Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

sâmbătă, 2 decembrie 2017

Gandire Magica si Performanta

Maria Sharapova are ritualuri de asigurare. Iar ritualul de asigurare al lui Djokovic este sa faca haz de ritualurile de asigurare ale Mariei Sharapova. Care este ritualul tau de asigurare si ce ganduri magice ascunde acesta?




Cred ca ati observat deja ca ma aflu printre cei mai mari critici ai horoscoapelor, vrajitoarelor, credintelor in noroc / ghinion si ai tuturor acestor obiceiuri ce implica gandirea magica. Totusi, trebuie sa stiti ca, desi gandirea magica este o parte importanta a oricarei boli psihice si a oricarei tulburari de personalitate, s-ar parea ca aceasta poate sa fie utila, in anumite circumstante.

Gandirea Magica reprezinta atribuirea eronata a unor relatii de cauzalitate intre evenimente a caror legatura de cauzalitate nu am putea sa o dovedim prin intermediul gandirii logice. 
Corelatia Iluzorie este tendinta noastra de a percepe legaturi de cauzalitate intre evenimente, ca urmare, spre exemplu, a proximitatii lor in timp. Asociere falsa intre evenimente pur intamplatoare.

Cu alte cuvinte, nu exista diferente majore intre cele doua concepte iar daca gandirea magica este fenomenul, s-ar putea spune ca o corelatie iluzorie este mecanismul gandirii prin intermediul caruia se manifesta gandirea magica. Un exemplu pe care obisnuia sa ni-l ofere profesorul nostru de psihologie sociala era urmatorul.

Daca observati ca vecinul si-a luat umbrela dimineata iar apoi, in cursul zilei a plouat, asta ar putea determina pe cineva sa creada ca ploaia a survenit datorita faptului ca vecinul si-a luat umbrela. Exemplul este ilar, dar chiar acesta este mecanismul "magic" prin care se formeaza corelatiile iluzorii! Deci nu il subestimati fiindca s-ar putea sa il practicati si voi insiva. Motivul: este foarte la indemana iar tentatia este mare. Suntem fiinte ale minimului efort si dispunem de o toleranta scazuta la incertitudine.

Spre exemplu, mai intai observati ca purtati niste chiloti de culoare galbena si apoi vi se intampla un lucru pozitiv, vi se indeplineste un vis - cum ar fi sa fiti promovat. Fireste, pentru unii, asta va insemna ca lenjeria intima de culoare galbena este secretul succesului profesional - si atunci puteti purta chilotii pana isi schimba nuanta. Poate ca zambiti, dar s-a intamplat deja.

Rutina de inaintea meciului nu se schimba niciodata pentru Ray Allen (jucator in NBA). Un pui de somn intre 11.30 si 13.00, pui si orez alb la pranz, exercitii de intindere la sala, dupa care se rade in cap si exerseaza aruncari la 16.30. In fiecare zi va executa un numar egal de aruncari din fiecare loc al terenului. Exemple similare de comportament straniu abunda in lumea atletilor. Jason Giambi (jucator de baseball) poarta chiloti tanga aurii daca nu ii merge bine pe teren, iar Moises Alou (tot jucator de baseball), daca este ingrijorat ca isi pierde dexteritatea cu bata de baseball urineaza pe propriile maini, in mod frecvent. (Scientific American)




Dar, indiferent cat de ridicole sunt aceste adevarate "ritualuri de asigurare" ce par desprinse din rutina unei persoane cu tulburare de personalitate de tip obsesiv compulsiv, trebuie sa mentionam si faptul ca anumite experimente au demonstrat influenta pozitiva a superstitiilor asupra performantelor unor subiecti. Spre exemplu, intr-un experiment, faptul ca unor subiecti li s-a permis sa realizeze sarcini in prezenta talismanului lor norocos, ei bine, le-a sporit eficienta in activitate!

Cu alte cuvinte, pe cat de irationale sunt asocierile iluzorii, pe atat de eficiente se pot dovedi acestea in ce priveste cresterea performantei in activitate. Trebuie sa intelegem insa un lucru esential aici. Nu faptul ca efectuam anumite ritualuri de asigurare ne asigura performantele ci mai curand faptul ca si credem in puterea acestor ritualuri. In hipnoza clinica se folosesc asa numitele "ancore", prin intermediul carora accesam anumite stari.

Daca hipnotistul a asociat in timpul transei hipnotice pocnetul din degete cu starea "ready", iar noi fireste ca vom crede in aceasta asociere, fiindca avem a face cu un specialist adevarat, putem sa devenim dependenti de pocnitul din degete, aparent nu fara rost. Dar pentru ca orice hipnoza este de fapt auto-hipnoza, trebuie sa credem ca aceasta ancora foloseste la ceva pentru ca ea sa isi manifeste "potentialul".

Daca aceasta este fata luminoasa a gandirii magice si a ritualurilor de asigurare, se poate vorbi la fel de bine si despre o parte intunecata a acestora. Gandirea magica este prezinta in toate afectiunile psihice si tulburarile de personalitate si am sa va prezint cateva in cele ce urmeaza si modul in care gandirea magica este implicata:

  • Tulburarea Obsesiv Compulsiva - este de notorietate tendinta persoanelor diagnosticate cu asa ceva de a forma tot felul de ritualuri de asigurare cum ar fi verificarea continua, spalatul pe maini sau asezarea intr-o perfecta simetrie a lucrurilor - totul ar fi un dezastru altfel!
  • Tulburarea de tip Schizotipal - in lumea psihopatologiei este de asemenea cunoscuta tendinta acestor persoane de a construi explicatii irationale, adesea de tip conspirationist cu privire la sensul lucrurilor - coruptia exista din cauza masoneriei iar Venus in Scorpion inseamna ca vom fi tentati de iubirile interzise.
  • Tulburarea de tip Narcisic - poate mai putin evidente, dar totusi cu impact major asupra comportamentului, convingerile magice ale narcisistului se leaga de lucruri precum norocul, unicitatea, omnipotenta si omniscienta proprie sau credinta ca ceilalti ii datoreaza tot felul de lucruri pentru ca este special, iar daca i se intampla sa piarda ceva, este, fireste, doar din cauza altora.
  • Tulburarea de tip Borderline - caracterizata printr-un comportament dramatic, tulburarea de tip borderline isi are propriile mituri magice legate de nevoia persoanei de a primi asigurari si tendinta acesteia de a vedea oamenii ca fiind fie rai pana in maduva oaselor, fie "painea lui Dumnezeu" - de aici si problemele.
  • Tulburarea de tip Paranoid - a intrat oarecum in categoria de mituri urbane tendinta persoanelor cu trasaturi paranoide de a "simti raul" si intentiile diabolice ale celorlalti in ceea ce le priveste. Aceasta capacitate supra-naturala de a vedea lucruri care exista in mod potential este tot gandire magica, bazata pe tot felul de corelatii iluzorii - nu ai raspuns la telefon fiindca ma urasti, nu-i asa?
Jim Carrey spunea intr-un interviu ca uneori se surprinde pe sine insusi in propria casa din Los Angeles, CA, intrebandu-se: "Cum am ajuns aici? Ce am facut? Poate ar fi bine sa ma bucur de toate astea pana nu se intorc acasa proprietarii!" Ei bine, cred ca gandirea magica care ne anima din umbra explica tot ceea ce ni se intampla in mod normal. 

Gandirea magica sau "logica privata", cum o numim in psihologia adleriana, are un rol de auto-hipnoza si explica toate ritualurile noastre de asigurare. Asa spre exemplu este pentru mine sa scriu cate doua articole pe saptamana iar pentru voi este un ritual de asigurare sa le cititi constiinciosi.








(1) Imaginea Magic Coin, de Reyner Media, via Flikr, sub licenta CC BY 2.0

(2) Wikipedia, (acc. 02.12.2017), Illusory Correlation, website: Wikipedia

(3) Wikipedia, (acc. 02.12.2017), Magical Thinking, website: Wikipedia

(4) Scientific American, (acc. 02.12.2017), Why Magical Thinking Works for Some People, website: Scientific American
Show comments
Hide comments

2 comentarii:

  1. Este un ritual plăcut să citeşti astfel de articole, mai ales când autorul are şi simțul umorului.

    RăspundețiȘtergere