Sa fii tanar si sa iti placa sa te joci de-a iubirea! Te ascunzi si apari mai apoi, cand lumea se asteapta mai putin. Astfel primesti evaluari ale iubirii voastre, cu o acuratete aproape stiintifica. Insa adesea pretul evaluarii este relatia in sine.
Stiu, este doliu national, dar fara nicio legatura cu regele, am decis sa scriu un articol care ar trebui sa aibe un succes nebun in randul adolescentelor - (aproape) totul despre ghosting. Pentru inceput, voi oferi o definitie oarecum oficiala, cu ajutorul dictionarului urban, desigur.
Relatii: A parea interesat de cineva pentru ca la un moment dat, din diferite motive, sa intrerupi orice legatura cu acea persoana, pentru o perioada sau definitiv.
Gaming: A urmari pe cineva in cadrul unui joc, fara a putea fi detectat de catre persoana respectiva.
Profesie: Sa fii la locul de munca si totusi sa nu fii de gasit - gestul de a nu face nimic si a fi de negasit cand esti la munca.
Fireste, in gaming ghostingul este practicat pentru distractie iar in domeniul profesional pentru ca facem parte din categoria de persoane lipsite de abilitati si de motivatie care totusi supravietuiste pentru ca intr-o buna zi va veni weekendul. Cum probabil ca va imaginati, ghostingul relational este "adevarata problema" si adolescentii stiu foarte bine de ce.
Ei bine, ghostingul pare a reprezenta o forma radicala de insensibilitate care exclude bunul simt in relatiile inter-personale. Dar atata vreme cat relatiile nu sunt tocmai bine definite - in sensul ca nu stim exact ce ne suntem unul celuilalt (amic, iubit, petitor, boss, mistress, professional clown, etc), este deci loc de foarte mult ghosting. Bunul simt presupune, nu-i asa, sa raspunzi la salut atunci cand esti salutat iar cel care practica asa ceva nu o va face, din motive aparent bine intemeiate.
Iata cateva dintre acestea:
- este ocupat,
- este ciudat,
- este insensibil,
- nu stie ca iti doresti o relatie cu el,
- ii place sa fie singur sau
- si-a gasit intr-adevar pe altcineva.
Evident ca exista si motive mult mai serioase de a practica ghostingul: persoana respectiva doreste sa iti aminteasca faptul ca nu iti datoreaza nimic si ca relatia nu poate sa evolueze catre ceva serios, poate fiindca se teme de intimitate, sau poate ca ii face placere sa te vada zvarcolindu-te in asteptarea unui mesaj, fiindca asta ii confera controlul relatiei si puterea - care va sa zica ii place sa te aiba la degetul mic si sa joci asa cum iti canta.
Relatia este controlata de cel caruia ii pasa mai putin. Daca ambilor le pasa la fel de putin, atunci nu mai ai ce sa controlezi. Keep calm and love your mother!
Da, este o chestiune de putere si dominatie - si prin urmare nu este loc de cooperare in aceste conditii, iar asta spune multe despre rolul de pres pentru picioare care iti este rezervat in relatia cu ghosterul, in caz ca relatia devine mult mai "serioasa" - in sensul de abuziva. Motivele, dupa cum observati sunt variate. Cand avem a face si cu o tulburare de personalitate, motivele ghostigului devin si ele mai patologice: puterea, dominatia, etc.
O intrerupere brusca a comunicarii, in special dupa o perioada in care, parca intr-un mod nefiresc si precipitat, ghosterul s-a straduit sa iti demonstreze (declarativ, nu si faptic) cat de mult insemni pentru dansul, are un efect dramatic asupra noastra, reprezentand un test in sine (situatia este incerta iar tu esti creativ). El va demonstra lucruri precum: cat de stapan esti pe propria persoana, cat de mult tii la ghoster si ce sacrificii esti capabil sa faci pentru relatia voastra.
Cu alte cuvinte, ghostingul ar putea avea si unele functii pozitive, de auto-cunoastere, de a revela anumite trasaturi de personalitate si vulnerabilitati, etc. Spre exemplu, daca te duci sa te imbeti si te bati cu cineva fiindca ti se administreaza un ghosting mititel, e ca si cand ai spune totul despre tine.
In plus, asa cum imi spun adolescentele cu care discut, "a lasa pe cineva sa fiarba in suc propriu" reprezinta un mod de a intensifica viata emotionala si pasiunea, potrivit cu "efectul Romeo si Julieta" - care presupune o crestere a pasiunii atunci cand intervin obstacole intre indragostiti.
In plus, asa cum imi spun adolescentele cu care discut, "a lasa pe cineva sa fiarba in suc propriu" reprezinta un mod de a intensifica viata emotionala si pasiunea, potrivit cu "efectul Romeo si Julieta" - care presupune o crestere a pasiunii atunci cand intervin obstacole intre indragostiti.
Ei bine, obstacolul poate sa fie reprezentat de comportamentul de ghosting in sine si faptul ca acesta sfideaza anumite reguli etice, in fond toata psihologia este cladita pe experimente care au sfidat etica. Oricum, ghostingul poate sa genereze repulsie si sentimentul ca, fie si daca relatia va continua, esti expus comportamentului de ghosting - care este calificat de consilieri ca fiind imatur si iresponsabil in raport cu obligatiile pe care le implica relatiile serioase.
O persoana care este victima ghostingului, impinsa pana la marginile rabdarii si testata in fel si chip, are uneori tendinta sa ceara insistent si isteric raspunsul dorit, alteori se preface ca este la o intalnire cu un alt partener (uite-asa!), sau flirteaza cu alte persoane, in mod real, pentru a-si lua revansa. Mai sunt si cei care se zvarcolesc in fel si chip, verificandu-si telefonul din 5 in 5 secunde.
In concluzie, ghostingul poate avea functii pozitive si negative, poate avea avantaje dar si dezavantaje. se poate potrivi mai bine unora iar altora le va parea de-a dreptul dizgratios, grosolan. Daca recomand ghostingul? Mai ca l-as recomanda, desi riscati sa pierdeti unele dintre relatii. Totusi, nu recomand sa faceti abuz de ghosting - un test pe an, de cateva zile, ar trebui sa fie de ajuns.
Daca va cam plictisiti, ghostingul ar putea sa ajute relatia, doar pe termen scurt. Daca credeti ca ghostingul va salva o relatie care nu se bazeaza pe nimic altceva, va inselati amarnic. Eu as recomanda o sesiune de ghosting doar pentru a testa caracterul celuilalt, stapanirea sa de sine, modul cum reactioneaza la stres si cat de pregatit este sa faca fata unei relatii in care vor exista si frustrari inerente.
Cred ca ma aflu printre putinii psihologi care recomanda ghostingul cu anumite conditii si limite. Am observat ca altii nu pierd nicio ocazie sa arunce cu noroi in acest comportament care, la drept vorbind, este la moda. Exista insa riscul sa fiti intelesi gresit si chiar sa pierdeti anumite relatii iar abuzul de ghosting - adica a practica asta ca pe un stil inter-personal, va conduce relatia catre epuizare intr-un timp relativ scurt. Nimeni nu traieste pentru a fi testat.
In cartile lui Martin Seligman (Optimismul se invata), se vorbeste despre neajutorarea invatata in cazul cainilor de laborator care fusesera testati intr-un mod abuziv, asa incat nu mai reactionau la niciun fel de stimuli - schelalaiau si se tavaleau pe jos intr-un mod jalnic. Aceasta este "faza terminala" a oricarei relatii, care survine ca urmare a mentinerii nivelului de stres la cote exagerate.
Deci daca va place sa va testati unii pe altii, tineti cont sa va mai dati si cate o pauza. Viata este prea scurta pentru a o petrece intr-un sir de socuri electrice fara de sfarsit. Cei care practica ghostingul in mod sistematic este bine sa se intrebe daca le-ar place la randul lor sa traiasca intr-un scaun electric in care sunt executati in fiecare zi.
(1) Imaginea Leaving, de Worak, via Flikr, sub licenta CC BY 2.0
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu