Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

vineri, 3 aprilie 2015

Sarutul Fortat

Intr-o statie de metrou, o tipa de 20 si ceva de ani, iti cere ajutorul pentru a gasi o anumita locatie. In momentul urmator, te pomenesti in mijlocul unui sarut frantuzesc, neanuntat de nimeni dar plin de pasiune.




Tot incerc sa descopar subiecte amuzante in domeniul socio-uman si rareori mi se intampla sa le si gasesc. Dar pentru ca am dat peste acest material si este weekend, va provoc sa va imaginati aceasta situatie si sa va raspundeti la urmatoarea intrebare: ce ati face daca vi s-ar intampla asta?

Vom saruta niste oameni din statia de metrou. Sa speram ca nu vom primi palme. Farah Brook

Asa cum observati in videoclipul respectiv, reactiile sunt diferite, cum ne-am astepta sa fie. Unii o imbrancesc pe biata disperata, altii insa au o parere cu totul diferita, par a evalua situatia pentru cateva secunde, in termeni de oportunitate / pericol, si ...  




De altfel, experimentul are cateva dimensiuni interesante:


  • riscul: chiar este riscant sa invadezi spatiul personal al celorlalti. Unii percep asta ca pe o agresiune si vor reactiona ca atare.

  • oportunitatea: orice situatie de criza ascunde in sine si o oportunitate de crestere. Fie si numai faptul ca ai mai depasit o limita si tot e o crestere.

  • jocul: dimensiunea ludica este adesea implicata atat in ce priveste depasirea de sine cat si in depasirea limitelor cunoasterii. A fi copil ofera multe astfel de avantaje, la care cei maturizati prea devreme nu au acces.

  • cunoasterea: fiecare isi are sursele sale. Eu pot sa citesc presa internationala. Ar fi cam trist daca am cunoaste cu totii in acelasi fel.

  • spectacolul: viata este un spectacol in sine. Un cantec celebru imparte oamenii in doua categorii: cei care se dau in spectacol si spectatorii. Teoria mea este ca toti avem spectacolul nostru.

  • emotia: suntem adesea fiinte ale confortului. Uneori insa confortul devine doar o inchisoare plictisitoare. Dincolo de zona de confort se afla zona de risc. Iar dincolo de aceasta se afla zona de panica. Socul este acolo unde necunoscutul si incertitudinea ne provoaca panica.  

Gestul fetei din experiment ar putea fi o metafora a vietii in sine. Poate ca vi s-a intamplat si voua ceva similar, vreodata. Poate ca v-ati aflat in prezenta unei oportunitati despre care nu ati stiut ce sa credeti si care v-a intimidat si v-a determinat sa va retrageti. Ar fi fost poate prea banal sa vi se ofere sansa de a va acomoda, gradual, cu noul si necunoscutul. Dar viata nu va ofera intotdeauna aceasta sansa, si atunci, sunt privilegiati cei... curajosi? cei nebuni?

Noua celorlalti ne raman satisfactiile modeste dar sigure, de a citi despre asta si a supravietui pentru a le povesti si altora. Poate ca v-a inspirat aceasta tanara si v-a oferit o idee pentru week-end. Veti fi in centrul atentiei... pentru 5 minute. Apoi veti afla ca tipul care a dat curs initiativei, este un terorist international cautat de Interpol sau sufera de sindromul Tourette. Sau ca este un terorist care sufera de Tourette. Good luck with that!  








(1) Imaginea Kiss Me Now, via Flikr, sub licenta CC BY-NC 2.0

(2)Daily Mail Online,  (2 April 2015), 'Let's hope I don't get punched': Girl attempts to kiss random strangers in Grand Central Station - and captures the whole thing on camera, website: Mail Online

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu