Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

sâmbătă, 9 octombrie 2021

Povestea Vaccinarii Mele

Nu vreau sa credeti ca sunt narcisist si trebuie obligatoriu sa fac filmul complet al vaccinarii mele. Scriu acest articol in timp ce ma lupt cu efectele adverse ale vaccinului Johnson. Cum stiu ca numai in jur de 30% dintre noi s-au vaccinat, m-am gandit ca vreti sa aflati cum este sa te vaccinezi. Lectura placuta!



☆ ☆ ☆


Asa cum am promis, revin cu povestea vaccinarii, fiindca nu am cum sa nu impartasesc asa o experienta. As dori sa precizez ca nu sunt genul care poetizeaza lucrurile deci nu veti intalni aici cuvinte precum oribil, infernal, dezgustator, etc, fiindca mi-am propus sa fiu echilibrat si obiectiv in relatarea mea cu privire la experienta vaccinarii. Asadar, probabil va intrebati ce s-a mai intamplat de noaptea trecuta. 

Ei bine, am petrecut o noapte alba, de la un capat la altul. Disconfortul general pe care il simteam era unul moderat, dar suficient de puternic incat sa nu pot dormi. Nu aveam stare si nu am reusit sa-mi gasesc linistea, refuzand in acelasi timp sa iau acel Paracetamol care mi-a fost recomandat. Am incercat sa ma uit la filmul de care va spuneam, dar filmele politiste necesita un nivel de concentrare la detalii de care nu prea eram in stare, asa ca nu prea am inteles cum a evoluat actiunea. La un moment dat m-am dat batut.

Am avut absolut toate simptomele din lista (dureri musculare si de articulatii, greata, frisoane), la care s-a adaugat o tuse cu dureri in piept, care m-a pus pe ganduri. Nu am avut insa probleme la locul injectarii (tumefiere, durere, etc). Intensitatea simptomelor a fost una moderata, dupa cum spuneam, doar ca spre dimineata a intervenit o schimbare in dinamica simptomelor: m-au parasit in buna masura durerile musculare si frisoanele, in schimb m-a apucat o durere de cap sacaitoare. Pe la 6.00 dimineata am realizat ca am scapat situatia de sub control si am facut rost de un Paracetamol, care m-a calmat. Durerea de cap nu m-a parasit total dar am reusit totusi sa adorm.

M-am trezit pe la 12.00, cu aceeasi durere de cap sacaitoare, de intensitate moderata. Cel mai interesant moment este cand tusesc si simt ca durerea de cap se tripleaza in intensitate. Trebuie sa recunosc ca medicul care mi-a administrat vaccinul mi-a spus ca este posibil sa am simptome de raceala, si atunci sa iau un Paracetamol. Totusi, nu le-as numi simptome de raceala ci mai curand de gripa. Este foarte probabil ca daca as fi ascultat acest sfat sa nu fi avut reactii advese care sa ma tina treaz in miez de noapte. Am luat totusi medicamentul cand m-am saturat de impins vagoane, ca sa zic asa. 

O chestie care descrie bine noaptea care a trecut este comparatia cu un cuptor incins. Dar ceea ce m-a scos din joc cu adevarat a fost durerea de cap, care pare sa fie cel mai sacaitor efect advers al vaccinului, cel putin in cazul meu. Intensitatea variaza de la moderat la puternic, in functie si de activitatea fizica in care sunt implicat. Spre exemplu, tusea amplifica durerea de cap, la fel si aplecarea corpului de ex. ptr a lua ceva de jos. Cu alte cuvinte, preferi sa nu te prea misti, ca sa nu te doara capul mai tare. 

Cu toate acestea, am satisfactia faptului ca aceste efecte adverse sunt un semn bun. Sistemul imunitar a fost pus la treaba, pana la punctul in care a scos flacari. Este un semn bun fiindca persoanele cu un sistem imunitar bine echipat si pregatit de lupta, cum ar fi tinerii, au efecte adverse mai puternice la vaccinare. Mai exista si ipoteza potrivit careia facusem deja boala, fara sa stiu, prin urmare dispuneam de anti-corpi, ceea ce a amplificat reactiile adverse. Dar aici intru intr-un teritoriu pe care nu il stapanesc bine si o sa ma opresc din speculatii. 

La ora aceasta, aproape 18.00 seara, as fi ok, daca nu m-ar durea capul asa. Mai este tusea si nasul usor infundat, dar as putea trai cu asta. Este posibil sa iau un Paracetamol la noapte, pentru a putea adormi, daca nu se schimba nimic pana atunci. De asemenea, sper sa reusesc sa ies din casa. Revin cu un later edit sa va spun cand mi-a trecut durerea de cap. 


☆ ☆ ☆


UPDATE Duminica, ora 17.00 : Sunt la mai mult de 48 de ore de la vaccinarea cu Johnson & Johnson si ma simt foarte bine. Ca un rezumat foarte cuprinzator al celor doua zile, am sa spun urmatoarele: am avut dureri musculare, frisoane, senzatie usoara de greata, durere de cap si tuse. Toate sunt in lista de reactii cunoscute la acest vaccin. Am facut vaccinul la ora 11.00 dimineata si in primele 6 ore de la vaccinare nu am avut niciun simptom. Spre surpriza mea, reactiile au inceput in orele serii. Initial am avut frisoane, dureri musculare si de articulatii care m-au tinut toata noaptea, nepermitandu-mi sa dorm. Am luat un Paracetamol, mai mult pentru durerea de cap, care a inceput spre dimineata zilei urmatoare si m-a tinut aproape toata ziua respectiva. Intesitatea simptomelor a fost una moderata, dar suficienta pentru a ma impiedica sa dorm, spre exemplu. 

A fost mai greu cu durerea de cap care a durat mai mult si a fost de intensitate mai mare. Dupa aprox 36 de ore de la vaccin, inca aveam dureri de cap dar am luat un Nurofen care a pus capat suferintei (multumesc @Crina pentru sfat). Asta este povestea vaccinarii mele. Daca este sa va recomand ceva, in caz ca veti alege Johnson & Johnson ar fi sa nu evitati medicamente precum Paracetamol sau Nurofen, in limitele recomandate de medic, care va pot usura suferinta, daca veti avea aceleasi reactii ca si mine. Si inca ceva: certificatul verde a fost disponibil imediat dupa vaccinare! De asemenea, viteza la internet s-a imbunatatit considerabil pentru ca am schimbat abonamentul de curand. :P








(1) Imaginea Covid Vaccine and Syringe, de Cyndy Shelbley, via Flikr, sub licenta CC BY 2.0
Show comments
Hide comments

5 comentarii:

  1. Pt durerea de cap încearcă si un Nurofen forte de 400 mg. Eu când am avut covidul doar asta a mers, Patacetamolul nu. Si lichide cât de multe. O să treacă si asta, cum au trecut și celelalte efecte adverse.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, e bine de stiut. Multumesc pentru sfat si pentru sustinere. Sper sa fie bine.

      Ștergere
  2. Ma bucur ca ti-a fost de folos Nurofen ul. Dar, totuși, 36 de ore de efecte adverse este prea mult. Mai mult decât orice alt vaccin cunoscut până acum. Bine că au trecut! 🙂


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da... Nu cred ca sunt 36 de ore fiindca au inceput abia spre seara și au ținut pana seara urmatoare, cand m-am indurat eu sa iau Nurofenul. Dar asa cum am sugerat in articol, vina imi apartine si mie. Oricum, nu doresc sa iti influentez decizia in niciun fel. :)

      Ștergere
  3. Nu, nu mi-o influențezi. Am încredere in imunitatea mea naturala si mai aștept.

    RăspundețiȘtergere