Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

marți, 3 mai 2016

Dezvalui si Castigi!

Aveti o tinuta sexy si una mai conservatoare. Dar azi va doriti sa transmiteti un mesaj precum "eu sunt o femeie inteligenta si fidela in dragoste". Ce tinuta alegeti? Un studiu de data foarte recenta a obtinut rezultate contra-intuitive.




Stiati ca femeile care isi dezvaluie mai mult din corpul lor prin intermediul unor tinute sexy, vor fi considerate mai inteligente? In mod surprinzator, ele sunt considerate si mai credincioase partenerilor. Greu de prezis si greu de crezut aceste afirmatii, insa vorbim despre cercetare stiintifica.

Un studiu cat se poate de serios, realizat in Marea Britanie si prezentat anul acesta la Congresul Societatii Britanice de Psihologie, care a avut loc in Nottingham, arata faptul ca, in mod contrar oricaror previziuni, tinutele sexy sunt asociate (mai nou) cu inteligenta si fidelitatea in dragoste. Sa fie o chestie britanica sau mentalitatile s-au schimbat atat de mult in toata lumea?




Doresc sa precizez faptul ca aceste aprecieri pozitive, obtinute de tinutele sexy nu au absolut nicio legatura cu realitatea ci doar cu modul in care societatea actuala le percepe. Cu alte cuvinte, daca ati verifica inteligenta si fidelitatea purtatoarelor de fuste mulate mini, cu decoltee "profunde", v-ati da seama ca a fost doar o iluzie.

Impactul aparentelor asupra perceptiei sociale a reprezentat un domeniu de cercetare privilegiat - spre exemplu, va amintesc ca a fost studiata, in repetate randuri, relatia intre atractivitate si capacitatea de a lasa o impresie pozitiva, a fost investigat impactul hormonal pe care il are vizualizarea frumusetii fizice sau efectul produs la nivelul perceptiei sociale de catre femeile care se imbraca in rosu.

Totusi, cum ne-am putea explica faptul ca femeile care, in urma cu doar cateva decenii erau privite ca "femei usoare", datorita tinutei lor "vulgare", au reusit sa depaseasca acest stereotip cultural si sa induca impresii favorabile privitorilor - cel putin privitorilor britanici?









(1) Imaginea Letizia Helfer Model, de Gokhan Altintas, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu