Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

joi, 24 septembrie 2020

Colectia Mea de Colectionari

Colectia persoanala este acel lucru de care isi vor aminti cu totii la priveghi, fie pentru ca este extrem de valoroasa si lumea vrea sa stie cui i-ai lasat-o, fie pentru ca aceasta, ca nimic altceva, spune povestea vietii tale sufletesti. Tu ce colectionezi? 



☆ ☆ ☆


Spune-mi ce colectionezi... ca sa-ti spun cine esti, nu-i asa? Poate ca este cam mult spus dar, lesne de inteles, faptul ca o persoana are o colectie de "ceva", ar trebui sa insemne "ceva", precum si faptul ca evolueaza in acest fel catre o directie sau alta. Putem intelege anumite lucruri despre o persoana pornind de la cele mai neinsemnate detalii dar, probabil, o colectie ar trebui sa spuna cu adevarat ceva despre tine, despre valorile tale si, nu in ultimul rand, despre felul cum vrei sa fii perceput.

Colectia personala este cel mai bun argument in slujba ideii ca acea "lume speciala" a fiecaruia dintre noi, chiar exista. Cand iti prezint colectia personala este ca si cum te-as invita sau ti-as permite sa patrunzi in lumea mea speciala, deci sa ma cunosti intr-un mod diferit, mai putin superficial, mai aproape de realitate, cu exceptia situatiei in care ti-ai facut rost de o colectie numai pentru ca vrei ca lumea sa creada despre tine anumite lucruri. Vezi colectia de carti pe care le-ai cumparat doar fiindca arata bine in sufragerie.

In acest articol voi mentiona persoane care colectioneaza masini, insecte, monede, ochelari de soare purcelusi de portelan si chiar biblii. De ce ai aduna mai curand purcelusi de portelan decat o papusa de plus, probabil ca numai bunul Dumnezeu stie. Dar voi incerca inainte de a va impartasi colectia mea de colectionari sa identific diferitele functii ale colectiilor personale, sau cu alte cuvinte, la ce foloseste o colectie personala, cu toate ca, probabil fiecare are propriile motive pentru a incepe si dezvolta o colectie.

  • FUNCTIA DE AUTO-DEFINIRE - Imaginati-va ca va rataciti in casa cuiva si descoperiti colectia secreta a acelei persoane - o multime de fotografii cu tine! LOL Ar fi culmea sa nu simtiti ceva in legatura cu asta si sa nu-ti imaginezi ceva in legatura cu sa zicem moralitatea, sanatatea mentala, dragostea de viata, apartenenta sau tot felul de astfel de ipoteze de lucru. 
  • FUNCTIA AXIOLOGICA - Sau, altfel spus, colectia persoanala a cuiva spune ceva despre valorile unei persoane. In viata este importanta arta, oamenii, cultura, valorile nationale sau poate distractia si entertainmentul? Iubeste sportul sau poate este un obsedat sexual? Functia axiologica este, dupa cum observati, strans legata de functia identitara, prima din lista.
  • FUNCTIA UTILITARA - Unii dintre colectionari s-ar putea sa aleaga o colectie pentru  motive strict utilitare: spre exemplu, daca iti place vanatoarea, nu ar trebui sa ne mire faptul ca ai o colectie de arme de vanatoare, pe care, cel mai probabil, le si folosesti din cand in cand. De asemenea, poti sa colectionezi pantofi sau parfumuri fiindca le folosesti in societate, iar asta, de asemenea spune ceva despre cine esti, despre ce este important pentru tine si despre felul cum vrei sa fii perceput.
  • FUNCTIA DE ENGRAMARE - Cu alte cuvinte, unele colectii vorbesc despre momentele speciale din viata noastra. Poate fi o colectie de fotografii sau o colectie de magneti de frigider, ori poate o colectie de coarne de cerb, ori de medalii, in cazul unora. Vei avea cate o poveste despre fiecare dintre aceste obiecte, ele reprezentand si un tip de "trigger pozitiv", care permite informatiilor sa ramana in memoria ta si sa se activeze in anumite momente.
  • FUNCTIA SOCIALA - Cred ca fiecare colectie are o functie sociala - legata de felul cum dorim sa fim perceputi de ceilalti. Chiar si colectiile secrete! Un criminal in serie are o colectie secreta de suveniruri (suvite de par, bijuterii sau lenjerie intima) luate de la victimele sale. Daca cineva ar descoperi-o, acea persoana ar avea, pe loc, cea mai navalnica emisie de adrenalina traita vreodata si un frison serios pe spinare. Fie ca o prezinti lumii, fie ca ramane secreta, colectia ta va avea un impact asupra celorlalti si ii va influenta intr-un mod pe care, in fond, ti-l doresti. 

Iar acum, dupa toata aceasta teorie, am sa va prezint ce colectii au cateva vedete internationale cu suficienta notorietate:

  • Nicolas Cage - colectioneaza benzi desenate rare.
  • Jerry Seinfeld - colectioneaza tot ce este legat de Superman
  • Madonna - colectioneaza obiecte de arta, cum ar fi picturi si sculpturi
  • Celine Dion - colectioneaza incaltaminte
  • Claudia Schiffer - colectioneaza insecte si paianjeni
  • Dolly Parton - colectioneaza fluturi
  • Eric Clapton - ceasuri Rolex
  • Charlie Sheen - ceasuri Rolex
  • Nicole Kidman - monede
  • Emma Watson - Biblii
  • John Lennon - colectiona timbre
  • Elton John - colectioneaza ochelari de soare
  • Angelina Jolie - ar colectiona pumnale
  • Jackie Chan - cescute de portelan (a facut schimb de personalitati cu Angelina Jolie)
  • Mila Kunis - tot ce este legat de Star Trek
  • Janet Jackson - purcelusi de portelan
  • Jay Leno - masini (are 130) si motociclete
  • John Travolta - colectioneaza avioane
  • Tom Hanks - colectioneaza masini de dactilografiat (LOL)
  • Johnny Depp - colectioneaza papusi Barbie si Ken (ROFL)

In loc de concluzie, colectia persoanala vorbeste despre noi asa cum lumea nu ne stie (daca nu da un Search pe Google LOL) si cum am vrea sa fim perceputi de cei care ar vrea sa ne stie iar noua ne place ideea acestei apropieri. Intr-un fel, colectia persoanala este o "criza de sinceritate", prin intermediul careia facem destul de multa lumina in ceea ce ne priveste. Dupa ce ti-ai prezentat colectia personala de ceasuri Rolex, lumea isi va pierde pentru totdeauna banuiala ca ai putea fi un tip spiritual si izolat. 

Iar dupa ce i-ati descoperit colectia de papusi Barbie lui Johnny Depp, va veti pierde pentru totdeauna iluzia ca ar putea fi un tip macho, foarte preocupat de parerea celor din jur, cu picioarele pe pamant si capabil sa va protejeze de pericolele acestei lumi nebune. Colectia persoanala este acel lucru de care isi vor aminti cu totii la priveghi, fie pentru ca este extrem de valoroasa si lumea vrea sa stie cui i-ai lasat-o, fie pentru ca aceasta, ca nimic altceva, spune povestea vietii tale sufletesti. 

Si mai cred ca fiecare dintre noi colectioneaza ceva, chiar daca nu ar putea sa iti prezinte, propriu-zis, o anumita colectie de obiecte - si poate ca e mai bine asa, fiindca colectia nu este materiala. Oare tu ce colectionezi?








(1) Imaginea Vienna, de Luca Sartoni, via Flikr, sub licenta CC BY-SA 2.0

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu