Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

duminică, 5 aprilie 2015

Hainele Schimba Totul

Un experiment naiv facut in America, dovedeste faptul ca odata cu schimbarea vestimentatiei se schimba intreaga experienta pe strada a unei tinere. De la hartuire pana la a trece neobservata este o distanta mare, nu-i asa?






Acest articol se adreseaza fetelor si mamelor de fete, care au uneori tendinta de a se implica in alegerea vestimentatiei odraslelor - stiu ele ce stiu.

Dragele mele, nu stiu ce va doriti sa vi se intample atunci cand va plimbati pe o strada. Poate ca va doriti sa fiti in centrul atentiei, cu conditia sa fiti lasate in pace - perfect acceptabil si de inteles. Dar nu intotdeauna veti reusi sa obtineti asta, pentru ca barbatii pe care ii intalniti sunt diferiti si vor reactiona ca atare. Sau poate ca va doriti, in functie de dispozitia de moment, sa treceti neobservate, sa fiti lasate in pace, cu totul, si sa va urmariti sirul gandurilor, in liniste. Un barbat are acest "privilegiu" - de ce nu l-ati avea si voi?

Un experiment naiv dar interesant facut pe strazile New Yorkului, pare a dovedi ca toata experienta se afla in vestimentatie. In ce consta experimentul? Una si aceeasi fata este imbracata pe rand, in doua costumatii diferite, si se va plimba singura pe strazile orasului New York. Prima costumatie este una casual, pe care ai intalni-o mai frecvent in lumea occidentala, inclusiv in Romania. O a 2-a vestimentatie consta intr-un hijab - adica un val, specific islamic, negru, care acopera intreg corpul si capul unei femei.

Iata ce se intampla:






Prezentatorul clipului ne invita sa gasim chiar noi explicatia acestui rezultat. Partea cu explicatiile poate parea mai usoara, dar imediat ce incepi sa reflectezi, iti dai seama ca nu este chiar asa. Iata explicatiile la care m-am gandit eu, sub forma unor teorii. Probabil ca fiecare dintre ele este o parte a raspunsului cautat.



  • Teoria Stimularii Senzoriale. Aceasta teorie ar afirma faptul ca barbatii sunt stimulati vizual, asa cum este deja cunoscut, iar valul islamic actioneaza ca un scut, sau un blocaj senzorial, o bariera vizuala care va schimba intreaga conotatie a situatiei.
  • Teoria Mesajului Vestimentar. Este la fel de cunoscut faptul ca hainele sunt purtatoare de mesaje. Prima costumatie pare a spune "Viata este plina de oportunitati, cum as fi si eu". Hijabul islamic, asa cum a fost conceput, pare a spune "Viata e o experienta in care modestia si disciplina religioasa sunt esentiale."
  • Teoria Similitudinii. O teorie raspandita in randul psihologilor sociali, afirma faptul ca suntem atrasi de persoanele care ne seamana. In acest sens, ca barbati occidentali, o femeie care poarta o costumatie occidentala ne atrage mai mult decat una care poarta un val islamic.
  • Teoria Amenintarii Islamice. Occidentul a luat nota de credintele specifice radicalilor islamici, care nu doresc ca americanizarea lumii sa afecteze spatiul arab , virgin, si sunt pregatiti de orice pentru a impiedica asta. O femeie islamica care trece pe strada nu poate fi separata de acest context iar barbatii care o intalnesc trebuie sa se gandeasca bine inainte de a o hartui. Islamul nu prea are simtul umorului...
  • Teoria Romantismului Bolnav. Autori precum Denis de Rougemont, au deconspirat influenta culturii romanului asupra vietii occidentului - vezi Iubirea si Occidentul - In acest cadru de referinta, poate oricand sa iti pice cu tronc o femeie de pe strada, si sa uiti ca ai treaba ta, familia si copiii tai. Pasiunea e totul iar barbatii care o hartuiesc, sunt de fapt victime ale frumosului etern!
  • Teoria Victima - Agresor. S-a dovedit faptul ca profilele de personalitate vulnerabile atrag psihopatii, iar psihopatii, la randul lor, "citesc semnele vulnerabilitatii" si isi vor alege victimele in functie de acestea. In aceasta lumina, o imbracaminte occidentala nu ar atrage psihopatii, decat insotita de o vulnerabilitate incipienta, pre-existenta. Ar putea interveni alt factor din aceasta lista pentru a explica lipsa de interes a psihopatului in cazul "femeii islamice".


Poate ca mai sunt si alte teorii care ar putea explica rezultatele acestui experiment. Pana si temperatura a fost luata in calcul pentru a explica anumite acte deviante. S-ar parea spre exemplu, ca suntem mai expusi la acte deviante atunci cand temperatura este moderat crescuta, in timp ce temperaturile extreme: caldura extrema sau frigul, au un efect de "neutralizare" a deviantei. 

Ceea ce mi se pare important de retinut, este faptul ca vestimentatia poate schimba intreaga poveste. Celebra actrita Marylin Monroe, obisnuia sa spuna ca ea dispune de un "intrerupator" prin care poate face sa se vada carisma, atragand astfel intreaga atentie asupra ei, sau poate sa o ascunda si sa para o femeie cu totul normala, trecand neobservata. Ma intreb care este rolul hainelor in aceasta ecuatie.












(1) Imaginea Street Violence, via Flikr, sub licenta CC BY-SA 2.0

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu