Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

luni, 18 noiembrie 2019

Manipularea Omului Educat

Oamenii cu educatie redusa sunt mai usor de manipulat. Dar daca cautam dovezile stiintifice in acest sens, v-ar surprinde cat de greu este sa le gasim. Mai mult decat atat, pentru cei care cunosc arta manipularii, nu este un secret faptul ca si persoanele educate sunt usor de manipulat, daca le cunosti slabiciunile.


o o o

Este foarte raspandita conceptia potrivit careia oamenii fara educatie sunt mult mai usor de manipulat si orice articol sau lucrare pe aceasta tema va tine mortis sa afirme asta inca din primele randuri, ca pe o mantra sau mai curand, ca pe o axioma care nici macar nu necesita o demonstratie adecvata, prin intermediul cercetarii stiintifice. Dar am si eu o intrebare: unde este dovada ca persoanele asa-zis educate sunt mai greu de manipulat? Fiindca eu am cautat-o si nu am reusit sa o gasesc. Prin urmare nu vad de ce am continua sa raspandim o teorie care nu a fost niciodata demonstrata ca atare.

Mai mult decat atat, poate ca si oamenii educati sunt usor de manipulat si chiar mi-am propus in acest articol sa demonstrez asta la nivel speculativ, dar cu argumente logice, in speranta ca cercetatorii britanici, care au mai multe fonduri si disponibilitate vor gasi ca ar fi interesant sa demonstreze stiintific cat de usor de manipulat sunt cei cu studii superioare in comparatie cu cei fara studii superioare. Nu este o ipoteza deestul de buna oare?

Si mai mult decat atat, a afirma ca oamenii educati sunt mai greu de manipulat, desi nu ai dovezi stiintifice in acest sens, poate fi si a fost folosit pentru a manipula masele. Mecanismul e simplu: sa spunem ca promovam ideea ca votantii de dreapta sunt mai bine educati (in Romania este adevarat, in SUA, este tocmai invers - votantii mai educati sunt de stanga), deci, probabil, stanga poate sa ii manipuleze cu brio pe votantii lor, care nu sunt la fel de bine educati. Si daca poate sa ii manipuleze, fiindca asa spune "bunul simt", fireste ca ii si manipuleaza. Sititi cum se numeste asta?

Exista un principiu al manipularii care se cheama "principiul autoritatii". In esenta acest principiu spune asa: daca vii cu diplome si cu dovada ca faci parte dintr-o anumita elita (costum scump, pantofi din piele de papagal, limuzina de $1.000.000, etc) oamenii tind sa te creada in mod neconditionat, fiindca toate aceste elemente sunt simboluri ale autoritatii intr-un domeniu - esti o persoana 'de succes', ai realizat ceva in viata ta. Prin urmare daca noi cei de dreapta avem mai multe diplome decat voi, cei de stanga, este de bun simt sa ne credeti pe noi, cei de dreapta, fiindca cel putin am fost la facultate - manipulare in cea mai subtila forma a manipularii.

Acum, fireste ca votantii de dreapta deja s-au enervat, pentru simplul motiv ca ceea ce le-am pus in fata este ceea ce se cheama in psihologie "disonanta cognitiva". Disonanta cognitiva apare atunci cand in lumea externa ni se aduc dovezi cu privire la eroarea in care ne aflam. Asta produce o tensiune emotionala destul de puternica fiindca noua nu ne place sa admitem ca credintele noastre ar putea fi gresite. In mod normal, ca sa vedeti cat de indaratnic si egocentric este omul nostru, vom cauta orice argument care vine sa sustina versiunea noastra, indiferent cat de slab este intarit de realitate.  

Teoria disonanţei cognitive a fost introdusă de Leon Festinger (1919-1989). Iată următorul exemplu: un fumător este informat prin nenumărate canale că viciul său îl apropie de deces, prin riscul crescut de a suferi de cancer pulmonar, dar renunţarea la fumat este dificilă. Ce face fumătorul tipic? Încearcă să desconsidere ceea ce îi creează disconfortul şi anume ideea că fumatul poate ucide prematur. În anul 1964 s-a realizat un studiu pe fumători şi nefumători care a constat într-o singură întrebare adresată subiecţilor: "credeţi că într-adevăr fumatul poate duce la cancer pulmonar?" În timp ce doar 10% dintre nefumători s-au îndoit de adevărul teoriei, 40% dintre fumători aveau dubii, fapt ce arată că aceştia din urmă au ales să rezolve conflictul lăuntric prin contestarea avertismentelor cercetătorilor asupra riscurilor implicate de fumat. Sursa: Scientia.ro

Ca sa vedeti ca nu am o abordare superficiala si "ne-educata" cu privire la aceasta tema, singurul studiu pe care l-am identificat ca stabilind o oarecare legatura intre nivelul de educatie si vulnerabilitatea la manipulare este unul olandez (vezi bibliografia), prin intermediul caruia se stabileste o corelatie intre nivelul de educatie si tendinta de a crede in teoriile conspiratiei - deci nu intre educatie si manipulare, propriu-zis. Si mai avem inca o problema aici: corelatia nu este cauzalitate. Cu alte cuvinte, nu inseamna ca teoriile conspiratiei sunt toate gresite fiindca cei mai putin educati cred in ele.

Cred ca multe idei care si-au facut debutul in viata sociala ca si teorii ale conspiratiei au sfarsit prin a deveni adevaruri universal acceptate. Este adevarat ca teoriile conspiratiei apar de multe ori ca un mod de a intari credinta noastra in anumite valori si sunt adesea amuzante fiindca forteaza lucrurile pana la absurd si este adevarat ca uneori ele ne produc frisoane, fiindca ne confisca iluzia controlului (vezi teoria statului paralel). Totusi, prin anii '50 lumea nu stia ca fumatul ar avea o legatura cu cancerul pulmonar si teoria circula sub forma de "conspiratie". De asemenea, multa lume inca crede ca este imposibil sa ti se implanteze un chip cu ajutorul caruia sa fii localizat de sateliti.  

Prin urmare, hai sa ne gandim impreuna de ce este destul de usor sa manipulezi oamenii educati. Rog sa se observe ca nu am spus oamenii destepti sau oamenii cu experienta ci doar educati.

  • BIASUL DE CONFIRMARE - Este cunoscut in Psihologie ca fiind acel efect psihologic prin intermediul caruia tindem sa cautam dovezi cu privire la lucrurile in care credem deja - "politicienii sunt corupti", de ex. Datorita acestei erori de judecata ne amintim informatiile in mod selectiv, doar pentru a se potrivi cu credintele noastre, ignorand orice le-ar putea contrazice - de ex ca se fac dosare penale pentru a-ti elimina adversarii politici sau ca se inchid dosare in mod nejustificat, pentru a "te curata". De asemenea, atentia ne este acaparata de acele informatii care confirma credintele noastre. Atat atentia cat si memoria sunt procese psihice selective - cu alte cuvinte, avem de-a face cu o "eroare de design". Educatia nu ne ajuta cu nimic aici, decat daca intelegem ca putem gresi - dar cu ce te ajuta o diploma in constructii / drept / jurnalism / etc sa intelegi asta?
  • DOVADA SOCIALA - Principiul dovezii sociale este unul dintre elementele clasice ale cunostintelor despre manipulare. Acest principiu afirma faptul ca, daca mai multe persoane afirma un lucru la un moment dat, atunci probabil ca acel lucru este adevarat. Presiunea sociala are un efect hipnotic asupra grupurilor: orice persoana care se afla intr-un grup in care toti au un comportament anume (sa zicem ca poarta haina pe dos), vor fi tentate sa preia acel comportament. Educatia nu face diferenta aici pentru ca este destul de periculos "sa-ti faci nevoile impotriva vantului", cum se zice, iar educatia nu te face obligatoriu si curajos.




  • PRINCIPIUL SIMPATIEI - Potrivit acestui principiu, daca reusesti sa te faci placut, ceilalti sunt inclinati sa iti preia convingerile si deci sa faca ceea ce doresti tu - sa te voteze, de ex. In special in politica exista posibilitatea 1) sa votezi pentru ca iti place o anumita persoana (ca si prestanta) sau 2) sa votezi pentru ca iti plac principiile / valorile in care aceasta crede. Daca cineva face greseli in comunicare sau are probleme cu gramatica (ceea ce nu-ti  place)  nu te mai gandesti ca are un suflet bun si ca ar putea avea alte calitati care sa compenseze tot ceea ce ii lipseste la prima vedere. In acelasi mod, cineva care "are fata de presedinte", adica are prestanta si o prezenta impunatoare, nu trebuie sa mai participe si la dezbateri, ca sa vezi in ce anume crede. Pe vremea nazistilor, acestia puneau mare accent pe uniformele lor militare (cum aratau), fiind constienti ca asta poate sa atraga simpatia maselor.
  • PRINCIPIUL AUTORITATII - Autoritatea poate fi una bazata pe diplome sau rezultate obtinute in activitate dar poate fi si o autoritate pur superficiala, ca urmare a arogantei pe care o afisezi. Oamenii considera ca daca cineva este arogant, atunci probabil ca aroganta sa se bazeaza pe ceva. Din pacate, asta a dus la aceasta anomalie a lumii moderne, care, fiind fascinata de felul cum aratam si de prestanta noastra exterioara, nu mai tine cont de ceea ce promovam ca si valori sau principii. O diploma universitara nu te ajuta obligatoriu sa faci diferenta intre aparenta si esenta cand cineva chiar "are prestanta".
  • PRINCIPIUL RARITATII - Un alt cunoscut principiu al manipularii se bazeaza pe ideea ca tot ceea ce este bun, se gaseste in cantitati limitate. Faptul ca un anumit lucru nu mai este disponibil, ii sporeste acestuia atractivitatea iar manipulatorii au grija sa prezinte acel  lucru ca fiind rar si indisponibil. Spre exemplu, la noi in tara, etnicii germani sunt rari, prin urmare atractivitatea acestora poate sa devina o chestie foarte palpabila, mai ales ca etnicii germani au legatura si cu autoritatea pe care o reprezinta Germania in UE si pe plan mondial - tara unde lucrurile se fac "ca la carte". Dar asta poate sa fie folosita si impotriva noastra, fiindca avem tendinta sa luam de bun tot ceea ce vine din Germania. In fond, in Germania sunt si multi pedofili, nu-i asa? 

Cred ca lista ar putea continua cu multe alte puncte cel putin la fel de convingatoare (dar nu pentru votantii de dreapta, fiindca acestora nu le poti schimba convingerile - vezi "biasul de confirmare" din lista de mai sus). Nu am vorbit aici despre faptul ca oamenii educati sunt si mai ocupati, prin urmare nu au timp sa verifice ceea ce li se serveste. Nu am vorbit nici despre faptul ca persoanele educate sunt si mandre - caci au realizat ceva in viata si cred ca pot sa faca diferenta in viata lor, ceea ce, adesea, le si impiedica sa privesca lucrurile din alta perspectiva. Nu am vorbit nici despre faptul ca persoanele educate pot fi sensibile la felul cum suna numele tau: Maricica / Vasilica / Jenica / etc. Totusi, mi-ar placea sa cred ca articolul a fost util, chiar si persoanelor cu o educatie inalta, sau mai ales acestora.

Si am simtit nevoia sa scriu acest articol pentru ca am observat o atitudinie interesanta in viata de zi cu zi: cand iti afirmi o anumita orientare  politica sau doar anumite conceptii care se regasesc intr-un anumit spectru al politicii, nimeni nu doreste sa iti asculte argumentele. Ceea ce ii intereseaza este... "dar tu la ce canal de televiziune te informezi?" LOL POST EDIT: imi cer scuze pentru literele mancate, virgulele  pe care nu le-am pus si alte detalii care ii vor convinge pe unii ca sunt un analfabet. LOL 








(1) Imaginea Pretty Puppet, de ClaraDon, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

(2) Research Digest (acc. 18.11.2019), Why more highly educated people are less into conspiracy theories, website: Research Digest

(3) The Atlantic (acc. 18.11.2019), America is devided by education, website: The Atlantic

(4) Scientia (acc. 18.11.19), Disonanta Cognitiva - conflictele interioare, website: Scientia.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu