Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

duminică, 1 octombrie 2017

Patul Procustei

Democratiile progresiste iau pozitie fata de idealul frumusetii feminine obtinut prin ameliorari artificiale. Ascundeti-va fotografiile modificate prin Photoshop! In curand ar putea deveni marfa de contrabanda.



Fiindca tot vorbeam despre femeia fatala, s-ar parea ca o femeie fatala trebuie sa indeplineasca anumite conditii pentru a deveni asa ceva. Va imaginati faptul ca o astfel de pozitie nu este pentru oricine si exista multe pretendente. Cum asa? O femeie fatala este inainte de toate o femeie puternica - ea joaca pe degete pe cei care au puterea si in acest mod le si "imprumuta" atributele puterii. Cum reuseste acest lucru? S-ar parea ca prin infatisarea ei - stiu este nedrept ca barbatii au impus acest standard, dar asta se va intoarce impotriva lor. Si daca este indeplinita aceasta conditie, restul vine de la sine.

Fiindca prezenta fizica a unei femei nu este tocmai un aspect lipsit de importanta in viata acesteia, in comparatie, sa spunem cu aspectul fizic al unui barbat, care se afirma mai curand prin ceea ce stie sa faca decat prin felul cum arata, o femeie este preocupata inca foarte devreme de felul cum arata si de potentialul ei. Asa se face ca in ziua de azi observi fetite de 9-10 ani care se imbraca ca niste domnisoare si au grija ca toata lumea sa le considere asa ceva.

Idealul feminin insa este impus de oamenii din lumea modellingului si de revistele pentru femei in care, in mod paradoxal, nu apar obligatoriu femei ca atare, ci mai curand hibrizi obtinuti prin mijloacele tehnologiei actuale. Anumite modele au demascat tendinta agentiilor de modelling de a le impune sa dea jos kilogramele, chiar si daca deja indicele masei corporale (BMI) era deja unul caracteristic persoanelor subponderale. Dar abuzurile din lumea modellingului nu reprezinta tema acestui articol.

Ceea ce ma preocupa este faptul ca tot mai multe state ale lumii incearca sa lupte, pe cale legislativa, cu tendinta tinerelor de a se afirma prin intermediul unei prezente fizice lipsite de realism, lucru care produce grave probleme de adaptare la viata activa si, nu in ultimul rand, produce, pe fondul tulburarilor de comportament alimentar (anorexia, bulimia nervoasa), serioase probleme de sanatate care, nu de putine ori se finalizeaza apoteotic la inmormantarea persoanei respective. Este cunoscut faptul ca boala psihica care produce cele mai multe victime nu este depresia ci anorexia.

In randul persoanelor cu tulburari de comportament alimentar sunt comune probleme precum atrofierea muschilor, o presiune vasculara scazuta, blocajul unor organe, pierderea cunostintei, etc, ca urmare a perioadelor prelungite de malnutritie. Fireste ca organele legislative ale celor mai progresiste democratii, isi doresc sa preintampine aceste crize personale si sa sprijine persoanele respective, precum si familiile acestora, care raman neputincioase si sunt coplesite de disperare in fata acestor drame, de cele mai multe ori.

Dar cum ar fi sa punem in afara legii orice incercare de ameliorare a aspectului fizic prin intermediul programelor de computer cum ar fi Photoshop? Are sens o asemenea masura? Daca ar fi asa, atunci probabil ca orice fotografie "ameliorata" va deveni material de contrabanda, precum pe vremea prohibitiei, oamenii faceau trafic cu alcool, va trebui sa va ascundeti bine fotografiile ilegale, intr-un folder obscur, pe un stick de memorie pastrat in tavanul fals. Si cand spun fotografii ilegale, nu ma refer la pornografia cu minori si nici colectia ta sangeroasa de screen shoturi, luata din filmele de groaza.




In timp ce poate ca ar fi util ca fotografiile care apar in revistele pentru femei sa poarte mentiunea "Imagine ameliorata prin Photoshop", ma intreb daca femeile care intra in depresie pentru ca nu arata "cum trebuie", sau cele care fac atacuri de panica si devin anorectice din acelasi motiv, nu vor gasi alte motive pentru a pati fix acelasi lucru. Cred ca este un comportament uman definitoriu acela de a ne compara cu ceilalti si in special cu cei care au ceva in plus fata de noi (sau in minus - cateva kilograme). Poate ca asta se afla la baza progresului acestei specii.

Mai mereu iesim "sifonati" din aceste comparatii, lucru care poate fi folosit in multiple moduri. Unele dintre acestea sunt patologice si aducatoare de complicatii fara-de-sfarsit. Altele insa ne ajuta sa luptam cu noi insine, cu tendintele noastre dezadaptative, sa ne cunoastem limitele si sa progresam in viata. Aceeasi fotografie "ameliorata" poate sa determine pe cineva sa devina depresiva sau anorectica, dar poate si sa o ajute sa-si descopere limitele si sa caute alte modalitati de afirmare persoanala: cultura, bunul simt, intelepciunea, profesionalismul.

Stimulii care apar in jurul nonstru nu pot fi considerati vinovati pentru felul cum ii interpretam noi. Asa cum bullyingul exista adesea doar pentru ca cineva este vulnerabil, se simte agresat si neputincios, fiind incapabil sa gestioneze acest tip de stimuli, nimeni nu poate fi invinovatit pentru faptul ca cineva transforma o fotografie ameliorata prin Photoshop intr-un prilej de a se auto-flagela sau de a-si consolida impresia negativa pe care o are despre sine. De ce nu interzicem si cutitele, care pot fi transformate in arme albe?

In Israel am inteles ca au fost trimise acasa modelele care aveau un indice al masei corporale de persoane subponderale. In Franta sunt semne ca vor fi interzise imaginile alterate prin photoshop. Cu toate acestea, permiteti-mi sa ma indoiesc de faptul ca daca Photoshopul va fi scos in afara legii, iar modelele anorectice vor fi trimise acasa, si poate, cine stie, femei precum Emily Sears nu vor mai putea face reclama la Big Mac, atunci candidatele la anorexie sau depresie nu vor gasi intre prietenele lor pe cineva care le prost-dispun. Cu acestea ce facem?








(1) Imaginea Ricky, de Kris Krug, via Flikr, sub licenta CC BY-SA 2.0

(2) Big Think,  (acc. 01.10.2017), Israel's "Photoshop Law" Goes into Effect, website: Big Think

(3) Psychology Today, (acc. 01.10.2017), The Deadliest Disorder, website: Psychology Today

(4) Mic Network Inc. (acc. 01.10.2017), France Passes Law Requiring Companies to Admit When Models Have Been Photoshoped, website: MIC

(5) Mic Network Inc. (acc. 01.10.2017), Model Pushes Back Against Industry, website: MIC

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu