Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

marți, 15 martie 2016

Spam Emotional

Uneori nu ai decat doua alternative: participi la circ sau participi la depresie. S-ar parea ca este de preferat prima alternativa...




Stiti momentul acela in care va treziti cu mailul plin de scrisori? Analizandu-le mai atent va dati seama ca nu aveti nevoie de niciuna dintre ele si ca ati pierdut cateva minute din viata incercand sa va dati seama ce sunt, ce contin, cine le-a trimis, si, nu in ultimul rand, sa va dezabonati, caci, s-ar parea, anterior, "v-ati abonat", sa primiti tot felul de mailuri ridicole.

Spamul emotional se refera putin la altceva. E vorba despre acele mailuri trimise la mai multe destinatii deodata si care contin mesaje "inaltatoare", de sensibilizare, referitoare la "noua era a varsatorului", sau cine stie ce alta bazaconie: efectul razelor de luna asupra sosonilor de guma, ori de ce plange puiul de urs panda si cum a murit marmota invelita in ciocolata, la datorie.

Recunosc faptul ca eu as fi definit spamul emotional in cu totul alt mod: cand cineva iti trimite scrisori de dragoste, dedicatii muzicale sau poezii, desi nu i-ai cerut niciodata asa ceva, chiar, dimpotriva, ai incercat sa ii explici ca este un gest inutil si agasant, iar tu nu ai timp pentru asta. Stiu, ati spune ca trebuie sa fie minunat sa treci prin asa o experienta "magica", iar problema este la mine, cel care nu apreciaza.

Totusi, de cele mai multe ori, cel care face toate astea "pentru tine", se asteapta la cel putin la fel de multa "daruire" din partea ta, iar daca faci greseala de a intra in acest joc - sau poate ar fi mai bine spus, in acest circ - vei ajunge in scurt timp la concluzia ca aici nu e vorba despre iubire, ca lucrurile sunt cu totul scapate de sub control si ca de fapt ceeea ce conteaza cu adevarat este circul in sine, nu iubirea.






(1) Imaginea Soul Doll Yewon..., de Robin Atwell, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

 (2) American Psychiatric Association. (2000). Diagnostic and statistical manual of mental disorders (4th ed.,)

(3) SHAPIRO, D., (1999), Stiluri Nevrotice, editura Trei, Bucuresti

(4) V., Vasile, C., Daniel, (1977), Psihosomatica Feminina, editura Medicala, Bucuresti

(5) LELORD, F., ANDRE, C., (2011), Cum sa ne purtam cu personalitatile dificile, editura Trei, Bucuresti

(6) IFTIMIE, M., (2015), Academia Suspinelor, website: Psihopedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu