Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

vineri, 11 decembrie 2015

Alzheimer Guard

Stiati ca personalitatea ar putea avea o legatura cu dezvoltarea bolii Alzheimer? Trasaturi de personalitate precum neincrederea, pesimismul sau nevrotismul au fost corelate cu aparitia bolii.




Ca sa fac o gluma, probabil ca citind acest titlu ("Alzheimer Guard") va ganditi la firmele de securitate care angajeaza cetateni foarte in varsta, dar articolul abordeaza cu totul alt subiect - ce putem face pentru a ne proteja de infama afectiune.

Boala Alzheimer (Morbus Alzheimer) este o afectiune degenerativa progresiva a creierului care apare mai ales la persoane de varsta inaintata, producand o deteriorare din ce in ce mai accentuata a functiilor de cunoastere ale creierului, cu pierderea capacitatilor intelectuale ale individului si a valorii sociale a personalitatii sale, asociata cu tulburari de comportament, ceea ce realizeaza starea cunoscuta sub numele de dementa (din latina: demens).




Ei bine, prin intermediul cercetarii stiintifice s-a descoperit faptul ca exista anumite conditii care faciliteaza instalarea bolii la persoanele respective. Care sunt acestea?

1. Nevrotismul. Pe de o parte vorbim despre o trasatura a personalitatii, care este indicata de un studiu ca fiind foarte raspandita in randul celor care vor suferi de Alzheimer - nevrotismul, in special cand este combinat cu introversia.

Ei bine, nevrotismul este o trasatura de personalitate usor de identificat prin teste de specialitate si se caracterizeaza prin instabilitate emotionala, tendinta de a ne ingrijora si de a experimenta emotii negative (gelozie, anxietate, furie) atunci cand suntem provocati sau amenintati.
Majoritatea studiilor in ce priveste Alzheimer au fost dedicate unor factori precum educatia, sanatatea inimii si cea circulatorie, sau genetica familiei. Dar personalitatea ar putea influenta si aceasta vulnerabilitatea la dementa prin efectul ei asupra comportamentului, stilului de viata sau reactia la stres. Dr. Lena Johannsson

2. Scepticismul. S-a descoperit bunaoara in urma unui studiu ca scepticismul, mai bine spus, tendinta de a privi pe ceilalti cu neincredere si a le atribui trasaturi negative, precum egoismul si minciuna sau lipsa de scrupule, ar avea si acesta o legatura cu dezvoltarea bolii Alzheimer.

Studiul respectiv a inclus chestionare in care oamenii isi exprimau nivelul de incredere in ceilalti, raspunzand la itemi precum: "consider ca majoritatea oamenilor ar minti pentru a razbi in viata" sau "este mai sigur sa nu ai incredere in nimeni" si "majoritatea oamenilor vor folosi mijloace incorecte pentru a face profit".
Aceste rezultate sugereaza ca viziunea oamenilor asupra vietii si personalitatea lor ar putea avea un impact asupra sanatatii lor. A intelege cum o trasatura de personalitate precum neincrederea  afecteaza riscul de a dezvolta dementa ar putea sa asigure un important indiciu pentru reducerea vulnerabilitatii la aceasta boala. Dr. Anna-Maija Tolppanen

3. Pesimismul privind imbatranirea. S-a stabilit prin intermediul unui alt studiu faptul ca pesimismul legat de evolutia vietii spre sfarsitul ei ar putea avea un impact asupra evolutiei reale a acesteia, in sensul ca anumite credinte tind sa se adevereasca. Va amintiti ce spunea H. Ford: "Fie crezi ca poti, fie crezi ca nu poti, in general ai dreptate."
Emotiile oamenilor legate de imbatranire influenteaza functiile lor senzoriale si cognitive. Aceste emotii sunt adesea bazate pe stereotipurile sociale privitoare la imbatranire si pe comentariile depreciative facute de cei din jur, cum ca auzul sau memoria persoanelor varstnice trebuie sa slabeasca. Dr. Alison Chasteen
Un fapt interesant descoperit prin scanarea creierului diferitelor persoane a fost acela ca dimensiunea hipocampului, care este o regiune a creierului asociata cu memoria, tinde sa fie mai mica la persoanele care detin credinte negative cu privire la imbatranire.

Sper sa va dea si voua de gandit aceste studii si sa va re-evaluati credintele, atitudinile si tendintele personalitatii. De asemenea, puteti lua in serios alternativa de a recurge la consiliere psihologica sau psihoterapie pentru a reusi sa controlati astfel de tendinte. Este pacat sa nu folositi o resursa care se afla la dispozitia voastra.








(1) Imaginea Alzheimer, de Luca Rossato, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

(2)  BlogPsy, (acc. Dec. 11, 2015), This Fine Belief May Protect Against Alzheimer's Disease, website: Spring. org.uk

(3) Live Science (acc. Dec. 11, 2015), Neuroticism and Long Time Stress Linked to Alzheimer's in Women, website: Live Science .com

(4) BlogPsy, (acc. Dec. 11, 2015) Personality Trait that Doubles Alzheimer's Risk, website: Spring .org.uk

(5) Blog Psy, (acc. Dec 11, 2015), How Cynical Personality Trait Affect Dementia Risk, website: Spring .org.uk

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu