Fericirea, pentru cei care i-au descoperit secretul, nu este costisitoare. Aproape ca poti fi "prea-fericit" in orice conditii. Cu toate acestea, daca ai asteptari de la tine insuti, cum ar fi sa fii sanatos si sa traiesti multi ani, fericirea poate deveni contra-productiva.
o o o
Selectia naturala este o teorie stiintifica dar si un mit urban... El vehiculeaza aceasta viziune cinica asupra capacitatii mentale reduse care, nu-i asa, nu face decat sa iti scurteze viata. Ei bine, v-ar surprinde sa aflati ca este in acelasi timp si un adevar stiintific dovedit! O sa-mi spuneti ca cercetatorii iar nu au ce face si nici inspiratie sa formuleze ipoteze mai interesate, dovedind chestii care tin de bunul simt. Dar hei, pana nu le dovedeste stiinta, nimeni nu le poate lua in serios!
Spre exemplu, invoci "selectia naturala" atunci cand cineva se imbata si se ia la bataie cu un strain in centrul vechi al orasului. Daca isi pierde viata, poti sa spui, la fel de neimplicat emotional ca si doamna Caty Andronescu: "hei, selectia naturala!". Insa nu poti sa invoci selectia naturala cand un barbat isi pierde viata salvand onoarea unei domnisoare. Acel barbat va trai pentru totdeauna in memoria colectiva, daca nu cumva il vor uita cu totii, fiindca, in fond, un nesimtit in viata, este mai aproape decat un erou decedat prematur.
Dar poate ca longevitatea femeilor nu se datoreaza doar faptului ca sunt salvate de eroi. Adevarul este ca, oricat ar incerca altii sa te salveze, tot tu esti acela care isi face de petrecanie. Desigur, exista si ghinion, care sa contrazica statisticile, dar ramane totusi interesant ce anume s-a descoperit despre longevitate, in afara de faptul ca, asa cum vedem si singuri, pe masura ce evolueaza civilizatia umana si in special in ultimele decenii, femeile traiesc mai mult decat barbatii, adesea si cu 20 de ani. Nu a fost intotdeauna asa.
Ca tot am vorbit despre asta, s-ar parea ca motivul pentru care femeile traiesc mai mult decat barbatii, nu este acela ca sunt salvate in centrul vechi de catre un erou care isi va pierde viata pentru a le salva pe dansele (fake news) ci pentru ca femeile isi respecta mai mult sanatatea iar alegerile lor in ce priveste stilul de viata sunt mult mai intelepte. Iar asta s-ar putea datora faptului ca genul frumos, care isi defineste identitatea prin frumusetea fizica, si capacitatea de a procrea, intelege faptul ca atat frumusetea cat si capacitatea de procreare depind de stilul de viata sanatos, cu triada: (1) odihna - (2) alimentatie - (3) miscare).
Un motiv avut in vedere atunci cand cercetatorii incearca sa inteleaga diferenta relativ mare intre durata vietii unui barbat si durata vietii unei femei este acela ca, barbatul ar putea fi mai vulnerabil din punct de vedere fiziologic - el depoziteaza grasimea pe organele interne in timp ce femeile depoziteaza grasimea sub piele. Si asta in conditiile in care societatea face presiuni ca ele sa fie frumoase, (nu in sens rubenscian) deci sa piarda din tesutul adipos!
Iata trasaturile longevitatii, in acord cu datele oferite de cercetare:
- Longevitatea Este inteligenta - stiinta spune ca ar exista o legatura intre nivelul coeficientului de inteligenta si longevitate - cu cat suntem mai inteligenti, cu atat suntem mai sanatosi, deci longevivi.
- Longevitatea Este Feminina - asa cum demonstreaza aceste grafice luate direct de pe situl Organizatiei Mondiale a Sanatatii, femeile traiesc mai mult cu ~ 10 ani, fiind deci genul frumos dar si destept.
- Longevitatea Este Prudenta - s-ar parea ca o trasatura nelipsita din profilul de personalitate al persoanelor longevive este prudenta, manifestata prin alegeri de viata intelepte. Spre exemplu, renuntarea la fumat sau alte vicii, si atentia acordata sfatului medicului
- Longevitatea Este Sobra - daca vreti sa intalniti niste oameni longevivi, nu ii cautati la petreceri! Oamenii longevivi nu sunt obligatoriu mai fericiti. Potrivit cercetatorilor, fericirea ne poate face nepasatori si deci vulnerabili.
- Longevitatea Este Productiva - cercetatorii au descoperit si faptul ca cei mai longevivi dintre noi sunt in acelasi timp si foarte activi, dedicati muncii lor si constiinciosi.
- Longevitatea Este Generoasa - pentru a fi generosi trebuie sa fim mai intai sociabili, sa avem relatii si apoi sa intervenim pentru ajutorarea celorlalti. Generozitatea este o trasatura a oamenilor care se bucura de o longevitate de invidiat.
- Longevitatea Este Respectata - Ai spune ca asta nu depinde de tine, ci mai mult de valorile societatii si capacitatea acesteia de a-si respecta batranii. Si totusi, exista respectul de sine si selectia anturajului care se face prin decizie personala.
- Longevitatea Este Disciplinata - O lectie pe care o primim de la japonezi ne spune ca nicio masa nu trebuie sa se transforme in ospat, trebuie sa ne ridicam de la masa inainte de a ne satura, farfuriile mici cu produse de gradina si carne slaba fiind mai bune decat platourile mari incarcate cu junk food.
- Longevitatea Are Directie - Tot de la japonezi invatam ca atata vreme cat viata noastra are inca o directie de evolutie, un sens, un scop si niste obiective, exista toate premisele atingerii unor varste de invidiat.
- Longevitatea Este Activa Fizic - Cele mai longevive comunitati din lume se disting prin faptul ca sunt implicate in activitati fizice de intensitate scazuta, dar care fac parte din rutina lor - plimbari si drumuri facute pe jos la prieteni, biserica, in natura, etc.
Probabil descoperirea cea mai socanta in ce priveste relatia dintre longevitate si diferite trasaturi de personalitate, cel putin in ceea ce ma priveste, a fost aceea ca fericirea poate avea o latura "vulgara" si chiar stupida, din moment ce ne conduce la o atitudine nepasatoare in ce priveste propria sanatate. Dar, daca privesti lucrurile mai atent, ele chiar au sens. Fericirea, pentru cei care i-au descoperit secretul, nu este costisitoare. Aproape ca poti fi "prea-fericit" in orice conditii. Cu toate acestea, daca ai asteptari de la tine insuti, cum ar fi sa fii sanatos, fericirea (ca petrecere fara sfarsit) poate deveni contra-productiva.
Constiinciozitatea pare sa prezica viata lunga, explica prof. Leslie R. Martin, co-autor al studiului. "... participantii care erau cei mai voiosi si aveau cel mai bine dezvoltat simt al umorului ca si copii, au avut parte de vieti mai scurte, in medie, decat cei mai putin joviali. Cei mai prudenti si mai perseverenti au fost aceia care au ramas mai sanatosi si au trait cel mai mult." Studiul a descoperit faptul ca oamenii cei mai devotati muncii lor au trait mai mult. Persoanele productive au trait mai mult decat colegii lor mai comozi. Profesorul Howard Friedman a declarat: "... am descoperit faptul ca atitudinea potrivit careia totul va fi bine, poate fi periculoasa pentru ca poate conduce la nepasare in ce priveste alegeri importante privitoare la sanatate si longevitate. Prudenta si perseverenta, in schimb, au condus la beneficii considerabile. Sursa: PsyBlog
Dar aceste informatii au mult sens, daca facem diferenta intre fericirea profunda si cea ieftina. Am "crescut" cu literatura lui Martin Seligman si cu discursurile lui Mihaly Csikszentmihalyi despre starea de "flow" - acea stare speciala in care suntem focusati pe o sarcina ce ne pune in valoare abilitatile, ne face sa uitam de noi si sa pierdem notiunea timpului. Ei nu vorbeau despre fericirea ieftina, de baieram. Starea de flow, sau "de curgere", este un tip de fericire inteligenta, productiva, sobra si, in esenta ei, generoasa, fiindca, in absenta procesului de daruire - recunoastere, efortul este lipsit de semnificatie.
Iata deci ca, daca va doriti longevitate, nu este suficient sa intervina cineva care sa va salveze in centrul vechi, cand li se urca unora hormonii si alcoolul la cap, poate si datorita outfitului provocator pe care l-ati adoptat. Iar daca sunteti barbat, o alegere mai inspirata, ar fi poate sa nu salvati pe nimeni din centrul vechi (se vor salva intre ei), neaflandu-va in centrul vechi la ora 12 noaptea si preferand in schimb un tip de distractie mai profunda, cum ar fi o lectura interesanta, o plimbare in natura, sau, de ce nu, o piesa de teatru, caci acolo nu sunt nici badarani.
(1) Imaginea Riley Brooklands 1930, de Pendro Libeiro Simones, via Flikr, sub licenta CC BY 2.0
(2) Our World in Data, (acc. 02.08.2019), Why Do Women Live Longer Than Men, website: Our World in Data
(3) Psy Blog, (acc. 02.08.2019), The Personality Trait Linked to Long Life, website: Psy Blog
(4) Psy Blog, (acc. 02.08.2019), A Wonderful Sign of High IQ, website: Psy Blog
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu