Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

joi, 23 aprilie 2020

China si Atentia Negativa

Scandalul ce sta sa izbucneasca, in care o multime de state vor sa ceara socoteala Chinei, cred ca nu este intamplator. El atrage atentia comunitatii internationale la cat de aberanta este directia in care a pornit acest stat. Si nu as vrea sa fiu inteles gresit. Am un respect deosebit pentru poporul chinez.


o o o 

Se intampla in viata ca, pe cat incerci sa ignori anumite aspecte ale realitatii, pe atat acestea incearca sa isi faca simtita prezenta. Asa cum italienii ignorau Sicilia iar in anii 80 Sicilia a inceput sa "ceara atentie" asa incat fiecare emisiune de stiri vorbea despre un atentat cu bomba pus in scena de Cosa Nostra. Tot la fel si la noi, de unde ignoram cu totii Oltenia, de acolo si Oltenia a izbucnit ocupand primele pagini si ore intregi la toate televiziunile.

In Psihologie exista acest concept numit "atentie negativa". El provine din Psihologia Copilului si a Adolescentului, fiindca acestia par a avea mai multa nevoie de atentie decat alte grupe de varsta, desi, probabil, nevoia de atentie a adultului se exprima in alte moduri. Ce este atentia negativa? In teorie, copiii, atunci cand sunt ignorati de parinti, fac in asa fel incat sa obtina "firimituri de atentie", prin intermediul nazbatiilor.

Nazbatiile pe care le fac copiii, care in adolescenta pot sa fie destul de mari, confisca atentia parintilor si asta asigura o anumita nevoie de interactiune cu parintele. Cu alte cuvinte, copilul, daca suntem dispusi sa ii intelegem mesajul, il trage pe parinte de maneca pentru a-l face atent la datoria sa de parinte ce consta in a-i oferi copilului acea imbinare de iubire si disciplina de care acesta are nevoie ca si de aer. Cand parintele nu ii asigura acest combustibil vital odraslei, aceasta "si-o cere".

Dar sa revenim la China. Nu stiu daca sunteti la curent cu ceea ce se intampla in China, din punct de vedere politic, social, spiritual sau din punctul de vedere al drepturilor omului. Si probabil ca nimeni din Occident nu este cu adevarat la curent cu toate astea. Pe cat incerci sa afli mai multe despre China, pe atat ti se zburleste parul in cap mai tare. Si daca va ganditi la cenzura pe care Partidul Comunist Chinez -PCC- o realizeaza in ce priveste mass-media, considerati ca asta e problema cea mai mica a chinezilor.

Sigur, e o problema mare, daca te gandesti mai bine, fiindca de aici porneste manipularea si reprimarea oricarei tendinte sanatoase a maselor. Un regim totalitar sau o secta, fiindca cele doua se aseamana din foarte multe puncte de vedere, se ingrijeste in special ce fel de informatii ajung la oameni sau, respectiv, la membrii sectei. Daca nu ai un punct de vedere alternativ, nu poti sa iti pui problema schimbarii sau, respectiv, insanatosirii, iar liderul de secta (caci Partidul Comunist Chinez este asa ceva), are toata libertatea de a-si conduce supusii catre cele mai aberante directii.

Se considera ca majoritatea liderilor de secta sufera de anumite tulburari de personalitate, cum ar fi psihopatia sau tulburarea de personalitate de tip narcisic, care ii face "apti" sa isi trateze supusii ca pe niste obiecte (obiecte sexuale de multe ori), prin intermediul carora isi satisfac poftele cele mai degenerate. Tot la fel si PCC are majoritatea trasaturilor unui lider de secta narcisist. Iata spre exemplu doar cateva dintre acestea:

  • AVIDITATEA PENTRU VALIDARE - PCC nu prea ii suporta pe cei care nu ii ofera validare neconditionata. Spre exemplu, pe cei care, fara a se ridica impotriva partidului, au viziuni diferite asupra lucrurilor ii vaneaza cu o aviditate de animal de prada. 
  • SPATIUL PATOLOGIC -Narcisistii au de regula "un club de suporteri" care au misiunea de a-l lauda pe narcisist: cat de frumos, destept, moral este acesta. Aici depinde cum isi doreste narcisistul sa fie privit, dar in esenta diferenta nu exista. 
  •  SINELE FALS - Se refera la acea imagine falsa pe care o vede Narcis in oglinda apei si pe care ceilalti o idealizeaza. Nu are nimic in comun cu realitatea, fiind o constructie ideala pe care, spre exemplu PCC o impune supusilor sai. Si aceasta imagine pare a spune asa: "PCC este de o frumusete neasemuita, niciodata egalabila".
  •  TEAMA DE INTIMITATE - PCC nu se apropie de nimeni. Popoarele din jur, ce sa mai vorbim despre Occident, sunt priviti ca niste dusmani. Si pe buna dreptate, fiindca daca s-ar apropia cineva de PCC si de China, s-ar speria si ar fugi cat il tin picioarele. 
  •  PRAPASTIA GRANDORII - Este distanta dintre realitate si imaginea ideala proiectata de PCC. Aceasta prapastie se face simtita in momente precum cel de fata, in care, PCC vrea sa se creada ceva despre el, dar realitatea este ca multe state ar vrea sa dea in judecata China pentru felul cum a gestionat pandemia de coronavirus. 
Mai sunt si alte trasaturi in aceasta lista dar consider ca le-am numit pe cele mai semnificative. Si va marturisesc ca sunt socat, la randul meu de aceasta potrivire "manusa" intre PCC si tulburarea de personalitate de tip narcisic. Dar, din pacate, PCC are si trasaturi care te duc cu gandul la tulburarea de personalitate de tip anti-social. Daca v-a preocupat catusi de putin situatia din China, probabil ca stiti de unde are PCC organe "proaspete" pentru a dezvolta o adevarata "industrie" a transplantului de organe.

Ei bine, poate ca ati ramas impresionati de felul cum arata orasele chinezesti, si pe buna dreptate. Chinezii sunt cunoscuti in toata lumea pentru capacitatea lor de munca, chiar daca, poate ca nu exceleaza la capitolul imaginatie creatoare, multumindu-se sa copieze si chiar sa fure de la altii si fiind campioni la furtul de proprietate intelectuala. Nu e vina chinezilor - ei fac ce li se spune. Dincolo de aceasta frumusete fara seaman a ceea ce a construit PCC in China, se ascunde insa o mentalitate de un pragmatism care frizeaza psihopatia.



In China, mai mult decat oriunde altundeva in lume, "scopul scuza mijloacele". Stiu, este o expresie care a intrat in uzul comun. Numai ca, in lumea omului moral si civilizat, scopul nu scuza niciodata mijloacele. Daca ar fi asa, raspunsul corect la testul urmator ar fi cu totul altul:

O tanara a avut un deces in familie si la inmormantare a intalnit un domn care, pentru ea ar fi putut fi "iubirea vietii sale". La sfarsit, si-a dat seama ca nu i-a cerut numarul de telefon si se prefigura posibilitatea sa nu-l mai intalneasca niciodata pe acel june. Peste o saptamana, aceasta tanara si-a ucis sora. INTREBARE: De ce si-a ucis sora?

In mod normal, ai raspunde la asta cu ceva de genul "fiindca este complet dusa". Dar unii dintre noi vor vedea legatura intre cele doua elemente (iubirea si crima) si ar raspunde ca si-a ucis sora fiindca spera sa isi reintalneasca "iubirea vietii sale" la inmormantarea surorii sale. Se considera ca cei care gasesc aceasta legatura si inteleg acest proces, sufera ei insisi o tulburare de personalitate de tip antisocial (psihopatie). Desigur, lucrurile sunt intotdeauna mai complicate decat par, si faptul ca intelegi cum functioneaza mintea unui psihopat nu inseamna obligatoriu ca esti psihopat.

In China, se pare ca scopul scuza mijloacele si daca se intampla sa ai nevoi spirituale, PCC va considera ca in felul acesta ii ignori doctrina si sistemul de convingeri, ceea ce este luat ca o insulta de o gravitate extrema. Este deja de notorietate felul cum sunt tratati practicantii de Falun Gong.

Persecutia practicantilor de Falung Gong este o campanie anti-religioasa initiata de PCC pentru a elimina practica spirituala de Falun Gong in China, in scopul de a mentine doctrina ateista de stat. Aceasta campanie de propaganda include mai multe fatete, printre care un program de conversie ideologica dar si o varietate de masuri coercitive cum ar fi arestul, munca silita si tortura fizica, rezultatul fiind adesea decesul. WIKIPEDIA

Iata deci cu ce se ocupa PCC in indepartata China. Daca nu va pare nimic iesit din comun, voi atrage atentia ca tot ce am spus mai sus inseamna incalcarea drepturilor omului, realizata intr-un mod care iti aminteste de alte momente ale istoriei, cum ar fi poate Era Sclavagista sau Inchizitia, in care China chiar se afla in momentul de fata, din anumite puncte de vedere. Dar ca sa aveti o masura pentru dispretul si ura PCC fata de inamicii sai, trebuie sa stiti si faptul ca regimul de la Beijing, nu doar ca ii condamna la moarte pe acesti oameni, dar le vinde organele in toata lumea, pentru transplant.

Fireste ca, pe masura ce Occidentul descopera de unde provin aceste organe, problema etica devine un obstacol tot mai mare in procurarea acestor organe. Scandalul ce sta sa izbucneasca, in care o multime de state vor sa ceara socoteala Chinei, cred ca nu este intamplator. El atrage atentia comunitatii internationale la cat de departe a ajuns persecutia in acest stat. Si nu as vrea sa fiu inteles gresit. am un respect deosebit pentru poporul chinez. Articolul acesta nu doreste a denigra acest popor greu incercat si asuprit. Chinezii merita compasiunea noastra, fiindca, in fond, ei nu au nicio vina. Oricine poate gresi si invata din greseli. PCC insa "nu poate sa greseasca" - si asta e problema lui cea mai mare. 








(1) Imaginea Nan Lian Garden, de Gavin Andreson, via Flikr, sub licenta CC BY-SA 2.0

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu