Mi-am propus ca intr-o serie de articole sa acord atentie situatiei in care un lider de stat isi manifesta tulburarile de personalitate prin comportamentul intern si international. Aceste articole se bazeaza 100% pe fapte si pe literatura de specialitate. Cu toate acestea, voi evita sa dau nume pentru ca nu-mi doresc sa sacrific continuitatea acestui blog.
Am fost destul de miscat de evenimentele din ultima vreme si am postat mai putin, am consumat foarte multe programe de stiri si inca incerc sa procesez cele intamplate. De asemenea, intentionez sa incep o serie de articole in care sa analizez cateva elemente legate de personalitatea liderilor respectivului conflict. In acest articol voi incepe cu Tulburarea de Personalitate Antisociala (psihopatie), asa cum este ea definita in Manualul de Diagnostic Psihiatric, editia a 5-a (DSM V).
Inca de la inceput, trebuie sa precizez faptul ca o tulburare de personalitate nu este o forma de patologie psihica. Ea este doar o suma de trasaturi de personalitate. Aceste trasaturi sunt grupate astfel incat ne fac diferiti de restul oamenilor. Cand trasaturile respective sunt foarte accentuate, ele ne predispun si la boala psihica, la depresie, anxietate sau atacuri de panica ori stres post-traumatic. Va propun sa ne indreptam atentia catre modul cum a fost definita si criteriile de diagnostic ale Tulburarii de Personalitate Antisociale.
La nivelul simtului comun, in special in randul tinerilor, am observat utilizarea gresita a termenului de antisocial, cu intelesul de persoana introvertita, sau retrasa, care prefera un contact redus cu ceilalti. Ei bine, sensul psihologic al acestui termen este legat de Tulburarea de Personalitate Antisociala, adica de psihopatie. Psihopatia se refera la acea suma de trasaturi care ne fac sa ignoram si sa violam drepturile altora, fara remuscari. De asemenea, la psihopati, elemente comune de comportament sunt violenta si comportamentul impulsiv si iresponsabil, violarea normelor de bun simt dar si a celor legale.
Moto-ul Tulburarii de Personalitate Antisociale: SCOPUL SCUZA MIJLOACELE.
Dar sa trecem la criteriile de diagnostic, cu exemple aferente, inspirate din realitatile actuale.
A. Nepasarea fata de drepturile celorlalti si violarea acestor drepturi, incepand cu varsta de 15 ani, care se manifesta in urmatoarele forme:
- Nesupunerea fata de legi sau norme si angajarea intr-un comportament care are drept rezultat arestarea ~ Desigur, daca psihopatul devine el insusi lider sau chiar presedinte, valorile sunt rasturnate iar autoritatile vor aresta persoane nevinovate care i se opun, caci, scopul scuza mijloacele. La nivel international, psihopatul poate semna tratate internationale pe care le va ignora cu buna stiinta. Spre exemplu, o tara poate accepta sa renunte la armele sale nucleare cu conditia sa i se garanteze integritatea teritoriala. Psihopatul ajuns presedinte va ignora orice tratat de acest fel si va folosi slabiciunea statului vecin impotriva acestuia.
- Minciuna, inselarea si manipularea pentru profit sau distractie ~ Minciuna este destul de evidenta in comportamentul liderului. El spune ca doreste sa faca un exercitiu militar dar, in secret, duce rezerve de sange catre granita fiindca ordinul de invazie a fost semnat si stampilat deja cu o luna in urma. De asemenea, atacul poate fi justificat prin intermediul unor aberatii lipsite de orice legatura cu realitatea, cu conditia sa sune bine: luptam impotriva nazismului sau impotriva militarizarii si vom elibera tara vecina, luata ostatica de acesti drogati. (Asa-zis nazistii isi doreau de fapt sa intre in NATO si in UE, niste structuri care numai naziste nu sunt) Si va spune asta fara sa clipeasca, fiindca dispune de un talent innascut si perfectionat in timp. La liderul de stat, manipularea se va manifesta si prin spalarea creierului perversa si minutioasa, a fiecarui cetatean si a celor din anturajul sau. Va folosi in acest scop canalele oficiale de informare (televiziunea, radioul) pe care va desfasura un adevarat razboi informational.
- Comportament impulsiv, iritabilitate si agresivitate manifestate sub forma de atacuri sau batai ~ Comportamentul agresiv al unui sef de stat nu se manifesta obligatoriu prin intermediul unei agresini fizice proprii indreptate asupra unei persoane din cercul acesteia. Ea se manifesta in schimb prin intermediul tendintei de a-si elimina fizic adversarii politici interni (prin otravire sau impuscare). Agresivitatea lipsita de scrupule se poate observa prin implicare repetata in conflicte militare aflate in desfasurare sau chiar initierea de atacuri militare indreptate impotriva altor state care sunt independente si nu datoreaza absolut nimic statului condus de liderul psihopat.
- Manifestari care tradeaza nepasarea pentru propria integritate fizica si pentru siguranta si integritatea fizica a celorlalti ~ In aceeasi idee a scopului care scuza mijloacele, seful de stat psihopat va porni razboaie in care isi vor pierde viata o multime de oameni, de fiecare parte a combatatilor. Pretul vietii pare unul neinsemnat pentru seful de stat psihopat care isi trateaza cetatenii ca pe niste pioni de pe o tabla de sah, pe care ii poate sacrifica dupa pofta inimii pentru a-si atinge scopurile.
- Manifestari ale iresponsabilitatii si lipsa de remuscari pentru propriile actiuni ~ Iresponsabilitatea sefului de stat psihopat se poate manifesta in toate exemplele de mai sus dar nu numai. Spre exemplu, daca in statul condus de personalitatea respectiva are loc un atentat terorist, cu luare de ostatici, personajul respectiv poate lua decizia sa ucida atat teroristii cat si ostaticii, prin intermediul unui gaz deosebit de periculos pe care il va introduce in sistemul de ventilatie al locatiei unde a avut loc luarea de ostatici. Iata cum scapa rapid seful de stat psihopat de o criza si iata cum alegerea lui tradeaza atat o cumplita iresponsabilitate cat si lipsa de remuscari.
Alte criterii de diagnostic:
B. Persoana are cel putin 18 ani.
C. Tulburarea de comportament a fost prezenta si inainte de varsta de 15 ani.
D. Comportamentul antisocial nu a aparut ca urmare a diagnosticului de schizofrenie sau tulburare afectiva bipolara.
Sunt cunoscute si cateva trasaturi ale psihopatului cum ar fi farmecul superficial, sau obisnuinta de a-si gasi scuze sau de a rationaliza absolut toate alegerile sale incompatibile cu bunul simt si cu normele sociale sau legale. Farmecul superficial este forma in care apare in mod obisnuit psihopatul, atunci cand ceilalti nu stiu cu cine au de-a face, pentru a-si atinge scopurile. Astfel, liderul de stat psihopat poate parea educat, manierat si chiar atragator, cu dotat cu simtul umorului si cu abilitatea de a crea o impresie favorabila. De fapt, in foarte rare ocazii liderul psihopat apare amenintator si agresiv, recurgand la forta pentru a-si impune punctul de vedere. Iar asta se intampla cand nimeni nu mai are iluzii cu privire la personalitatea sa.
Rationalizarea, adica acea tendinta de a-si justifica actiunile este realizata atat in scopul de a se scuti de povara vinovatiei cat si in scopul de a-i manipula pe ceilalti. Cu alte cuvinte, pentru a evita chinul remuscarilor, seful de stat psihopat are acest instrument smecher al rationalizarii care ii ofera o viata confrotabila, in ciuda crimelor pe care le-a comis si care, teoretic, i-ar fi putut apasa constiinta. Multi dintre noi se simt vinovati pentru lucruri neinsemnate, nu-i asa, si ne-ar prinde bine uneori putina rationalizare, fiindca o viata cu povara vinovatiei cu greu ar putea fi o viata normala, de care se te poti bucura - in caz ca am avea ceva de invatat de la seful de stat psihopat, nu-i asa?
Voi continua probabil in articolele urmatoare sa vorbesc despre situatia in care seful de stat sufera de alte tulburari de personalitate, cum ar fi Tulburarea de Personalitate Narcisica sau cea Paranoida. Ramane de vazut daca voi reusi sa gasesc la fel de multe argumente in sprijinul ideii ca foarte multi conducatori de stat ar putea sa sufere de o tulburare de personalitate care ii face incompatibili cu civilizatia si cu viata in societate, in general. Am sa va las pe voi sa trageti concluziile.
(1) Imaginea Covered in Blood, de Neosiam 2021, via Pexels
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu