Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

joi, 17 martie 2016

Depresia la Copilul Preferat al Mamei

Exista vreo legatura intre depresie si faptul ca ai fost copilul preferat al mamei? Un studiu american arata ca da. Ai fost copilul de aur sau oaia cea neagra a familiei?




S-ar spune ca este de dorit sa fii copilul preferat al mamei. Fireste ca te astepti la anumite avantaje, sustinere si un start mai bun in viata. Totusi, un studiu american dovedeste ca, in ciuda a ceea ce intuitia ne-ar putea sugera, a fi copilul preferat al mamei poate avea un pret in ce priveste sanatatea psihica de mai tarziu.

Subiectii care au participat la acest studiu, ce incearca sa stabileasca legatura intre favoritismul parental si dezvoltarea mai tarziu a depresiei, par a demonstra faptul ca nu este tocmai un lucru bun sa fii copilul preferat al mamei, cel putin in ce priveste "imunizarea" la depresie. 

Cu toate acestea, nici copiii care declara ca au reprezentat o dezamagire pentru mama lor, nu stau mai bine la capitolul sanatate psihica si simptome depresive. Cu alte cuvinte, favoritismul si perceptia inegalitatii de sanse se dovedesc a fi un mod disfunctional de a aborda educatia copiilor, cu consecinte negative asupra dezvoltarii psihice.

Poate ca v-ati fi asteptat ca atitudinea negativa fata de unul dintre copii - de ex. dezamagire -, sa reprezinte un factor de stres care sa afecteze negativ dezvoltarea psihica a acestuia. Pare o chestiune de logica si bun simt. Este totusi interesant faptul ca acei copii care recunosc legatura emotionala cu mama lor, dezvolta si ei depresia mai tarziu, in viata. Cum va explicati asta?





(1) Imaginea Painters Crown, de Melissa Petrie, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

(2) Walton, F.X., (2012) Cum sa castigam de partea noastra copii si adolescenti, editura IPPA

(3) Medical News Today, (acc. Mar. 17, 2016), Mom's favorite, more likely to be depressed, website: Medical News Today

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu