Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

marți, 26 martie 2024

Romania pe Harta Fericirii

In fiecare an se face un top al celor mai fericite popoare din lume, luand in calcul elemente de baza ale satisfactiei personale: economia, sanatatea emotionala, problemele sociale, mediul sau ordinea publica. Va invit sa descoperiti cat de fericiti mai sunt romanii si care sunt cele mai fericite popoare din lume. 



☆ ☆ ☆


Nu stiu altii cum sunt dar mie imi plac statisticile. Poate ca sunteti dintre cei care asteapta cu sufletul la gura carnavalul de la Venetia, ori festivalul de film de la Cannes, ori poate chiar Eurovisionul - desi a devenit atat de transparent incat toata lumea a putut vedea ca votul pentru Eurovision este o gluma - va mai amintiti votul din 2022? Cred ca Ucraina merita mai mult decat un vot trucat la Eurovision dar entitati precum EBU (Uniunea Europeana pentru Radiodifuziune) au ruinat cauza ucraineana prin gesturi de prescolari pasionali. 

Si daca tot a iesit atat de prost la Eurovision poate ca acum va plac mai mult festivalurile spaniole cum este cel din Pamplona, unde te fugaresc niste tauri ca sa uiti de toate necazurile ori festivalul La Tomatina, unde poti sa arunci cu tomate in lume intr-un cadru securizant, mai ales ca in ziua de azi rosiile nu mai au niciun gust iar bataile cu rosii ar putea fi la fel de benefice (sau mai ceva) decat salatele de rosii in sine. Ei bine, nu va judec pentru preferintele dvs dar mie imi plac statisticile. Una dintre statisticile pe care le astept anual este World Happiness Report - topul fericitilor din aceasta lume.

Asa cum ne-am obisnuit, tara cea mai fericita din lume a ramas Finlanda, urmata de restul tarilor scandinave si Europa vestica, tarile din America de Nord si Australia la care se adauga Israelul, pentru motive numai de dansii stiute. Vestul Europei este, in esenta cel mai fericit loc de pe planeta, cam oriunde te-ai duce, iar cateva tari din Centrul si Estul Europei urmeaza la distanta nu foarte mare. Tari precum Cehia, Romania si Polonia au depasit la capitolul fericire tari precum Italia, Spania sau Grecia. Dar mai bine va postez harta fericirii, unde culoarea portocalie simbolizeaza locurile cele mai fericite iar magenta si albastru simbolizeaza cele mai nefericite locuri de pe pamant (Ex. Afganistan). 




Cu toate acestea, Romania a inregistrat o cadere in acest top, comparativ cu anul trecut. Daca anul trecut eram pe locul 24, anul acesta ne-am clasat abia pe locul 32 - putina mobilizare? Anul acesta au avansat si s-au clasat in fata noastra tari precum Taiwan, Kosovo, Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite si Singapore care ne-au depasit in fericire intr-un sigur an. Asa cum era de asteptat, cea mai nefericita tara din Europa este Ucraina (locul 105), dar hei, inca exista Ucraina! S-ar parea ca alipirea docila la mama Rusia (imi cer scuze pentru limbajul indecent) nu i-ar fi sporit cu mult fericirea fiindca Rusia se afla pe locul 72. Ambele tari sunt mai nefericite decat anul trecut dar Ucraina a cazut 13 locuri in timp ce Rusia a cazut doar doua locuri. 

Probabil cel mai suprinzator aspect al acestui top este acela ca tari din G7 cum ar fi Canada (locul 15), UK (20), SUA (23), Germania (24), Franta (27), Italia (41) si Japonia (51) se vad depasite sau egalate in topul fericirii de tari precum Costa Rica (12), Cehia (18), Lituania (19) si Uruguay (26). Unde s-ar putea adauga cu felicitari chiar si Romania care cocheteaza pe locurile 20-30. Dupa cum vedeti pe harta fericirii mondiale, Romania chiar pare a fi una dintre optiunile cele mai inspirate daca doresti sa fii un om (relativ) fericit. Bine, daca Romania nu te satisface, poti merge in Irlanda (17) unde progresistii te vor sufoca ca o mamica care te iubeste prea mult. 

Probabil va intrebati cum se calculeaza acest indice al fericirii realizat in fiecare an de catre compania americana de sondare a opiniei publice Gallup Inc. Ei bine, in calculul indicelui fericirii (Romania are un indice de 6.5 in timp cel al Finlandei este de 7.7 iar al Afganistanului de 1.7) se iau in calcul factori economici, psiholo-emotionali, factori ce privesc mediul, problemele sociale, politicile guvernamentale, ordinea si sanatatea publica, adapostul, munca, transportul si religia, adica toti factorii care isi spun cuvantul atunci cand evaluam nivelul de satifactie personala si calitatea vietii. 

O observatie interesanta care s-a facut cu privire la topul din 2024 este aceea ca exista discrepante destul de mari pe categorii de varsta: in anumite tari tinerii sub 30 de ani sunt cea mai fericita categorie de varsta in timp ce in alte tari varstnicii sunt liderii din topul fericirii. Asa s-au explicat spre exemplu pozitiile oarecum modeste in topul fericirii ale unor tari unde populatia ar trebui sa fie mult mai fericita judecand dupa puterea economica sau avantajele de care beneficiaza in raport cu restul. Aici putem da drept exemplu Germania (24), Franta (27), UK (20) sau SUA (23), aflate abia in top 30. Explicatia este ca tinerii sunt mai curand nefericiti in aceste tari, ceea ce reprezinta un fenomen in sine. 




In imaginea de mai sus, luata din acest raport anual Romania ocupa un onorabil loc 8 pe categoria de varsta de pana la 30 de ani. Tinerii romani pare ca traiesc intr-un univers paralel si reusesc sa se mobilizeze mai bine la capitolul fericire, probabil ar fi si mai fericiti daca s-ar elimina Bacul, dar asta e cu totul alta poveste. Este cel putin la fel de interesanta pozitia Romaniei in topul pentru categoria de varsta de peste 60 de ani, unde ocupam un onorabil loc 48. Daca imi este permis, tinerii din Romania traiesc in Luxemburg (ca stare de spirit), in timp ce seniorii traiesc in Argentina (tot ca stare de spirit). Daca vi se pare interesanta aceasta contradictie poate reusiti sa ii gasiti o explicatie in comentariile acestui articol. (BTW: Stiati ca se poate comenta la articolele Psihopedia?) 

Exista astfel de constraste si in cazul altor tari. Spre exemplu in SUA, categoria de persoane varstnice (peste 60 de ani) ocupa locul 10 in timp ce tinerii de sub 30 de ani ocupa doar locul 62 in lume!! De asemenea, tinerii canadieni ocupa locul 58 in timp ce varstnicii din Canada ocupa locul 8 in lume!! Contrastul este izbitor nu-i asa? Putem adauga pe lista si Germania sau Franta unde tinerii sub 30 de ani ocupa locurile 47, respectiv 48, in timp ce varstnicii peste 60 de ani ocupa locul 21, respectiv 25. S-au incercat diverse explicatii ale acestui fenomen interesant. 

In ce priveste tarile occidentale puternic dezvoltate economic explicatia favorita a fost aceea ca tinerii din ziua de azi se vad nevoiti sa isi diminueze asteptarile cu privire la succes din moment ce comparatiile cu parintii lor ii aseaza intr-o lumina mai putin favorabila - cu alte cuvinte, generatia parintilor s-a bucurat de mai mult succes economic decat ei iar asta se traduce la nivel emotional in frustrare. Dar mi-e teama ca aceasta este o explicatie superficiala. Tineretea este o varsta dificila care solicita eforturi sustinute, disciplina si toata increderea necesara intemeierii sau continuarii unor proiecte ce tin de viata personala sau de profesie si activitati sociale. 




Cred ca din moment ce nu exista date suficiente iar acest top al fericirii mondiale se face doar incepand din 2012 ar fi un demers pur filosofic (deci nu stiintific) sa ne aventuram in astfel de presupuneri. Asa cum spuneam, tineretea este o varsta dificila, a cautarilor si incertitudinilor, in ciuda faptului ca occidentul pare sa fi evoluat catre mai multa incluziune si o lume in care se cultiva respectul si acceptarea diversitatii. Faptul ca tinerii sunt mai nefericiti decat cei in varsta nu ma surprinde: fericirea este afectata de nivelul veniturilor dar si de capacitatea de a da sens vietii si evenimentelor, pe care nu o dezvoltam decat mult mai tarziu, odata cu trecerea anilor. 

De aceea sunt surprins sa constat ca tinerii din Romania, in contrast cu occidentalii, sunt mult mai fericiti decat seniorii din viata lor. Poate ca seniorii din Romania se simt lasati de izbeliste iar lectiile despre fericire pe care se presupune ca le-au invatat odata cu trecerea timpului nu reusesc sa schimbe prea mult. De asemenea, poate ca tinerii din Romania isi supra-estimeaza posibilitatile, sunt exagerat de optimisti si se multumesc sa se bucure de satisfactiile pe care le ofera varsta lor. Nu in ultimul rand, tinerilor le ramane mereu plecatul din tara care reprezinta pentru ei un fel de glont de argint, adica o solutie simpla a tuturor problemelor. Dar asta nu ii bucura pe seniori...








(1) Imaginea A Location on the Map, de Element5 Digital, via Pexels

(2) Visual Capitalist, (acc. 26.03.2024), Map of global happiness, website: VisualCapitalist.com

(3) Wikipedia, (acc. 26.03.2024), World Happiness Report, website: Wikipedia.org

(4) Amazonaws, (acc. 26.03.2024), Happiness Repoert 2024, website: Amazonaws.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu