Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

luni, 9 august 2021

Ce Este Un Deal Breaker

Undeva in vestul Africii, urmeaza sa pice in oceanul Atlantic, o stanca de dimensiuni uriase. Tsunamiul pe care il va declansa ar putea distruge metropola americana New York. Nu cred ca exista o descriere mai buna a ceea ce se cheama deal-breaker - acel detaliu care va schimba viata ta de cuplu pentru totdeauna si in mod ireversibil. 



☆ ☆ ☆


Undeva in vestul Africii se afla o stanca de dimensiuni uriase care risca sa se desprinda din coasta africana si sa se prabuseasca in oceanul Atlantic. Rezultatul acestui incident ar fi, in opinia unora, un cataclism de dimensiuni planetare. Stanca cazuta in apele oceanului va declansa un tsunami al carui val nimicitor ar urma sa ajunga pe coasta de est a Americii de Nord, unde ar urma sa distruga cele mai importante orase din zona respectiva, in frunte cu ceea ce numim in mod curent capitala lumii, adica metropola americana New York. Ar fi un fel de noua Atlantida, o civilizatie inghitita de ape. Retineti aceasta idee pentru ca voi reveni la ea pe parcursul acestui articol. 

Printre termenii vehiculati in consilierea cuplurilor il veti intalni, aproape sigur si pe acesta: deal-breaker. Ce este un deal-breaker? Trebuie sa recunoastem ca in limba engleza suna mai bine si ar fi imposibil de tradus in romana la fel de eficient si auto-descriptiv. Deal-breakerul este un fel de calcai al lui Ahile al cuplului, adica un lucru care va genera probleme majore in cuplu, ca urmare a faptului ca ceva ce tine de identitatea fiecaruia dintre cei doi parteneri, ii va face aproape total incompatibili. Dar daca as vorbi 100 de ani despre asta, fara sa dau un exemplu ar fi un adevarat deal-breaker intre mine si cititorii articolului, adica dvs.
Iata o lista de deal-breakersi.

  • FUMATUL El este fumator iar ea detesta fumul de tigara, mirosul de nicotina si in plus, si-a pierdut un parinte cand avea 10 ani, ca urmare a cancerului pulmonar. Ea nu doreste ca partenerul ei sa fumeze iar el crede ca ea are nevoie de ajutor de specialitate, fiindca toti prietenii lui fumeaza si nu au nimic.
  • VIDEO-CHATUL El afla ca ea face video chat in timpul liber, ceea ce el considera a fi o specie de prostitutie. Ea considera ca video-chatul o va ajuta sa-si plateasca facturile, studiile de medicina si limuzina  de culoare roz pe care i-au invidiat-o toate prietenele. El se gandeste sa isi gaseasca o partenera mai inhibata sexual.
  • CURSELE ILEGALE El adora cursele auto ilegale si castiga bani frumosi de fiecare data cand iese invingator, ceea ce se intampla foarte des. Au mai fost si accidente, unii dintre prietenii lui au fost prinsi de politie, dar el a iesit cu bine din toate astea si se mandreste cu asta: a fost cu un pas inaintea tuturor. Ea crede ca el este total iresponsabil si se intreaba daca va ajunge sa-i creasca singura copiii.

Dupa cum observati, toti deal-breakersii par a se regasi in subiectele revistei VICE, dar adevarul este ca exista deal-breakersi mult mai domestici decat acestia. Spre exemplu, sa zicem ca el vrea sa se stabileasca in Germania, unde are oportunitati de castig, iar ea doreste sa ramana in Romania, unde se afla familia si prietenii ei. Este un deal-breaker cat se poate de serios, care va face relatia imposibila daca niciunul dintre cei doi parteneri nu doreste sa-si sacrifice visurile si nevoile in favoarea cuplului. 

Oare ar putea diferenta de varsta dintre doi parteneri sa fie si aceasta un deal-breaker? Ei bine, nu obligatoriu. Desigur, vor exista voci, pe scara blocului, (in caz ca cei doi locuiesc la bloc, dar nu cred) si la orice eveniment de familie, care vor susoti cum ca relatia lor nu are niciun fel de viitor. In astfel de relatii, ea isi sacrifica nevoile sexuale, nu-i asa, iar el isi sacrifica linistea. Cu toate acestea, cei doi isi pot asuma aceasta situatie, gandindu-se la avantajele relatiei. Daca insa el nu suporta infidelitatea iar ea tocmai si-a descoperit iubirea vietii, la un an de la casatorie, in persoana unui gradinar pakistanez, atunci da, avem de-a face cu un deal-breaker. 

Deal-breakersii sunt de mai multe feluri dar din punctul de vedere al vizibilitatii si constientizarii lor, cred ca sunt de 3 feluri.

  • Deal-Breakersi Evidenti - sunt cei care produc probleme inca din primele faze ale relatiei, de la primele intalniri. Unul dintre ei isi da seama ca acest partener are o trasatura sau niste nevoi, sau dorinte care ii fac incompatibili. De exemplu, fumatul sau faptul ca el este extrem de ocupat sau ea este extrem de atasata de un prieten de familie barbat. 
  • Deal-Breakersi Previzibili - chiar daca in momentul prezent acesti deal-breakersi nu provoaca tulburari, ambii parteneri isi dau seama ca ei exista, in mod potential: el nu stie daca doreste sa se stabileasca in orasul ei sau diferenta de varsta intre ei este foarte mare.
  • Deal-Breakersi Imprevizibili - aici vorbim despre acele situatii despre care nici macar nu stim mare lucru si care vor aparea la un moment dat in viata cuplului, spunandu-si cuvantul in dinamica relatiilor dintre cei doi parteneri. De exemplu, el urmeaza sa isi piarda sursele de venit, sau chiar sa fie condamnat penal, ceea ce, desigur, va afecta standardul de viata al cuplului. Cel putin de partea lui surpriza va fi mare cand ea isi va face bagajelul, intr-o buna zi, din cauza ca el "nu o mai iubeste ca la-nceput". 

Ce este de facut in legatura cu deal-breakersii? Cred ca este bine sa ii constientizam, atunci cand ei sunt vizibili sau cand intelegem ca ei ar putea sa devina mai seriosi, in timp. Asta nu inseamna sa devenim paranoici si sa ne sabotam fericirea in cuplu, gandindu-ne exclusiv la ceea ce... "ar putea sa mearga prost". Totusi, cand deal-breakersii sunt prezenti si evidenti, este bine sa gasim o solutie a crizei pe care, in mod sigur, acestia o vor determina. A intelege ca exista un deal-breaker care nu va da pace cuplului, este un pas inainte in ce priveste solutionarea crizei, care, de multe ori presupune sacrificiul unuia ori separarea celor doi. De asemenea, incepitul relatiei este o perioada critica in ce priveste identificarea "steguletelor rosii" ce prefigureaza deal-breakerii.

De asemenea, in ideea a ceea ce spuneam mai sus, uneori deal-breakersii nu sunt constientizati, nici discutati ca atare, ceea ce creaza o situatie extrem de interesanta: cei doi isi construiesc relatia, o fac infloritoare si prospera din punct de vedere emotional, fara sa-si dea seama ca ceea ce construiesc este pe un teren nesigur. Intr-o buna zi, ei vor descoperi ca se afla in mijlocul unui cataclism - deal-breakerul isi face simtita prezenta. E ca un dezastru natural care le ia aproape tot si darama tot ceea ce au construit in acest timp, cu multa pasiune si migala. 

Sa luam exemplul pe care l-am dat mai sus: el isi doreste sa se mute in Germania, unde exista sistem sanitar, protectie sociala si oportunitati de castig. Ea nu doreste sa-si paraseasca familia fiindca parintii sunt in varsta, bolnavi, si au nevoie de ajutor. Relatia lor poate sa fi fost exceptional de armonioasa si plina de satisfactii. Dar vine timpul cand el va lua decizia sa plece in Germania si sa o lase in urma pe partenera lui, despre care stie sigur ca e femeia vietii lui. Nu au discutat pana acum despre asta, dar dupa 5 ani de relatie, a venit timpul sa o faca...  

Asta imi aminteste de un documentar pe care l-am vazut in legatura cu un posibil cataclism care ar putea avea loc in New York, la un moment dat. Bine, poate sa fie doar o gandire catastrofista si senzationalista, dar nu asta conteaza. Majoritatea celor care locuiesc in New York sau doar se gandesc sa se stabileasca in orasul supra-numit Big Apple, habar nu au despre aceasta teorie care ii prevesteste un viitor subru marelui  oras american. Cataclismul ar urma sa vina din... Africa? Da, potrivit principiului dominoului, o stanca desprinsa din coasta africana ar urma sa declanseze un tsunami de dimensiui uriase care in final va distruge orasul New York. 




Ei bine, cam asa sunt si unii dintre acest deal-breakersi. Desi in momentul prezent nimic nu prevesteste acest cataclism iar cei care vorbesc despre asta sunt considerati niste conspirationisti rupti de realitate, la un moment dat, aceasta situatie ar putea sa ne ia prin surprindere, tot la fel cum ne-a luat prin surprindere pandemia din 2020 si 2021, cea care a schimbat in intregime dinamica vietii noastre si care, pana si azi, isi spune cuvantul in felul cum se prezinta viata noastra. Uneori deal-breakersii ne schimba viata si, dupa cum le spune numele, desfac relatiile. Asta nu inseamna ca nu meritam in continuare sa fim fericiti intr-un cuplu, si ca nu putem sa incepem reconstructia, chiar din ziua in care s-a intamplat cataclismul respectiv. In fond, universul e plin de resurse!








(1) Imaginea Deep Impact, de Justin S Campbell, via Flikr, sub licenta CC BY-ND 2.0

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu