In ce relatii va aflati cu "steguletele rosii"? Le acordati importanta cuvenita sau le ignorati cu desavarsire, pentru ca, nu-i asa, "iubirea schimba tot"... Un articol despre acele detalii de la inceputul relatiei ce reprezinta varful timid al icebergului de dimensiuni nebanuite.
o o o
Unii dintre noi vad beculetele rosii peste tot, nu-i asa? Si tot vazand beculete rosii, ajung intr-o buna zi intr-un cabinet psihologic si primesc o eticheta ingrata cum ar fi aceea de tulburare de personalitate de de tip evitant sau chiar paranoid. Altii insa nu vad beculetele rosii nici macar atunci cand ar trebui sa le vada, fiindca, sunt, spre exemplu, prea indragostiti ca sa le mai vada sau le interpreteaza gresit.
Dar ce sunt beculetele rosii? Ele reprezinta o descriere metaforica a pericolului si mai curand decat a le vedea, le simtim in diferite momente ale vietii. In acest articol as dori sa me refer la acele beculete rosii pe care ar trebui sa le vedem inainte de a incepe o relatie "serioasa". Caci da, odata inceputa acea relatie serioasa, lucrurile devin deja prea complicate pentru a-i mai pune punct la fel de usor.
Si se poate dovedi foarte dificil sa detectezi din timp cu cine ai de-a face cu adevarat fiindca, ei bine, daca te stii "cu musca pe caciula" ai grija sa apari intr-o forma care nu da de banuit. Este cu atat mai dificil sa iti dai seama cu cine ai de-a face cu cat nevoia noastra de intimitate si iubire este mai mare, in special in adolescenta si prima tinerete, cand aceste nevoi sunt mai mari decat oricand.
Se spune ca atunci cand cineva pare prea bun ca sa fie si adevarat, de regula asa si este - prea bun sa fie adevarat. Nu as dori sa va incarc mintea cu suspiciuni si convingeri irationale - nu v-ar folosi la absolut nimic. Dar poate fi util in schimb sa va pastrati obiectivitatea si detasarea, in special in primele faze ale interactiunii cu celalalt. Fireste, acesta este cel mai greu lucru din lume daca va aflati la varsta adolescentei si sunteti lipsiti de experienta.
O poveste interesanta pe care am intalnit-o pe Discovery ID (unde altundeva), vorbeste despre un cuplu in care prea-iubita mireasa decide ca la nunta ei nu va participa si mama-soacra. Este acesta un "beculet rosu"? Eu as spune ca da. Chiar si daca mireasa a fost convinsa in cele din urma sa ii permita mamei soacre sa participe la nunta fiului ei, beculetul rosu inca ramane aprins.
Asadar ce se poate intampla cand o casatorie incepe in felul acesta, precum a inceput in cazul lui Colleen si al lui Rob McKernan. Pai se pot intampla multe si inca in doar 8 luni - cat i-au trebuit lui Colleen sa il lichideze pe sotul ei cu 10 focuri de arma. E drept ca a fost amestecat si alcoolul si este drept ca nimeni nu cunoaste toate detaliile acestui caz, dar mie personal mi-a atras atentia felul cum a inceput aceasta poveste de dragoste: aleasa inimii este in razboi cu mama soacra si impune anumite reguli, pentru ca poate ea.
Nu doresc sa fac aici o lista cu toate "becucletele rosii" care ar trebui sa va determine sa puneti capat unei relatii, inainte de a incepe. Violentele, adictiile, impulsivitatea, parazitismul, problemele psihice ale celuilalt, in general, felul cum va face sa va simtiti o anumita relatie, merita sa fie luate in calcul atunci cand o evaluati, in ciuda faptului ca ati putea sa va simtiti extrem de atrasi de o anumita persoana.
Am intalnit spre exemplu multe cazuri in care fetele observa ca partenerii lor sunt violenti dar acest fapt este interpretat ca o competenta a lui in ce priveste protectia copiilor sau a fetei respective. Asa sa fie? Da, poate fi si asa. Dar in general suntem ambivalenti si nu va imaginati ca daca un barbat este violent veti fi scutiti de aceasta violenta fiindca exista iubire. Este doar o chestiune de timp pana cand veti deveni voi insiva tinta violentei sale.
Un alt mit in care credem in special in tinerete este acela al "salvarii prin iubire". Nu ca am o parere atat de proasta despre iubire incat nu ii pot recunoaste niciun fel de merite dar cazurile in care cineva chiar a fost salvat prin si datorita iubirii sunt mai curand niste raritati. In primul rand ca betia iubirii trece dupa doar 12 luni si atunci ii ramane caracterului misiunea ingrata de a "produce iubirea" - chiar asa, caci natura, hormonii, nu ne mai ajuta.
Ori daca tocmai caracterul este punctul nostru slab... Stiu, sunt toate acele filme romantice pe care le consumati pe nerasuflate. Dar realitatea nu este asa. Realitatea relatiilor ne aseaza in fata trasaturilor ambivalente si desfiinteaza fiecare mit pe care ni l-a inoculat Hollywoodul, Bollywoodul sau Wakallywoodul (it's a thing). Probabil ca cea mai importanta calitate in astfel de circusmstate este "rezistenta la deziluzionare" si adaptarea.
Totusi, cu cat suntem mai in contact cu realitatea, cu atat si surprizele sunt mai mici, cu atat si capacitatea noastra de adaptare este mai buna. C. Darwin spunea ca trasatura cea mai importanta a supravietuitorilor nu este capacitatea lor de performanta ci mai curand capacitatea de a se adapta la schimbare. Pe buna dreptate! Dar cum sa te adaptezi la ceva ce ai negat inca de la inceput ignorand cu desavarsire "beculetele rosii"?
Inainte de a te casatori deschide larg ochii iar dupa ce te-ai casatorit, tine-i pe jumatate inchisi, spune o vorba romaneasca. Pare insa ca lucrurile se petrec tocmai pe dos: pe fondul indragostirii si al hormonilor pasiunii care bulverseaza trairile noastre, pare ca dormim un somn adanc pe toata durata de inceput a relatiei. Apoi ne trezim si, da, chiar avem revelatii, nu-i asa? Poate nu si daca intelegem aceste mecanisme si procese si tinem cont de ele.
Daca nu va plac concluziile acestui articol, am sa va citez o poveste dintr-o carte de consiliere de cuplu. -- O tanara se duce la un consilier de cuplu iar acesta o invita sa il potretizeze pe tipul pe care ea il cauta in viata ei. "Sa fie romantic, sa nu bea si sa vina devreme acasa seara". La acest potret induiosator ce credeti ca i-a raspuns consilierul: "In acest caz probabil ca ai nevoie de un televizor". -- Si mi-e teama ca multi dintre noi chiar suntem in relatii serioase cu televizorul...
(1) Imaginea Fishermen at Work, de Thomas Mues, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu