Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

luni, 25 septembrie 2017

Femeia Fatala in Laborator

Inca un mit este expus ochiului critic al cercetatorilor. Oare femeia fatala va ramane un mit de Hollywood, sau cercetatorii vor demonstra ca exista adevar in acest stereotip cultural. Un prim raspuns vine de la cercetatorii din Taiwan.



In primul rand ce este o femeie fatala? Termenul pare a-si avea originea in povestile intunecate ale valului cinematografic ce purta numele "film noir". Film noir prezenta o latura usor dramatizata a existentei omenesti, in care femeile frumoase aveau o influenta  negativa asupra barbatilor si, de regula, totul se termina rau, la sfarsit, barbatul intrebandu-se neputincios cum a ajuns sa comita lucruri ingrozitoare precum crima cu premeditare, jafuri ori te miri ce alte fara-de-legi rusinoase si condamnabile.

Dar daca film noir facea din femeia fatala sarea si piperul povestilor, ei bine, mi-e teama ca adevarata sursa a femeii fatale isi pierde urmele in mitologie si in scrierile antichitatii. In crestinism a existat o femeie fatala primordiala - Eva, care a fost dispusa sa incalce limitele stabilite de Dumnezeu si sa guste din fructul oprit, in timp ce in mitologia greaca a existat, de asemenea o cutie a Pandorei, din care ieseau toate relele pamantului, iar Homer ne povestea la randul sau despre un razboi urias care a izbucnit ca urmare a faptului ca barbatii si-au pierdut mintile pentru frumoasa Elena.

Un prieten din tineretea mea ma amuza spunand: "Doua lucruri nu se tin in casa - elefantul si femeia frumoasa". Cred ca la nivelul simtului comun exista aceasta perceptie a unei asocieri "de bun simt" intre frumusetea femeilor si balamucul necesar care vine odata cu asta, din motive pe care le-am putea doar presupune: sa fie ceva ce tine de noi, barbatii, atinsi de toata aceasta frumusete sau sa fie ceva ce tine de ele, femeile frumoase, care au poate pe langa darul frumusetii si vocatia spectacolului, mai ales ca viata lor este un spectacol, nu-i asa, from day one.

Dar ce spune stiinta despre acest mit al femeii fatale? Este el bazat pe ceva real sau este doar o inchipuire ce aduce un plus de intriga povestilor pe care ne place sa le ascultam sau sa le vedem seara, inainte de culcare? Ei bine, studii realizate in indepartata Asie, in Taiwan, par a face ceva lumina in ce priveste femeia fatala: exista foarte mult adevar in faptul ca femeile frumoase au o influenta negativa asupra barbatilor. Cum asa?

Ei bine, dupa vizionarea unor fotografii cu femei frumoase, etichetatate ca atare anterior, barbatii au fost mai inclinati sa insele sau sa isi abandoneze principiile morale fie atunci cand, intentionat li se plateau "din greseala" sume mai mari pentru participarea la studiu, fie atunci cand li se lasa libertatea de a-si calcula rezultatele rezolvarii unor puzzle-uri si a lua banii pentru asta - luandu-si mai mult decat li se cuvenea.

In mod interesant, barbatii care au privit fotografii cu femei normale din punctul de vedere al atractivitatii sexuale, nu au picat in aceasta ispita, avand tendinta sa fie mai cinstiti, atat in situatia in care li se ofereau "din greseala" mai multi bani decat li s-a spus initial, cat si atunci cand li s-a lasat libertatea de a-si lua singuri banii pentru puzzle-urile rezolvate. In mod la fel de interesant, femeile au dat dovada de mai multa stapanire de sine cand au fost puse in situatii similare - s-ar parea ca judecata lor nu este intunecata de faptul ca au vazut fotografii cu "barbati bine".




Ma intreb ce s-ar intampla daca s-ar organiza un experiment in care femeilor le sunt aratate fotografii cu femei atragatoare. Poate ca tot femeile frumoase vor fi reusit sa miste ceva in constiinta lor, dar ramane totusi sa vedem. S-au ce s-ar intampla daca femeile ar privi fotografii cu barbati bogati? Pana atunci, pentru ca este usor sa descoperi niste lucruri dar lucrurile se complica atunci cand incerci sa le interpretezi, as risca sa lansez anumite ipoteze care sa explice de ce femeile frumoase au un efect negativ asupra comportamentului barbatilor.

  • SEX, SEX, SEX. Cercetatorii care au organizat aceste experimente au fost de parere ca rezultatele se datoreaza faptului ca frumusetea feminina i-ar fi stimulat din punct de vedere sexual pe barbatii respectivi si acestia s-ar fi concentrat pe ideea de a face rost cat mai repede de resurse materiale necesare eliberarii acestei tensiuni sexuale. Cam simplista interpretarea, nu-i asa? Daca este asa, atunci cinste prostituatelor de lux!
  • PUTERE SI SEMNIFICATIE. O alta explicatie posibila ar putea fi aceea ca un contact cu femei frumoase ar putea avea un efect de stimulare a nevoii de semnificatie personala, iar obtinerea de resurse materiale reprezinta, in ziua de azi, pentru cei mai multi dintre barbati, calea potrivita de a obtine aceasta importanta.
  • FRUMUSETEA PRODUCE FRUSTRARE. O alta ipoteza ar putea fi aceea ca un contact cu femei frumoase produce la barbati o stare de tensiune nervoasa si ridica nivelul hormonului de stres (cortisol). Cand suntem stresati actionam instinctiv si avem tendinta de a ne abandona comportamentul moral.
  • FRUMUSETEA ZAPACESTE. Trairile barbatilor in relatie cu frumusetea femeilor sunt complexe - armonia trasaturilor fizice ale femeilor poate sa declanseze trairi similare celor produse de droguri, lucru care submineaza procesele cognitive, cum ar fi atentia sau gandirea - cu alte cuvinte, cel putin o parte dintre barbati au fost atat de zapaciti de imaginile vazute incat nu au mai fost atenti la recompensele materiale care li se cuveneau.
  • FRUMUSETEA PREVESTESTE DECADENTA. Am putea spune ca frumusetea este o ispita, cel putin pentru anumiti barbati si, in acelasi timp, ea ne indreapta atentia catre aspectele superficiale ale existentei. Cu alte cuvinte, am renunta la morala pentru ca am vazut ca lucrurile exterioare (frumusetea) sunt mai importante decat cele de profunzime (meritul).
  • FRUMUSETEA VICTIMIZEAZA. Daca majoritatea barbatilor care au privit fotografii cu femei frumoase au potentialul de a se comporta ca niste psihopati, carora nu le pasa de aspectele morale ale existentei, se datoreaza probabil si faptului ca aceasta situatie frustranta naste scuze de tipul: "meritam mai mult pentru acest experiment", lucru care i-a determinat pe barbati sa si ia mai mult decat li s-a oferit initial.

Oricum, rezultatele studiului cercetatorilor din Taiwan ridica mari semne de intrebare cu privire la capacitatea barbatilor de a se comporta moral in situatii in care sunt amestecate si femeile frumoase. Iar daca barbatii au motive sa fie linistiti in ce priveste moralitatea partenerelor, cel putin atunci cand apar barbatii frumosi (poate ca frumusetea la barbati nu reprezinta o ispita veritabila pentru femei), nu acelasi lucru se poate spune despre femei, care primesc odata cu rezultatele acestui studiu, motive serioase sa se ingrijoreze (daca mai era nevoie), atunci cand apar rivale sexuale frumoase in preajma sotilor.









(1) Imaginea Wallpaper, de  Nat Prakobsantisuk, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

(2) Psychology Today, (acc. 25.09.2017), Femme Fatale: Sexy Women Sway Men to Do Bad Things, website: Psychology Today
Show comments
Hide comments

2 comentarii:

  1. Cred că orice om,indiferent de sex, dispune de acel sentiment de 'reproş in priviri'(cf.r.Felix Krull ),care îl împinge către indispoziții repetate, spre gânduri şi gesturi nepermise,lipsite de rațiune şi tact; imaginația noastră este o forță formidabilă,uneori diabolică, poate proiecta pe pânza existenței noastre ambianțe şi spectatori noi, investi cu însuşiri pe cei din jurul nostru, să contamineze realitatea noastră cu închipuiri, rătăciri. Adeseori credem că cel sau cei din jurul nostru ne cercetează minuțios, că ne compară, ne dezbracă până la schelet de toate purtările artificiale. Femeia fatală este inamicul perfect, care învinge exploatând toate slăbiciunile noastre latent existente.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Femeia fatala exploateaza toate slabiciunile noastre latent existente..." Frumos spus. :)

      Ștergere