Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

joi, 30 aprilie 2020

Izolarea Ucide in 6 Feluri

In Marea Britanie s-a observat ca, in statistici, apare un numar de aproximativ 2,500 de decese ne-asociate COVID-19 si care totusi sunt in plus fata de ceea ce s-ar fi inregistrat in mod obisnuit, fara pandemie si fara izolare. Care sa fie motivele cresterii mortalitatii?


o o o

Stiti momentul acela in care te-ai certat cu partenerul, v-ati enervat rau de tot, dar este ok pentru ca poti sa mergi la o plimbare? Sau nu. E momentul in care te-ai certat cu partenerul rau de tot, v-ati enervat, dar este ok, pentru ca acum scrii repede o declaratie pe proprie raspundere si iesi afara la o plimbare, ca tot e primavara. Da, dupa cum vedeti, s-au complicat putin datele problemei. 

Fiindca, la nervi uiti sa completezi declaratia, sau nu o completezi bine si stai cu frica in san tot drumul, ca te ia Politia la intrebari, si uite-asa se alege praful de plimbarea ta in aer liber, ca tot e primavara. In acest articol mi-am propus sa vorbesc despre toate modurile in care, potrivit documentarii pe care am realizat-o in vederea compunerii de fata, reiese ca asa-numitul "lockdown" (sau auto-izolarea la domiciliu), ne omoara si acesta, nu doar COVID-ul. Iar cifrele, acolo unde exista interesul si se fac statistici, nu sunt deloc de neglijat.


  • VIOLENTA DOMESTICA. In 3 saptamani de "lockdown", ca un rezultat direct al acestei situatii, in UK au fost ucise 16 persoane, in urma violentei domestice. Victimele sunt in majoritate femei, la care se pot adauga copiii. Ca sa va faceti o impresie despre influenta lockdownului, numarul acestor crime s-a dublat. La acestea se adauga situatiile tensionate care au facut ca apelurile la liniile de urgenta sa se dubleze si acestea. 
  • LOCKDOWNUL DESCURAJEAZA PACIENTII. Spre exemplu, daca suferiti cu inima, poate chiar va aflati in mijlocul unui infarct, veti avea o retinere in a chema salvarea. Motivele sunt multiple: nu vreti sa va expuneti infectarii sau doriti sa acordati prioritate celor (asimptomatici de exemplu) cu coronavirus. In felul acesta fie sunati prea tarziu, fie nu sunati deloc la salvare rezultatul fiind decesul. 
  • LOCKDOWNUL AGRAVEAZA SANATATEA. Teoretic stim cu totii ca trebuie sa evitam "triunghiul bermudelor" (pat - frigider - internet), dar practic nu prea ne iese, nu-i asa? Cu alte cuvinte, lockdownul nu ne ajuta cu stilul de viata. Sedentarismul si supra-alimentatia (pe fond nervos) nu pot sa prevesteasca nimic bun iar cei care sufera deja de probleme cardiovasculare, de ex, sunt cei mai expusi. Se vorbeste despre cresterea mortalitatii in aceasta perioada, excluzand decesele cauzate de COVID-19.  
  • ANIHILATORUL DE FAMILIE. A reaparut fenomenul numit "Family Annihilator" - care se refera la acei barbati ce, pe fondul unei patologii avansate, ca urmare directa a dificultatilor financiare rezultate din pierderea surselor de venit, isi fac planuri de viitor, cum ar fi sa termine repede cu aceasta criza, ucigand pe toti membrii familiei. Nici macar animalele de companie nu scapa. In perioade de criza, frecventa acestui fenomen creste, in special daca lipsa de perspective persista si datoriile se inmultesc. 
  • SINUCIDEREA. In special in tarile in care masurile de protectie sociala sunt putine, sinuciderile au crescut foarte mult. Un studiu publicat de Bankok Post sustine faptul ca 38 de sinucideri au survenit pe fondul auto-izolarii, pierderii joburilor si inchiderii afacerilor. In India, in primele 100 de ore de lockdown, au survenit 7 sinucideri. Motivul? Erau dependenti de droguri care nu mai aveau acces la substante. De multe ori m-am intrebat cum ii va fi afectat asta. 
  • ISTERIA IN MASA. Vorbim despre isterie in masa atunci cand nu exista temei real pentru frici si reactii comportamentale extreme, acestea avand un impact asupra unor grupuri mari de persoane. Iar o buna parte dintre fricile noastre nu au temei real in perioada actuala. In Italia, un tip pe nume Antonio de Pace si-a ucis iubita, de profesie medic, fiindca credea ca i-ar fi dat COVID19. La analize, nici el si nici iubita lui nu au iesit COVID- pozitivi.



Lorena Quaranta, Antonio de Pace


Un fenomen observat in Marea Britanie, este acela ca, in mod inexplicabil, numarul deceselor in perioada de fata a crescut pentru toate celelalte cauze care nu au absolut nicio legatura cu pandemia. Cresterea nu este deloc de neglijat. Se vehiculeaza un numar de 2,500 de decese in plus decat s-ar fi inregistrat fara COVID-19 dar, si fara lockdown, desigur. 

Probabil ca lista pe care am alcatuit-o mai sus explica o buna parte dintre aceste decese, unele dintre puncte atarnand mai greu decat altele. Spre exemplu, probabil ca mai putine persoane au murit fiind ucise de un anihilator de familie, dar mai multe au murit ca urmare a stilului de viata bolnav pe care l-am imbratisat cu totii - supra-alimentatie pe fondul stresului sau ca urmare a sedentarimului - caci omul nu a fost facut sa stea in pat.




O mana de ajutor ne da probabil si statul, cu amenzile colosale pe care ni le arde fara pic de mila atunci cand ne prinde pe afara fara declaratii sau cu declaratii prost facute, dupa timpul dedicat de autoritati pentru a ne invata cum sa le completam. Eu spre exemplu, nici in momentul de fata nu stiu daca trebuie sau nu trebuie sa trec intervalul orar in declaratia pe proprie raspundere. Daca da, unde se trece? Poate ma ajutati cu un comment, pana nu ma ajuta Politia cu o amenda. 

Daca acestea sunt problemele pe care le ridica lockdownul, in sine, este util sa ne intrebam care vor fi efectele pe termen lung ale acestuia. Se estimeaza ca o criza precum cea din anul 2008 a creat conditiile pentru pierderea a 900,000 vieti, potrivit Daily Mail Online. Iar criza care se prefigureaza acum pare sa fie mai mare decat cea din 2008, desi, speram cu totii ca dupa lockdown ne vom gasi cu totii de lucru, poate mai usor decat in 2008-2009.










(1) Imaginea Death, de Lint01, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

(2) Mirror, (acc. 30.04.2020), Parents of Builder Whi "killed family"..., website: Mirror

(3) InProportion2, (acc. 30.04.2020), 2,500 Extra non-COVID Deaths, website: In Proportion2

(4) Daily Mail Online, (acc. 30.04.2020), Italian Nurse Strangles Girlfriend... website: Daily Mail Online

(5) Bankok Post, (acc. 303.04.2020), Study Links Virus Fallout to Suicides website: Bankok Post

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu