Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

joi, 12 martie 2020

Flexarea in Vreme de Molima

Daca esti adolescent probabil ca stii ce inseamna sa flexezi si toata viata ta graviteaza in jurul unor flexeri profesionisti. Dar nu te-ai gandit inca la ce foloseste acest stil de viata, care sunt implicatiile si la ce te expui pe tine si pe cei din jur atunci cand flexezi.


o o o

Cred ca obiceiul de "a flexa" este mult mai vechi decat ne dam seama si decat cred pustii din ziua de azi. Probabil ca exista o istorie a flexatului care incepe cu romanii ce incercau sa impresioneze lumea cu armatele lor. Probabil ca nici filosofilor greci nu le era strain obiceiul de a flexa - si anume nu cu barba lunga sau chelia care stralucea frumos in soarele elen ci cu toate cunostintele si capacitatea lor de a descoperi ce face lumea sa se invarta.

Incercand o definitie a flexatului v-as aminti despre copilarie, cand, habar n-am pentru ce motiv, copiii incep efectiv sa flexeze: tata este politist, fotbalist la Steaua Bucuresti, speaker motivational sau mama este manager la o multinationala, avocat sau chiar Ana Maria Prodan, intr-un caz ideal, desigur. Dar hai sa vedem cum defineste dictionarul urban flexatul. 

A Flexa - A-ti etala lucrurile de valoare intr-o maniera nu tocmai-umila.

Sau altfel spus, pe romaneste, "a te da mare" sau a-ti incorda muschii in public. In alte definitii din dictionarul urban, aceasta etalare este adesea mincinioasa, fiindca, desi poti sa te dai mare cu "una sau alta", nu inseamna ca acele lucruri iti apartin, in primul rand, iar in al 2-lea rand, nu inseamna ca acele lucruri chiar transmit ceva (real) despre tine. Cu alte cuvinte, daca eu mentionez despre armatele romane si filosofii greci nu inseamna ca stiu extrem de multe lucruri despre acestea. Iar un pusti care apare cu imbracaminte sau telefon de firma nu exclude posibilitatea ca el inca sa plateasca rate pentru ele. 

Sunt multe aspecte ale flexatului si m-as referi pentru inceput la cat de util este flexatul. Care ar putea fi functiile pozitive sau negative ale flexatului. De asemenea, ar fi interesant cum flexeaza barbatii si respectiv femeile. Si, in final, daca ne mai ramane timp, am putea vorbi despre cum puteti flexa in vremuri de molima: de unde va puteti cumpara dezinfectanti de firma, in ce sticlute extravagante ii puteti pastra si, de asemenea, cum puteti filma niste videoclipuri despre dezinfectarea unui telefon care costa mai mult decat apartamentul saracilor - succes garantat pe social media.


Functiile pozitive ale flexatului:


  • PROFESIONAL - stiinta despre influenta personala, mai comun spus, manipulare, are un principiu numit "Principiul Autoritatii". Acesta spune, in esenta, ca daca doresti sa influentezi deciziile celorlalti, este deosebit de util sa faci impresie. Daca spre exemplu apari cu haine, masini si telefoane de firma, oamenii vor crede ca esti o persoana de succes, ca ai fost recompensat pentru profesionalismul tau, alti oameni te-au recunoscut, esti validat de societate.
  • SENTIMENTAL - chiar si aici, sau mai ales aici, flexatul poate sa aduca beneficii importante. Va amintiti de dansul nuptial al paunilor? Exista "o aristrocratie a flexatului", care in epoca internetului poarta numele de "viralocratie". In primele etape ale unei relatii, cu alte cuvinte in etapa de seductie, este esentiala capacitatea cuiva de a face impresie, de a inspira incredere.
  • FAMILIAL - chiar si pe plan familial pot exista efecte pozitive ale flexatului. Spre exemplu, un tata care poate sa flexeze cu un automobil luxos sau cu o vacanta intr-un loc romantic al planetei, poate sa inspire incredere, admiratie atat din partea celorlalti tati (si mame) cat si din partea propriei familii. Pe fondul acesta, poate sa creasca sentimentul de siguranta, increderea si coeziunea membrilor familiei. Daca acel cap de familie nu stie sa produca impresie (desi ar putea si are resurse disponibile) membrii familiei se pot simti stersi si pot sa ramana blazati.
  • SOCIAL - cine nu doreste sa aiba un prieten care se poate "da mare" cu lucrurile pe care le poseda sau chiar cu lucrurile pe care le stie? Caci, iata, si flexatul poate fi de mai multe feluri, si voi mentiona mai jos despre asta. Lumea va priveste ca pe un intreg si, in plus, poti sa speri ca vei avea ceva de castigat din aceasta prietenie. 


Functiile negative ale flexatului


  • PROFITORII - cand ai cu ce sa flexezi este mult mai greu sa iti dai seama cine este langa tine pentru ca isi doreste sa cultive o relatie cu tine sau daca este acolo doar pentru ca vrea sa profite de pe urma ta. 
  • INVIDIA - este o realitate a zilelor noastre. Invidia joaca un rol destul de important intr-o societate narcisica cum este cea pe care o importam noi din occident. Flexatul are consecinte care se vad in emotiile celor din jur, iar cand flexezi, nu uita ca cineva isi baga unghia in gat. 
  • CONFLICTUL - se poate isca usor cand va place sa flexati caci flexatul are darul de a starni spiritul de competitie. Ce faceti daca persoana respectiva va este sef la serviciu? Poate ar fi mai bine sa va pastrati flexatul pentru acasa. Daca competitorul este o persoana morala si integra, va face eforturi oneste. Dar poate si sa aleaga o cale usoara, cum ar fi o altercatie, furtul sau distrugerea de bunuri. Doar asa, ca sa va dea o lectie despre maretia personala. 
  • ASTEPTARILE - cel care flexeaza face parada de forta si sanatate, poate atrage atentia, admiratia si adeziunea insa trebuie sa inteleaga asteptarile care se formeaza astfel. Ceilalti vor dori sa te vada flexand din ce in ce mai mult si vor fi deziluzionati usor daca maine apari intr-o forma proasta, "neflexata" corespunzator. 
  • TIMPUL - timpul poate fi un inamic in special pentru cei care aleg flexatul mincinos. Daca, spre exemplu, ati facut rost de clienti, de un partener sau de prieteni cu ajutorul flexatului, pe termen lung se poate dovedi destul de usor ca ati mintit, spre exemplu, ca hainele de firma erau imprumutate si ca totul era doar imagine, fara ceva consistent in spate, cum ar fi un cont in banca. 
Cum usor va puteti imagina, barbatii flexeaza cu masini de lux si haine sport de firma, in timp ce femeile pot flexa cu noua operatie de marire a sanilor, cu haine de designer, posete sau cu bronzul de la solar. In vremuri de molima probabil ca vor aparea mai multe masti in culori extravagante si recipienti interesanti de alcool sanitar. Exista dupa cum observati o latura destul de vulgara a flexatului, care se leaga de chestii in exclusivitate materiale: ceea ce se poate cumpara din magazine de lux sau din agentiile de turism si ceea ce se posteaza pe Facebook pentru likeuri. 

Dar a existat intotdeauna si o latura mai subtila a flexatului pentru ca este si o problema de valori umane. Unii flexeaza cu povestile de viata pe care le cunosc, cu experientele traite, cu lecturile lor, cu limbile straine pe care le vorbesc, cu muzica pe care o fac, si cu orice poate sa impresioneze, nu-i asa?  Cred ca si eu ma flexez aici de vreo 2 ori pe luna pentru vreo 3 likeuri. Pot sa ma flexez cu faptul ca dr. Cristian Andrei imi citeste articolele si imi da like pe Facebook, ceea ce va doresc si voua, desigur, daca "va tine". Glumesc. Cum? Cine este Cristian Andrei? :P









(1) Imaginea Center Locks, de Joseph Stevenson, via Flikr, sub licenta CC BY-SA 2.0

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu