Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

miercuri, 18 martie 2020

Universul Nostru Paralel

Dupa cum ati observat probabil, societatea umana trece printr-o etapa destul de stranie, iar aceasta forma de viata numita coronavirus se poate mandri cu faptul ca si-a pus amprenta pe felul cum traim.


o o o

Fiindca traim niste vremuri unice, despre care ne vom aminti probabil peste ceva ani, la un pahar de ceva, alaturi de nepotii nostri, nici macar nu stiu cum as putea sa scriu despre altceva in acest moment si in acest an de gratie 2020. Spre exemplu, putem sa scriem despre aspectele psiho-sociale a ceea ce ni se intampla zilele astea.

Data trecuta povesteam, cu ironie, despre flexatul pe vreme de molima. De fapt eram ironic cu privire la tot ceea ce se intampla inainte de molima - si anume tot acest flexat GENERALIZAT, international. Si daca spuneam atunci ca exista si un flexat mai subtil, (legat de talente si aptitudini reale) trebuie sa recunoastem ca flexatul in ziua de azi nu este subtil absolut deloc, tocmai fiindca mustele nu se prind cu parfum frantuzesc.

Si daca este cumva in natura speciei acest flexat si, mai mult ca sigur, felul cum flexam spune ceva despre locul unde am ajuns ca specie si in ce moment al istoriei ne aflam, eu nu mi-am imaginat nici pe departe ce forma va imbraca acest "obicei stramosesc" de a te da mare, fiindca ce altceva poate sa faca un om sanatos, frumos, destept si bogat decat sa se dea mare, cu beneficiul ca poate atrage atentia oemenilor de treaba si dezavantajul ca poate atrage si atentia idiotilor (a se citi "persoanalitati dificile").

Revenind la tema de azi, am de facut cateva observatii legate de cateva fenomene psiho-sociale si de "noua normalitate" care caracterizeaza lumea, caci, iata, aceasta vietate meschina care este coronavirusul, poate, nu-i asa, sa flexeze cu faptul ca, ne place sau nu sa recunoastem, chiar a schimbat stilul nostru de viata, intr-o masura deloc de neglijat:


  • Corona - Rasismul - este un fenomen mult mai amplu decat am crede si nu se reflecta doar in incidentul de la metrou in care asiaticii au fost tratati ca ultimii oameni doar fiindca sunt asiatici. Si in liceele din State se intampla acelasi lucru si se intampla oriunde exista multa prostie, irationalitate sau rautate ce stau sa se reverse si abia asteapta motivul. 
  • Colectionarii de Mancare - i-am vazut si eu la supermarket pe acesti disperati, desi la noi in Brasov nu sunt agresivi sau nepoliticosi. Sunt in schimb avizi sa-si umple portbagajul cu de toate, si te privesc oarecum rusinati, pe sub sprancene, pe jumatate constienti ca nu toata lumea se afla "in filmul lor".
  • Flexatul de Provizii - un fenomen mai rar, dar totusi prezent este ceea ce gasim "la urmatorul nivel", unde, dintre persoanele care tocmai au cheltuit un salariu intreg pentru mancare, se aleg cei care vor sa se dea mari pentru asta. Cine stie, poate ca peste o saptamana, se vor inghesui blondele la ei in garsoniera pentru o relatie sincera, bazata pe iubire dezinteresata!
  • Societatea Obsesionala - Pare ca societatea umana, in intregul ei, tinde sa devina obsesiv-compulsiva iar stilul de viata patologic al celor care sufera de tulburarea obsesiv compulsiva este acum asumat ca fiind noua normalitate si cultivat ca si noul ideal de comportament. De unde am fost o societate narcisica, obsedata de putere, bani si faima, ne putem lua o vacanta bine-meritata acum. 
  • Manifestari de Solidaritate - sunt destul de frecvente, desi sunt bizare, la fel ca si cei care flexeaza cu proviziile de alimente si cei despre care voi vorbi mai jos. Lumea isi manifesta solidaritatea de la balcon, cantand, aplaudand medicii si cine mai stie ce manifestari vor mai aparea.
  • Bizarerii Onirice. EI bine da, pare ca traim intr-un univers paralel, unde totul este intors pe dos. Spre exemplu, mi-a atras atentia strangerea de mana care a fost inlocuita de atingerea manecii sau a cotului. Apoi in Timisoara, unul a iesit pe strada in costum de tip CSI (crime scene investigation), de teama contaminarii. Altul, in Italia, si-a scos chitara pe balcon si a inceput sa tina un concert cu muzica trupei Slayer. Ce altceva?
  • Efecte Pozitive Neasteptate - fiindca, tineti minte, nu-i asa, cum ne bateam capul cu poluarea din orasele romanesti in urma cu o luna... Ei bine, poluarea nu mai este de actualitate. Putem sa flexam la cerbii carpatini cu aerul pur pe care il respiram in orase. Cine s-ar fi gandit!? Un efect pozitiv neasteptat este si solidaritatea. 

Nu am mai mentionat despre faptul ca fiecare incearca sa evite apropierea de oricine altcineva, chiar si de membrii familiei. E mai rau ca in anii 80 cand se descoperise HIV si puteai sa iti suspectezi partenerul(a) ca te inseala si  asta nici macar nu era problema cea mai mare. Alt moment, alta paranoie, alta distractie bizara.

Si nu poti sa nu te intrebi care vor fi consecintele pe termen lung: vom ramane obsedati de curatenie? Ne vom mai strange mainile vreodata? Vom dezvolta cercetarea stiintifica, din nevoia de siguranta si predictibilitate? Va fi iar la moda genul SF, doar fiindca situatia de fata ne-a scapat pe unii de dictatura narcisismului iar pe altii ne-a miscat pana la trauma psihica?

Da, totul este ca un film SF, despre o societate bizara, distopica, cu strazile pustii si drone care iti cer tot felul de lucruri, cu autoritatile care iti pot restrange drepturile si, la nevoie, te dau in urmarire internationala fiindca esti incapabil sa intelegi pe ce lume te afli, in care dintre universurile paralele ai aterizat, doar asa, fiindca suntem in anul de gratie 2020. Dar hei, chiar avem ce sa povestim nepotilor, nu-i asa?








(1) Imaginea Just a Psychotic Girl, de Miru in SL, via Flikr, sub licenta CC BY-SA 2.0

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu