Poate ca ati fost deziluzionati si voi de momentul cand o persoana atragatoare a deschis gura… Uneori te intrebi daca se comporta dezagreabil intentionat, pentru a castiga spatiu…
Se spune ca frumusetea este in ochii privitorului. Cu alte cuvinte, indiferent de ceea ce se poate aprecia in mod obiectiv ca fiind frumos sau urat, fiecare dintre noi poate ajunge la o concluzie proprie in aceasta privinta. Da, frumusetea exterioara poate fi apreciata obiectiv in functie de armonia trasaturilor, de simetria acestora, de prospetimea sau aspectul ingrijit, tanar si placut al infatisarii.
In acelasi timp, se poate spune ca anumite detalii din prezenta celuilalt ne pot sugera anumite lucruri despre acea persoana, iar acestea vor avea un efect in evaluarile pe care le facem. De exemplu, s-ar putea sa apreciem pozitiv faptul ca respectiva persoana are un statut privilegiat – doar traim intr-o societate de consum – sau sa fim incantati de faptul ca este un expert, ori o autoritate intr-un anumit domeniu.
Faptul ca o persoana este bine privita de intreg grupul poate, de asemenea sa lase o buna impresie. Iar daca cineva se prezinta pe sine ca fiind posesorul unor calitati rar intalnite – generozitatea, eleganta manierelor sau spiritualitatea, este in masura sa atraga atentia noastra si evaluarile cele mai favorabile.
S-a descoperit de ceva timp in domeniul psihologiei sociale ca persoanele care arata bine si sunt atractive din punct de vedere sexual, fac obiectul unor evaluari pozitive automate – vezi efectul de Halo. Asa cum am mai spus, acest efect presupune faptul ca o persoana atragatoare sexual va crea in mod automat impresia ca este in acelasi timp si buna, onesta, generoasa ori un bun profesionist, ceea ce nu corespunde realitatii intotdeauna.
Intrebarea este: se poate petrece si reciproca? Altfel spus, este posibil ca bunatatea, amabilitatea si eleganta manierelor sa aiba efectul sporirii evaluarilor pozitive in ce priveste atractivitatea fizica? Este sexy sa ai un caracter frumos? Da, suntem o cultura a prezentei fizice, si a judecatilor superficiale, dar nu ma indoiesc ca vi s-a intamplat si voua sa fiti cu totul deziluzionati de momentul cand o persoana cu suficient sex appeal a deschis gura pentru a vorbi.
Ei bine, un grup de cercetatori, a descoperit ca atunci cand evaluam fotografii ale unor persoane si ni se sugereaza ca acestea sunt posesoare ale unor trasaturi de caracter precum amabilitatea, onestitatea sau dimpotriva, rautatea si lipsa de scrupule, aceste sugestii au un efect in ce priveste evaluarea atractivitatii sexuale – cei « buni » sunt in acelasi timp si atragatori iar cei « rai » sunt in acelasi timp si mai putin atragatori sexual . Deci caracterul chiar conteaza!
Concluzia ar putea fi una surprinzatoare – daca iti doresti sa iti imbunatatesti atractivitatea sexuala, s-ar putea ca operatia de marire a sanilor sau de aranjare a nasului sa fie cu totul surclasate in eficienta de eforturile de a cladi un caracter previzibil si care inspira incredere. Cu alte cuvinte, iarasi, poate ca nu de chirurgul estetician aveti nevoie ci de un psihoterapeut.
Yan Zhang, Fanchang Kong, Yanli Zhong, Hui Koud (2014) Personality manipulations: Do they modulate facial attractiveness ratings? Academy of Educational Science, Huazhong University of Science and Technology, Wuhan 430074, China.
Mi-e teama ca acest studiu nu se aplica in Romania, tara prin excelenta a aparentelor si superficialitatii, unde fete de 20 de ani isi fac tratamente cu botox si alte corectoare...Pacat ca suntem asa si am impresia ca ne va lua mult timp sa evoluam spre mai multa spiritualitate, in detrimentul consumului, inclusiv de oameni.
RăspundețiȘtergereIti inteleg amaraciunea dar poate ar fi mai inspirat sa ne punem aceasta intrebare noua insine: sunt sau nu influentat(a) de caracter atunci cand fac evaluarea atractivitatii cuiva?
RăspundețiȘtergereLa inceput pobabil ca nu, mai ales daca atractia e foarte puternica. De altfel, ce nu stim multi dintre noi este ca o atractie prea puternica pt cineva este periculoasa, pt ca ea este, de fapt fata de partile intunecate ale celuilalt si care ne vor produce suferinta. Dar, pe masura ce te maturizezi, caracterul incepe sa conteze din ce in ce mai mult in evaluarea celuilalt, asta bineinteles daca si evaluatorul da importanta caracterului.Dar parerea mea fondata pe experiente trecute este aceea ca el, caracterul e subevaluat in fata atractivitatii mai ales de nivel fizic
Ștergere