Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

sâmbătă, 15 octombrie 2016

Frumusetea Hipnotizeaza

Era digitala este o era a imaginii, in care atunci cand apare un chip frumos, apar si telenovelele iar totul se vinde si se cumpara mai usor. Asa a inceput studiul stiintific al frumusetii.




Pe masura ce societatea umana este mai influentata de mass-media, de televiziune si internet, unde imaginea joaca un rol atat de important, pare ca vechile coduri de comportament si valorile parintilor nostri au fost rasturnate, oamenii sunt mai interesati de coperte decat de ceea ce se afla in spatele acestora si sunt gata sa se lase pacaliti, daca pacaleala este frumos impachetata. 

Se poate vorbi despre un efect de hipnoza (in masa) pe care frumusetea fizica il are asupra noastra, cam de pe vremea actritei Marylin Monroe, cea care spunea ca poate si sa treaca neobservata, daca vrea ea. De ceva timp televiziunea si imaginea au preluat controlul lumii. Odata cu aceasta hipnoza vin banii, popularitatea, notorietatea si, ce sa vezi, chiar si succesul in politica - un domeniu in care mai curand intelepciunea si asertivitatea ar trebui sa primeze.

Dar ce inseamna sa fii frumos? La femei, frumusetea pare a fi definita de 2 parametrii specifici: nivelul de stres si grasimea - cel putin asa a dovedit un studiu finlandez. Fireste, femeile relaxate sunt percepute ca fiind mai atragatoare - iata un motiv orecum surprinzator pentru a incepe o psihoterapie sau o consiliere psihologica! De asemenea, femeile care nu sunt foarte grase dar nici foarte slabe, sunt percepute ca fiind mai atragatoare - un motiv bun pentru a va monitoriza cu atentie alimentatia si a o mentine in echilibru.

Chipurile frumoase sunt acelea in care elementele se afla intr-o armonie si intr-o simetrie, iar, daca ar fi sa facem un portret robot al frumusetii la femei, am ajunge probabil la urmatorul set de trasaturi: nu foarte slaba dar nici supraponderala, nu foarte scunda dar nici prea inalta, mai curand blonda, machiata, nu foarte sedentara, nu tocmai depresiva si suficient de bine odihnita. Te incadrezi?




MENIPPUS: Dar arata-mi-o pe Elena, caci n-o pot gasi de unul singur!
HERMES: Aceasta este tigva ei.
MENIPPUS: Si de-asta trecura marea cu o mie de corabii barbati din toata Grecia? De asta fura ucisi atatia greci si barbari si atatea cetati distruse? 
HERMES: A, dar n-ai vazut-o pe femeie vie, Menippus, caci tu insuti ai fi putut spune ca a fost de inteles ca au suferit cu totii multa vreme pentru o femeie ca aceasta. (Lucian din Samosata)

Iata insa cateva fapte dovedite stiintific care au o legatura cu frumusetea fizica:

  •  Frumusetea deturneaza atentia. Un studiu a dovedit faptul ca prezenta unui chip frumos in campul sarcinii are puterea magica de a intarzia realizarea respectivei sarcini. Pentru ca frumusetea atrage intr-adevar atentia, vrem-nu-vrem, putem avea supriza ca, scopurile noastre sa aiba de suferit fiindca frumusetea este ca o enigma ce trebuie rezolvata, mai inainte de toate celelalte prioritati. Vom vedea si de ce.
  • Frumusetea este un drog. S-a dovedit, de asemenea, pe cale experimentala faptul ca fiziologia creierului nostru se comporta in relatie cu frumusetea si cu fiintele alese care o detin, in mod asemanator situatiei in care am consumat substante opioide - adica droguri. Frumusetea ne face fericiti, pe noi barbatii, dar din pacate, frumusetea ne si "tampeste", precum drogurile, dealtfel. S-a observat un efect de preferinta a gratificatiilor mici dar imediate, fata de cele mari dar indepartate, la barbatii care au privit fotografii cu femei frumoase.
  • Frumusetea streseaza. Un alt studiu interesant a dovedit faptul ca frumusetea unei femei ii poate cauza unui barbat stari de tensiune nervoasa echivalente situatiei in care barbatul respectiv s-ar arunca cu parasuta ori ar face bungee jumping. Cu cat barbatii sunt mai convinsi de faptul ca femeia din fata lor le este superioara din punct de vedere social, "din alta liga", cu atat si stresul lor va fi mai mare. Prezenta unui nivel ridicat de cortizol (hormon al stresului) in sange poate agrava anumite boli precum cele cardiace, impotenta sau diabetul.
  • Frumusetea este fertila. S-ar parea ca femeile sunt percepute ca fiind mai atragatoare atunci cand se afla la ovulatie. Hormonii specifici acestui moment al lunii, influenteaza atat trasaturile fetei cat si vocea femeii care devine o floare cu miresme ametitoare pentru partenerul ei sexual dar nu numai pentru acesta.
  • Frumusetea pierde in fata caracterului. In ciuda acestei uriase goane dupa aparente, un studiu a demonstrat ca, cel putin la chinezi, a cunoaste ca o persoana frumoasa din punct de vedere fizic are  totusi un caracter deplorabil, ne determina sa evaluam negativ atractivitatea acesteia.
  • Frumusetea te plateste mai bine. O serie de studii realizate in domeniul corelatiilor dintre frumusetea fizica si capacitatea de a face bani, pun in lumina potentialul comercial al frumusetii fizice. Nu doar ca s-a adeverit aceasta presupunere, dar au iesit la suprafata si discriminarile pe care le resimt categorii de persoane precum cele supra-ponderale sau scunde. In mod interesant, s-a descoperit ca blondele, cele care fac exercitii fizice si cele care poarta machiaj, de asemenea castiga mai bine.
  • Frumusetea responsabilizeaza - Ati auzit probabil de efectul de Halo - atunci cand, daca o persoana arata bine, ne imaginam ca este si buna la suflet, onesta sau un bun profesionist. Chiar si in tribunal, primesti o pedeapsa mai usoara daca esti frumusel / frumusica! Cu toate acestea, cei atragatori sunt in final judecati cu mai multa acuratete fiindca frumusetea lor atrage atentia si oamenii doresc sa stie cu cine au de-a face de fapt. Este deci o responsabilitate ca toti oamenii sa fie cu ochii pe tine iar in final ei vor sti cine esti!
  • Frumusetea este in ochii privitorului. Asa cum sugereaza si studiul care a demonstrat ca ne pierdem interesul pentru persoanele inzestrate cu o frumusete de invidiat, daca stim despre acestea ca au un caracter deplorabil, un alt studiu a demonstrat faptul ca hormonul atasamentului - oxitocina, ne face sa supra evaluam atractivitatea partenerilor nostri. Oxitocina este eliberata odata cu apropierea dintre parteneri, prin imbratisare sau sarut. Deci probabil ca noua frizura nu are nicio influenta cand barbatii le spun partenerelor ca sunt frumoase.
  • Stresul diminueaza atractivitatea. Se pare ca nivelul de stres este invers proportional cu atractivitatea sexuala. Cu cat suntem mai stresati, cu atat suntem mai putin atragatori, atat ca barbati, cat si ca femei. Secretul atractivitatii sa fie relaxarea? Perfect logic din perspectiva evolutionista, caci stresul afecteaza capacitatea de reproducere iar asta se simte si se transmite subliminal dar cu certitudine.

Asa cum ati observat din aceste fapte dovedite stiintific, se cam merita sa fii frumos intr-o lume in care aparentele sunt aproape totul. E drept ca a sti despre cineva ca in spatele chipului angelic ascunde un caracter josnic, te poate determina sa "te trezesti" din hipnoza. S-ar putea totusi sa fie prea tarziu si sa fi sacrificat deja multe lucruri pana sa afli singur asta.

Pe de alta parte, tocmai pentru ca traim intr-o lume in care copertele sunt aproape totul, nu este lipsit de relevanta faptul ca atitudinea ta este aceea care poate transforma o prezenta fizica mai curand stearsa intr-o aparitie inzestrata cu anumite calitati hipnotice. Ce poti face pentru asta?

>> Continuarea in Psihopedia PRO








(1) Imaginea Beauty, de Vincio Measi, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

(2) Huffington Post, (acc. Oct. 15, 2016), Stress Decreases Atracttiveness in Women's Faces, website: Huffington Post

(3) Lice Science, (acc. Oct. 15, 2016), Fertile Gals Look and Sound More Atractive: Study, website: Live Science

(4) Mail Online, (acc. Oct. 15, 2016), Cuddle Hormone Holds the Secret to Looking Beautiful, website: Mail Online

(5) Huffington Post, (acc. Oct. 15, 2016), Sitting Prey: Good Looking People Make More Money, But it's Not All ROsses, website: Huffington Post

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu