Panica: Spre Pamant se indreapta un asteroid de dimensiuni uriase. Nu este delir daca informatia este corecta. Care iti sunt sursele de informare si cum probezi veridicitatea datelor?
Pe cand eram mic, circula o poveste stranie care sustinea, in esenta, ca umbla niste oameni in cautare de copii, pentru a-i rapi si a le colecta tot sangele in scopuri numai de ei stiute. Persoanele respective ar fi circulat cu doua masini Dacia (una alba si una neagra) si venisera din Franta. O poveste de toata frumusetea pe care mai ca o credeam pe cand aveam 6 sau 7 ani.
Psihoza este caracterizata printr-o relatie deficitara cu realitatea, reprezentand un simptom al bolii psihice. Persoanele care experimenteaza psihoza pot avea halucinatii si / sau convingeri delirante. Halucinatiile sunt experiente senzoriale care apar in absenta unui stimul real. De exemplu, o persoana poate sa aiba o halucinatie auditiva auzindu-se strigata de mama sa cand aceasta nu este prezenta. Sau altcineva poate sa aiba o halucinatie vizuala in care vede o persoana care nu este prezenta cu adevarat. Persoana care experimenteaza psihoza poate de asemenea sa gandeasca lucruri lipsite de orice fundament real. Acestea sunt cunoscute sub numele de delir. Unele persoane cu psihoza pot sa experimenteze pierderea motivatiei sau retragerea sociala. (Healthline)
Tot la fel, se povestea despre venirea anului 2000, cand, aproape sigur, va cadea soarele pe Pamant si / sau ne vor invada extraterestrii. O splendoare! Se pare ca este destul de usor sa raspandesti cateva credinte false, in special atunci cand ai in vedere vulnerabilitati personale ale oamenilor. Credintele paranoide si anxiogene sunt cel mai usor de raspandit si de altfel au existat numeroase cazuri in istorie.
- Malaezia si Indonezia, 1937 - o psihoza in masa de toata frumusetea s-a raspandit odata cu teama localnicilor cu privire la faptul ca in constructii se folosesc fragmente din corpul uman (capete) sau intreg corpul, drept "sacrificii" facute in scopul trainiciei respectivelor cladiri. Va imaginati ce traiau acei oameni de fiecare data cand se deschidea un santier!
- Belgia, 1999 - se apreciaza ca in jur de 100 de studenti belgieni s-au simtit rau ca urmare a consumului unor doze de Coca Cola. Pierderile companiei au fost undeva la $200 milioane fiindca se raspandise credinta ca dozele de Coca Cola sunt contaminate cu un virus periculos. Mai mult, prestigioasa bautura a fost interzisa in cateva tari, pentru cateva zile. Fireste, continutul a fost minutios cercetat si s-a ajuns la concluzia ca este "contaminat" cu tot ce contine in mod normal Coca Cola.
- Statele Unite, anii 80' si 90' - pe cand familiile se emancipasera iar femeile incepusera sa castige muncind cot la cot cu barbatii, aparusera tot mai multe gradinite in grija carora erau incredintati copiii. Si pentru ca sentimentele de vinovatie si ingrijorarile erau numeroase, a fost usor sa se raspandeasca zvonul potrivit caruia copiii din gradinite sunt obligati sa participe la ritualuri satanice, sa vizioneze sacrificii umane live, tortura si violuri, etc. Ba chiar au fost dati in judecata anumiti educatori si tinuti cateva zile in arest fara absolut niciun motiv.
Asadar, credintele absurde cel mai usor de crezut si raspandit sunt cele care se adreseaza temerilor si ingrijorarilor noastre dominante - acolo unde te simti vulnerabil, vine un zvonac sa iti serveasca o poveste suculenta si spumoasa. Iar tu o vei crede fiindca e mai bine sa te pregatesti decat sa fii luat prin surprindere! Ei bine, da, psihoza (in masa) este mai frecventa decat ne imaginam.
Vorbeam intr-un articol anterior despre faptul ca povestile contribuie la structurarea personalitatii in moduri nebanuite. E vorba chiar despre acele povesti pe care le citim copiilor inainte de culcare si care sunt stilizate in asa fel incat sa produca interes, atentie si sa aprinda imaginatia. Dar aceleasi povesti sunt pline de sugestii negative la care poate ca nici macar nu ne-am fi gandit.
Care este efectul unor astfel de credinte? Ar putea fi chiar si psihoza, de ce nu? Cand cineva este stapanit de credinte de acest fel si acestea ii influenteaza existenta, comportamentul acelei persoane devine, hai sa spunem "dificil", in sensul ca relatiile si stilul de viata devin atat de marcate de credintele sale iluzorii incat se produce o vizibila inadaptare la viata sociala, de cuplu, sau profesionala.
Daca povestile pentru copii, care par atat de inocente si educative pot sa produca efecte nedorite asupra felului cum simtim si ne comportam, imaginati-va care ar putea fi influenta romanelor si a telenovelelor, in special atunci cand ele sunt luate ca atare - o descriere fidela a vietii, care creaza standarde, moduri de a interpreta realitatea si ofera termeni de comparatie propriilor relatii si realitati.
Nu este foarte greu sa fii psihotic in aceste conditii si sursele acestei probleme se afla acolo unde te astepti mai putin: in povestile pe care le citesti sau le vizionezi, la care suntem receptivi pentru un motiv poate mai putin evident - ca urmare a influentei pe care ne-a oferit-o familia de origine si ca urmare a "povestii" pe care aceasta ne-a impartasit-o.
Poate ca ati observat ca unele povesti, carti si telenovele exercita o atractie hipnotica asupra noastra, in timp ce altele ne lasa reci, trec pe langa noi fara sa produca vreun impact asupra trairilor noastre. Motivul este simplu, desi putin inteles sau constientizat: felul cum am copilarit ne face vulnerabili la a crede lucruri ce se potrivesc cu lectiile copilariei noastre.
Aplicatie: Care este filmul / romanul tau preferat si care este relatia intre acestea si felul cum ai copilarit?
Din pacate, convingerile irationale sunt totusi confirmate de experienta copilariei lucru care blocheaza evolutia noastra. Mai mult decat atat, ori de cate ori intalnim arta ce confirma aceste convingeri, trairile noastre devin intense si coplesitoare si avem un soi de "revelatie nepretuita" - A-HA!
- Delir de grandoare - a considera ca te afli in posesia unor insusiri sau trasaturi iesite din comun, care te fac o persoana exceptionala
- Delir de persecutie - a te considera urmarit si persecutat, a-i suspecta pe cei din jur de intentii criminale / malefice in ceea ce te priveste
- Delir erotic - a considera ca anumite persoane sunt indragostite de tine si iti trimit tot felul de mesaje de iubire, codificate
- Delir somatic - a crede ca suferi de o boala incurabila
O persoana care a experimentat traume in copilarie, probabil ca va fi urmarita de temeri cu pronuntat caracter paranoid, rezonand cu povestile despre zmei care sunt pusi la punct de oamenii legii. O persoana care a asistat la o viata de familie plina de confruntari abuzive intre parinti, probabil ca se va bucura de povestile romantice idealizate, in care Richard Gere urca pe scara de incendiu pentru a-i oferi un buchet de flori si un inel elegant Juliei Roberts - un mod de a evita orice realitate incomoda a cuplului.
(1) Imaginea NASA Hubble Telescope, de NASA Goddard, via Flikr, sub licenta CC BY 2.0
(2) Healthline, (acc. 20.12.2017), Psychosis, website: Healthline
(3) Listverse, (acc. 20.12.2017), 10 Incredibly insane cases of mass hysteria, website: Listverse
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu