Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

luni, 7 iulie 2014

Misterele Anorexiei

 De ce se infometeaza fetele? Cateva date obtinute prin cercetari din domeniul fiziologiei, cercetari sociologice sau din experienta terapeutica, incearca sa faca lumina in problematica asociata anorexiei.




Un studiu realizat in 2011, cu ajutorul unor studenti din statul american Minesotta, a scos in evidenta faptul ca mai mult de jumatate din fete tinusera o dieta in ultimul an, multe dintre acestea recurgand la medicamente, voma auto-provocata, sau au folosit laxative si diuretice. Totusi, anorexia merge mult mai departe decat atat, presupunand pierderi radicale in greutate, malnutritie si un mod de gandire profund viciat. Din fericire, nu este o problema foarte raspandita caci mai putin de un procent dintre fete sunt afectate.

Am pregatit mai jos o serie de "stiati ca", prin intermediul carora am incercat, pe de o parte sa zugravesc o imagine a modului cum este inteleasa anorexia in mediul psihiatric, medical si stiintific, iar pe de alta parte, am dorit sa contribui la auto-cunoasterea si auto-valorizarea celor care sufera de anorexie, in special a tinerelor, in randul carora incidenta anorexiei este mult mai mare.  


  • OBSESIA ALIMENTATIEI 
In cazul pacientei anorectice, imaginea de sine este dependenta aproape in totalitate de felul cum arata. Este cunoscut faptul ca imaginea de sine este un pilon central al structurii noastre cognitive si psihologice, lucru care afecteaza nu doar echilibrul nostru emotional ci si majoritatea actiunilor si comportamentelor. Castigarea in greutate devine astfel o drama personala cu impact profund in dinamica vietii anorecticei. Asocierea intre greutate si stima de sine nu este o intamplare intr-o societate in care persoanele supraponderale sunt in general marginalizate, ori trebuie sa dovedeasca calitati iesite din comun pentru a se afirma. E insa mult mai simplu sa te afirmi prin intermediul prezentei fizice - aproape ca nici nu mai ai nevoie de diplome.


  • MODUL DE A GANDI
Asocierea intre masa corporala, forma fizica si stima de sine, asa cum spuneam, nu este intamplatoare, caci este indusa cultural, prin mijloacele mass media. In acelasi timp, pacientele anorectice reprezinta un teren favorabil pentru acest tip de mesaje, caci stima lor de sine nu se bazeaza pe altceva. Intr-un studiu realizat de catre Universitatea Oxford pe 88 de pacienti cu tulburari de alimentatie, s-a descoperit ca interventia asupra convingerilor legate de sine are rezultate in ce priveste ameliorarea auto-aprecierii, dar si asupra obiceiurilor alimentare.


  • REACTII ATIPICE ALE CREIERULUI
Aceasta indoctrinare legata de ceea ce se asteapta din partea noastra, imbinata cu imaginea de sine adesea extrem de negativa, conduce anorecticul la adevarate anomalii in raport cu oamenii normali. Astfel, cercetand reactiile din creier ale unor anorectice, s-a descoperit ca functionarea sistemului recompenselor din creier este total denaturata. Aparitia dopaminei in creier - hormon asociat cu placerea si fericirea - la anorectice nu pare sa vina cu foarte multa fericire, dimpotriva, este asociata cu anxietatea. Acest lucru ar putea explica de ce atunci cand un coleg intra in birou cu o punga plina de gogosi calde, o anorectica tinde mai curand sa fie cuprinsa de anxietate.


  • DIFICULTATI REPRODUCTIVE
Cercetatoarea Milla Linna de la Universitatea din Helsinki a descoperit ca femeile cu tulburari de alimentatie au dificultati in a deveni mame, lucru care apare in mod pregnant la cele anorectice. Studiul demonstreaza ca cel putin o parte dintre dificultatile asociate ducerii la bun sfarsit a unei sarcini se datoreaza tulburarilor de alimentatie, fie ca vorbim despre paciente subponderale ori supra ponderale. De asemenea, lipsa menstruatiei in numeroase cazuri de anorexie duce la pierderea capacitatii de reproducere. In acelasi timp, barbatii care sufera de anorexie pot deveni impotenti.


  • UN CREIER MASCULIN

O teorie recenta, apartinand lui Simon Baron Cohen sustine ca exista diferente mari intre creierul "masculin" si cel "feminin". Teoria sustine ca anumite trasaturi, in mod traditional asociate cu cele doua genuri, tind sa confere o tenta masculina, respectiv feminina, creierului nostru, indiferent de genul cauria ii apartinem in realitate. Chiar daca suntem barbati, creierul nostru ar putea avea trasaturi feminine, fiind valabila si reciproca.

Astfel, masculinul se distinge prin abilitatea de a sistematiza in timp de femininul se distinge prin abilitatea de a empatiza. Punctele vulnerabile ale celor dotati cu un creier masculin sunt lipsa de empatie, agresivitatea, egoismul si  lipsa capacitatii de a socializa armonios, in timp ce punctul vulnerabil al celor dotati cu un creier feminin este dificultatea de a aprofunda un domeniu de cercetare sau un anumit interes. Se considera ca femeile au, in general, un creier feminin, respectiv barbatii au un creier masculin dar nu este obligatoriu sa se intample astfel.

  1. S-ar parea ca anorecticele testate au tendinta sa sistematizeze lucrurile, cu alte cuvinte, au un creier masculin. Capacitatea lor de a se documenta, de a cunoaste si de a stapani problema alimentatiei, a dietelor si a restrictiei calorice este dupa parerea specialistilor o trasatura masculina. 
  2. De asemenea, testele aplicate anorecticelor indica un nivel scazut de manifestare a empatiei, ceea ce le apropie de spectrul autist. De altfel, s-a si descoperit in acest fel ca anorecticele au numeroase trasaturi in comun cu autistii, care sunt la fel de centrati pe sine si lipsiti de capacitatea de a impartasi experientele, sau de a accesa experienta emotionala a celor din jur.

  • DORINTA DE PUTERE

Dorinta de putere, cel putin conform teoriei adleriene nu este caracteristica numai anorecticelor, fiind o trasatura general umana. Modul in care pacientii care sufera de anorexie isi exprima aceasta dorinta de putere este legat de controlul excesiv al alimentatiei, in care, din pacate, isi pierd masura. Ce le aduce controlul alimentatiei? S-ar spune ca le aduce puterea, atentia, grija celor din jur. Nu vorbim numai despre ingrijorarea materna legata de problema eterna "o fi mancat fetita mea ceva pe ziua de azi?". Mai este si dorinta de a prezenta o imagine fragila, dar tocmai prin asta puternica, fiindca atrage protectia si grija tuturor - o strategie ce face apel la spiritul matern din cadrul unei comunitati.


  • PERFECTIONISMUL
In aceeasi idee a dorintei de putere, s-a observat ca numerosi anorectici sunt in acelasi timp si extrem de ambitiosi, muncesc foarte mult si sunt studenti eminenti. "Mi-a fost dat sa vad foarte rar pacienti cu anorexie in biroul meu, care nu sunt studenti de nota maxima.", spune James Lock, cercetator al tulburarilor de alimentatie de la Universitatea Stanford. In astfel de cazuri, anorexia nu reprezinta decat unul dintre modurile prin care se manifesta dorinta de putere, de control si perfectionismul, iar cei in cauza au o experienta intreaga de lupta pentru perfectiune in domenii variate: scoala, sporturi, hobby-uri, etc.


  • TENACITATEA
Multi sunt perfectionisti insa putini reusesc sa si intreprinda ceva in sensul asteptarilor, dorintelor si idealurilor proprii. La anorectice tenacitatea este aceea care face diferenta, fie macar si prin faptul ca le aduce si le mentine pe panta auto-distrugerii. Dar tenacitatea este si o calitate si o resursa pretioasa, care poate fi pusa in valoare de cei care incearca sa intervina pentru ajutorarea pacientelor. Incapatanarea anorecticei nu cunoaste limite si este sustinuta de capacitatea ei de a nu-si uita prioritatile si orientarea spre scop, lucru confirmat de cercetarile de laborator realizate in ce priveste centrul de control al impulsurilor - cortexul prefrontal dorsolateral, regiune a creierului asociata cu controlul impulsurilor si amanarea recompenselor. 


  • PERFORMANTE APTITUDINALE

Vorbim aici de performante speciale inregistrate de anorectici la probele de memorie, atentie si viteza de reactie. Cercetatorii de la Stanford University par a fi convinsi de dotarile iesite din comun ale anorecticelor  in aceste privinte. Pacientele cu anorexie au efectuat teste prin intermediul carora se verificau performantele memoriei de scurta durata - a retine un numar de telefon -, precum si teste prin care se masura capacitatea de concentrare a atentiei si reactie la sesizarea unui stimul. "Anorecticele pur si simplu se concentreaza mai bine pe sarcina", marturiseste James Lock. 










Baron-Cohen, S, (2013), Do girls with anorexia nervosa have elevated autistic traits?, Cambridge University

Marinov, V., (2011), Anorexia, o stranie violenta, editura Trei, Bucuresti

Rosen, M., (2012), The anorexic brain, Science News

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu