile lor fizice si de caracter, dar mai ales fizice.

Tocmai de aceea, povestea lui Mary Ann Webster nu este doar o simpla poveste de succes, din categoria multelor povesti de succes putin probabile care au aparut in conditii total neprielnice. Stiti ca exista tot felul de filmulete pe youtube iar autorii de literatura motivationala au un intreg arsenal de povestioare, incepand cu cea despre Thomas Edison, caruia i s-a spus in copilarie ca nu va realiza nimic in viata si terminand cu cea a lui Sylvester Stallone caruia i s-a spus ca nu poate sa joace in filme fiindca vorbeste ca un om care a consumat, stiti voi... "apa minerala".

Dar Mary Ann Webster chiar suferea de o boala care o facea... incompatibila cu frumusetea fizica. Aceasta boala poarta numele de acromegalie si are drept manifestare modificarea formei oaselor si, ca rezultat al acestui lucru, schimbarea totala a fizionomiei, pana la a face persoana suferinda sa fie de nerecunoscut chiar si pentru cei apropiati.

Acromegalia este o tulburare care apare ca rezultat al unui exces al hormonului de crestere. Simptomul initial este cresterea membrelor. Apar, de asemenea, cresterea fruntii, a mandibulei si a nasului. Pot sa apara dureri ale incheieturilor, o piele mai groasa, o voce adanca, dureri de cap si probleme cu vederea. Complicatiile bolii pot include diabetul de tip 2, apnea si tensiunea arteriala. (Sursa: Wikipedia)

Copilaria si tineretea ei au fost normale, in sensul ca aspectul ei fizic era mai curand placut. Visa la o familie numeroasa si visul i s-a implinit: s-a casatorit si a avut 4 copii. Dar in jurul varstei de 32 de ani a inceput sa se manifeste acromegalia care i-a schimbat total cursul vietii. Nu a fost singura drama din viata ei - ea si-a pierdut si sotul care a murit dupa 11 ani de casnicie, lasand-o cu cei 4 copii si cu... boala care o facuse de nerecunoscut. (FOTO)

Dar o mama face ceea ce face o mama, nu-i asa? Probabil ca instinctul matern a determinat-o sa foloseasca aceasta slabiciune a sa in beneficiul propriu si al familiei. Cu alte cuvinte, si-a transformat vulnerabilitatea intr-un punct tare. Asta ii oferise universul si acesta devenise "capitalul" ei. Asta o facea unica si, intr-un fel, pretioasa. Exista oare un domeniu in care uratenia ei putea sa fie un atu?

Ei bine, s-ar parea ca da. In ciuda faptului ca se gaseau peste tot "destepti" care sa o insulte pe strada, fiindca ei traiesc intr-o lume in care aparentele sunt totul iar o persoana suferinda merita sa sufere si mai mult, in timp ce o persoana "frumoasa"  poate sa te faca sa suferi ea insasi, fiindca frumusetea fizica, nu-i asa, ii ofera acest drept. In showbusiness, s-ar parea ca poate sa devina un atu faptul ca... sa spunem, "ai fata de prost", sau esti cea mai urata femeie din lume.




Ea si-a adjudecat titlul si a castigat o suma frumusica. Apoi a mers in Statele Unite, unde a participat la tot felul de spectacole si a lucrat intr-un circ, fiindca, nu-i asa americanii fac bani si din piatra seaca. LOL. Totul se intampla prin anii 1920 - 1930, si s-ar parea ca aceasta chiar a fost o alternativa pentru "cea mai urata femeie din lume", cu toate ca a murit prematur, la varsta de 59 de ani, tot datorita bolii sale.

Cred ca, dintre toate povestile "de succes improbabil" pe care le-am auzit pana acum, asta m-a miscat cel mai mult. Fiindca da, poti sa il asculti pe Eminem cum povesteste despre inceputurile sale in ghetourile din Detroit, crescand fara tata si impunandu-se intr-o industrie dominata de persoane de culoare, dar, in fond, este doar o poveste despre talent pus in valoare, in tara tuturor posibilitatilor. Da, te poate inspira, dar pana la urma, nu este iesita din comun.
compensare, sf [Definitie Dex] 1-2 Înlocuirea a ceva consumat sau cheltuit prin altceva (egal ca valoare) Si: compensație. 3 Echilibrare Si: compensație. 4 Îndreptarea unui rău printr-un bine Si: compensație. 5 Răsplătire Si: compensație. 6 Despăgubire. 7-8 (Fiz) Micșorare (sau anulare) a unui efect sau a unei acțiuni Si: compensație. 9-10 (Med) Reducerea sau revenirea la o stare de funcționare normală, de echilibru Si: compensație.

In teoria adleriana exista termenul de compensare. Seamana cu compensatie si se poate identifica cu asta. Echilibrezi ceva care lipseste obtinand altceva - aceasta este ideea. Te echilibrezi emotional luand ceva in schimbul lucrurilor pierdute. Pierderea sau "minusul perceput", cum ii spunem in psihologia adleriana, ne motiveaza pentru a merge catre "un plus perceput", pentru a compensa pierderea respectiva.

Sa spunem ca pierderea frumusetii este un minus perceput. Asta poate sa devina o motivatie pentru extrem de multe lucruri, incepand de la cele mai urate, meschine si stupide si terminand cu cele mai inspirate, profitabile, inteligente, nobile. Haideti sa va explic principalele forme de compensare cunoscute si, deci, principalele optiuni pe care le avea la dispozitie Mary Ann Webster:

  • Compensare "Simpla" ~ Principiul: "Sunt urata, dar pot sa devin desteapta". Te dedici tuturor acelor activitati care iti sporesc cunostintele si posibilitatile de adaptare prin inteligenta si cultura.
  • Pseudo Compensare ~ Principiul: "Sunt urata si o sa devin si rea (poftim!)". Te dedici acelor activitati prin care poti sa te razbuni pe lumea care nu te intelege, care te marginalizeaza si te umileste. 
  • Supra-Compensare ~ Principiul: "Sunt urata dar pot sa devin frumoasa". Te dedici tuturor acelor activitati pe care le presupune auto-ingrijirea: inclusiv stilul sanatos de viata (odihna, miscare suficiente, alimentatie sanatoasa), imbracamintea ingrijita si chiar machiaj, de ce nu?
  • Compensarea Mentala (budista) ~ Principiul: "Sunt urata dar (hocus-pokus) nici macar nu am nevoie sa fiu frumoasa." sau, altfel spus, "Strugurii sunt acri".  Eforturile se fac exclusiv in plan mental, pentru a te convinge pe tine insati de adevarul acestui enunt. 

Acestea sunt principalele moduri prin care o persoana poate sa isi invinga punctele slabe, intr-un mod pozitiv, recunoscut social, care nu exclude cooperarea cu ceilalti (ca in cazul Compensarii Simple sau cel al Supra-Compensarii) sau, dimpotriva, doar la nivel subiectiv, in imaginatia noastra (ca in cazul Pseudo-Compensarii), cand, descurajati, cautam o cale de a ne lua revansa de la viata si societate in latura negativa a lucrurilor. 

Nu am cunoscut-o personal pe Mary Ann deci este oarecum jenant sa pretind ca stiu ce se afla in spatele atitudinii ei curajoase si abile. Poate ca a trecut prin toate formele de compensare si totul a fost un proces indelungat. Nici pseudo-compensarea nu este exclusa, desi pare ca ea se impacase cu ideea ca  este asa. Poate ca adevaratul rationament din spatele atitudinii ei era acesta: "sunt atat de urata incat locul meu este la freak show, ca sa sperii copiii". LOL

Aplicatie: Ce fel de compensare folosesti? Intreaba-te care iti sunt punctele vulnerabile si ce faci pentru a-ti gestiona vulnerabilitatea: iti iei revansa in alt domeniu (compensare simpla); te razbuni pe ceilalti (pseudo-compensare); incerci sa devii exact opusul a ceea ce esti (supra-compensare) sau incerci sa te convingi pe tine insuti / insati ca nu iti lipseste nimic (compensare mentala)? 








(1) Imaginea Back, de Loredana Lavino, via Flikr, sub licenta CC BY 2.0

(2) Wikipedia, (acc. 28.05.2019), Acromegalia, website: Wikipedia

(3) WIkipedia, (acc. 28.05.2019), Mary Ann Webster Bevan, website: Wikipedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu