Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

marți, 28 noiembrie 2017

Aurul Tau Ieftin

Daca ai fi un cautator de aur ar fi trist sa nu stii cum arata acesta. Poti sa intalnesti mult aur si sa il ignori sau poti sa intalnesti multe tinichele si sa te amagesti. Cei mai esuati "cautatori de aur" sunt barbatii tineri, cu o educatie modesta.




Prima data cand am intalnit intr-o carte faptul ca este util sa ai o lista de trasaturi atunci cand iti cauti partenerul a fost cand am citit "Ghidul Femeii Independente" - o carte care s-a dovedit interesanta chiar si pentru un barbat. Asadar, care ar fi rostul unei liste de trasaturi preferate atunci cand iti cauti partenerul? Poate ca ne-ar putea fi de folos metafora cautatorului de aur.

Obisnuiam sa spun ca daca esti un cautator de aur, este util sa stii cum arata acest metal pretios. In caz contrar, este posibil sa intalnesti foarte mult aur si sa nu stii ce este, sau, dimpotriva, este posibil sa intalnesti metale ce par a fi aur dar nu sunt decat niste tinichele ieftine. Probabil ca tot la fel stau lucrurile si atunci cand iti cauti partenerul.

Studiul care a fost publicat in ziarul Cyberpsychology, a examinat interactiunile a 41,936 membrii ai unui serviciu de matrimoniale online pe o perioada de 4 luni. Au fost comparate profilurile persoanelor carora le-au fost trimise mesaje de contact cu profilurile ideale formulate anterior de persoanele care au trimis respectivele mesaje, potrivit unor criterii cum ar fi: culoarea parului si ochilor, tipul corporal, educatia, personalitatea, orientarea politica si religioasa.

Cercetatorii au descoperit ca 1/3 dintre mesajele de prim contact au fost trimise unor persoane care nu se potriveau cu niciunul dintre criteriile pe care utilizatorii le specificasera pe profilurile personale. Mai mult de 65% dintre mesaje au fost trimise catre utilizatori care se potriveau cu unul sau zero dintre criterii. In final, mai putin de 1% dintre mesajele de prim contact erau expresii ale interesului fata de utililzatori al caror profil reprezenta o intruchipare exacta a idealului personal.

Studiul condus de Stephen Whyte si Beno Torgler de la Queensland University, ne determina sa ne intrebam daca are rost sa mai completam "preferintele" cand ne inregistram intr-un site de matrimoniale din moment ce probabil le vom ignora. Stuff.co.nz.

Potrivit studiului citat de Stuff, listele de trasaturi, par a fi mai importante pentru persoanele mai in varsta si pentru persoanele cu un nivel mai ridicat al educatiei. In plus, listele de trasaturi preferate sunt mai importante pentru femei decat pentru barbati. Barbatii tineri si cu un nivel modest de educatie sunt, aparent cei mai "flexibili" in ce priveste alegerea partenerului - in sensul ca sunt gata sa dea uitarii listele lor de trasaturi preferate daca "dau peste ceva interesant".




Si probabil ca ne-am putea imagina cu totii, fara prea mult efort intelectual, ce inseamna "interesant" la o femeie, atunci cand esti un barbat tanar si cu un nivel de educatie foarte modest! L.O.L. Pare ca pentru aceasta categorie de persoane, lumea este un carusel plin de tentatii care iti deturneaza atentia de la tot ceea ce ti-ar parea demn de urmat in viata la un moment dat.

Cand spui un barbat tanar, cu o educatie precara, te gandesti probabil la un star rock (i.e. un cocalar), sau macar la cineva care idolatrizeaza un star rock. S-ar parea ca aceasta categorie de persoane au timp berechet si nu percep ticaitul suparator al ceasului biologic. Faptul ca alegi o femeie care poate sa nu intruneasca calitatile pe care le cauti la o partenera arata ca alegerea ta nu este nici serioasa si nici prea constienta de urmari. E ca si cand ai cumpara o inghetata cu aroma de usturoi doar pentru ca arata bine.

In mod ironic poate, potrivit aceluiasi studiu, persoanele de acest fel constituie o majoritate consistenta - ceea ce explica de ce relatiile tinerilor sunt sortite esecului si, mai mult decat atat, nici nu ar trebui sa luati prea in serios o relatie cu o persoana tanara, care dispune de un nivel precar de educatie - NU STIE CE VREA! Oare valoarea unei relatii este direct proportionala cu varsta si educatia noastra?

Da, se pare ca exista speranta, potrivit studiului citat, pentru femei, pentru cei educati si pentru cei aflati la o varsta mai avansata, care nu doar ca stiu mai bine ce doresc de la o relatie, dar sunt capabili si sa ramana in contact cu preferintele si asteptarile lor, indiferent de tentatiile care le ies in cale.

Iar o femeie avansata in varsta si care are multe diplome pe peretii biroului probabil ca reprezinta "polul constiintei umane" - ea este cel mai putin probabil sa se abata de la lista ei de preferinte si asteptari, poate pentru ca timpul, educatia si experienta au invatat-o ca atunci cand nu stii "cum arata aurul pe care il cauti" risti sa pierzi foarte mult timp cautandu-l in locul nepotrivit.

Drept concluzie, sa spunem ca a cunoaste "profilul ideal" al partenerului pe care il cauti si a-l pastra in atentia ta atunci cand "ai iesit la vanatoare" reprezinta premisa faptului ca esti capabil sa intretii relatii mature si responsabile cu cei din jurul tau. Caci a cunoaste profilul ideal implica si faptul ca te cunosti pe tine insuti, nevoile si aspiratiile tale, fiind constient de stilul tau de viata.

Faptul ca pe masura ce varsta noastra devine mai inaintata si acumulam diplome de absolvire, devenim si mai atenti la felul cum alegem, vorbeste si despre cat de constienti devenim de legitatile care dicteaza evolutia cuplului si cat de putin credem in tentatii, sau in "chimie" odata ce acumulam experienta sociala si educativa.

Si totusi, barbatii tineri inzestrati cu o educatie precara, s-ar putea sa prezinte un avantaj pe care nu il intalnesti cu foarte multa usurinta - si anume avantajul puterii de reproducere. Pare ca evolutia actioneaza prin intermediul acestora orientandu-i, cel mai probabil, catre femei care dispun de acelasi avantaj - tineretea si puterea de reproducere. Oare asta garanteaza faptul ca specia are un viitor?

Nu ne ramane decat sa speram ca este asa. Chiar daca biologia (si chimia) ne indreapta catre parteneri sanatosi, inzestrati cu sex appeal, se poate dovedi ca acest "pariu" sa fie unul pierzator, fiindca ignoram lucrurile de profunzime, cum ar fi compatibilitatea de interese sau capacitatea de a solidariza - care ne asigura ca ne vom intelege si cand nu suntem in pat. Iar copiii rezultati in urma aventurilor din tinerete probabil ca vor fi crescuti cu succes de persoane care se potrivesc mai bine cu profilul pe care il cautam - asta cand ne vom pricepe mai bine sa.. deosebim aurul de tinichea.

Rezultatele studiului efectuat de universitatea australiana vorbesc despre nivelul de constiinta la care ne aflam ca specie, scotand in evidenta faptul ca suntem gata sa ne abandonam toate criteriile de selectie daca in calea noastra apare o tentatie "serioasa". Probabil ca mai avem de urcat pe scara evolutiei pana sa reusim sa facem jocul tentatiilor, fara insa a ne pierde din vedere criteriile de selectie, lucru care ar asigura si funcionalitatea pe termen lung a relatiilor pe care le formam.








(1) Imaginea Stop, Temptations, Miracles, de Erika dot Net, via Flikr, sub licenta CC BY-NC 2.0

(2) Stuff, (acc. 28.11.2017), Your dream partner isn't the person you are messaging, website: Stuff

(3) Bawden, J., (2001), Ghidul Femeii Independente, editura Humanitas, Bucuresti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu