Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

luni, 13 august 2018

Miracolul Esti Tu

O fetita vinde limonada ca sa-si ia un ipad. Un politist cu "inima buna" se induioseaza pana in adancul sufletului si gata, s-a zis cu ratiunea... Ii face rost chiar el de ipadul mult visat. Din pacate, mama fetitei nu a refuzat gadgetul.


o o o

Trebuie sa-ti placa oamenii care se lasa purtati pe aripile emotiilor, ca si cand ar fi fumati si viseaza tot felul de chestii mai mult sau mai putin idilice. Apoi trece betia emotiilor si sunt pusi sa dea cu subsemnatul la Politie: "totusi, de ce ati dat ca nesimtitul in doamna / domnisoara de la Jandarmerie? Este ceva ce ar face un barbat in toata firea, ca dumneavoastra?"

Iar ei raspund ca niste copii psihopati care inca sunt in mintea si sufletul lor, ca ... "parea ceva distractiv de facut intr-o seara de Vineri". Iar eu nu pot sa nu-mi amintesc acea vorba stramoseasca: "Da-i Doamne romanului mintea cea de pe urma! Oare ce inseamna sa ai mintea de pe urma? Care sunt trasaturile ei? Ce poate ea sa faca pentru tine si pentru huliganii de Vineri seara?

Am intalnit de curand o poveste interesanta despre un politist si o fetita care vindea limonada pentru ca dorea sa isi cumpere un ipad. Pe scurt, povestea suna cam asa: politistul o descopera pe aceasta fetita care vinde limonada, fiind impresionat pana in adancul sufletului sau curat de bugetar. Si pazea cand se naste emotia caci s-a terminat cu ratiunea - intram intr-o "logica a miracolului si a gandirii magice" ... intr-o "zona crepusculara" in care porcii zboara iar banii cresc in copac.

Politistul "bun la suflet", fireste ca se duce sa ii convinga pe cei de la magazinul de profil sa doneze un ipad fiindca fetita asta chiar merita sa aiba si ea un gadget din-asta care ii transforma pe toti copiii in niste moluste lipsite de personalitate si experienta sociala reala. Zis si facut. In timp record, de bun ce era acest politist, i-a facut rost fetitei de un ipad. Happy end fericit, in stil american, de la mama lui. 




Bun, ma intreb eu, dar ce invata fetita din povestea asta? Fiindca oricat de idilic ar fi sa stii ca si copilul tau dezvolta o anomalie fiziologica la coloana sau un diabet prematur, pe baza sedentarismului si a dependentei de gadgeturi, ceea ce ne ramane cu adevarat nu sunt gadgeturile ci mai curand lectiile de viata pe care ni le ofera experientele de zi cu zi. 

Si crede-ma ca mi-am batut capul mult si bine ca sa inteleg ce poate sa invete un copil din faptul ca cineva "i-a implinit visurile" printr-un gest de mare sensibilitate, rar intalnita in randul oamenilor legii, dar nu reusesc sa imi dau seama. Poate ma ajuti tu cu un comentariu: exista vreo parte buna la faptul ca cineva iti cumpara un ipad si te scuteste de "scarbici"? 

As putea in schimb sa descopar usor, relativ numeroase beneficii ale faptului ca respectiva fetita nu primea niciun ipad de pomana si continua sa vanda limonada, toata vara, poate si vara urmatoare. 

  • Un copil vinde limonada - politistul s-a bucurat de limonada aceea, deci, probabil ca ar fi vrut si altii sa se bucure. Dar daca vine ipadul, e ca si cand eforturile nu mai au rost.
  • Copilul poate sa descopere ce interesant si util este sa oferi un serviciu comunitatii, desi esti mic si nu poti face prea multe lucruri.
  • Inveti sa economisesti si sa iti duci la implinire scopurile, intr-un mod organizat, perseverent si cu rabdare. Vei avea nevoie de aceste calitati toata viata!
  • Inveti sa interactionezi cu oameni diferiti, sa ii multumesti, sa ii convingi, intelegi ca oamenii sunt de toate felurile si dobandesti o experienta sociala importanta.  
  • Inveti ca lucrurile care vin prea usor, precum ipadul, s-ar putea sa ascunda ceva primejdios si nefiresc.
  • Inveti nu doar ca nu exista miracole ci si ca nu ai nevoie de miracole, caci miracolul esti tu si capacitatea ta de a te face util comunitatii. 
  • Inveti sa crezi in tine insuti / insati, sa te bazezi mai putin pe ceea ce iti pot oferi "oamenii buni" care azi se emotioneaza usor iar maine se emotioneaza in alta parte, tot usor, si mai mult pe intelepciunea si vointa ta care iti raman la dispozitie. Vei avea nevoie de acestea toata viata.
  • Inveti ca in viata totul are un pret si, daca doresti sa obtii ceva, trebuie sa oferi ceva in schimb. Si pentru ca vrei sa obtii acel cel, vei oferi toata munca de care e nevoie.

Cred ca as putea inca sa scriu in lista aceasta dar ma opresc aici. Inteleg ca suntem oameni si suntem foarte vulnerabili la "miracole". Am prefera sa primim ceva cadou decat sa facem eforturi pentru acel lucru. Recunosc ca nu gandeam asa la varsta de 20 de ani sau cand eram copil dar acum chiar cred ca mama acelei fetite ar fi trebuit sa refuze cadoul acela, desi ar fi parut cel mai idiot lucru din lume, nu-i asa? 

Si, ca sa inchei simetric,  cred ca tinerii care vor sa rastoarne guvernul cred putin cam mult in miracole. Imi amintesc de acei copii care au descoperit ca poti sa obtii orice de la un adult cu inima buna daca dispui de o excelenta capacitate de a tulbura linistea acestuia. Iar daca adultii nu joaca cum zbieri tu, atunci probabil ca s-a terminat cu democratia din Romania.








(1) Imaginea Pigs in Space, de Allegory Malaprop, via Flikr, sub licenta CC BY-ND 2.0

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu