Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

vineri, 9 martie 2018

Profiluri Politice: Stanga & Dreapta

Esti un pensionar comunist si sters, care isi asteapta infrigurat pensia in fiecare luna si voteaza cu cei care ii vand iluzii. Sau poate ca esti un tanar IT-ist si te gandesti sa emigrezi intr-o tara occidentala, unde vei fi recunoscut ca atare.


o o o

Presimt ca acest topic va declansa reactii puternice, dar hei, asa si trebuie. Ei bine, stiti ca oamenii de stiinta nu suporta plictiseala si atunci se gandesc la un studiu controversat, cum ar fi cat de inteligenti sau cat de frumosi sunt oamenii in functie de optiunile lor politice: nu cumva cei de dreapta sunt mai frumosi si mai destepti? Sau sa fie invers?

Inainte de a lua nota de ceea ce s-a descoperit in aceasta arie de preocupari, as spune ca eu personal am fost multa vreme ecologist, pana in momentul in care m-am saturat sa pierd alegerile - caci ecologistii nu castiga niciodata - cel putin, nu in Romania. Apoi l-am descoperit pe austriacul Alfred Adler, care a fost toata viata lui socialist, casatorindu-se chiar cu o rusoaica (Raissa) - asta trebuie sa fie culmea socialismului, nu-i asa?

Am simpatizat ideile socialiste fiindca le gasesc generoase si decente si fiindca inechitatile sociale reprezinta o realitate si asa destul de neplacuta. Daca la asta se adauga si aroganta claselor privilegiate, spectrul social devine destul de greu de suportat, in special pentru clasele sociale dezavantajate.

Chiar si daca as fi dintre cei privilegiati, gasesc ca o persoana este pusa in valoare de grija pe care o manifesta fata de ceilalti, atat in comportament cat si in atitudinile mai profunde: nivelul de salarizare al angajatilor nostri sau masurile de protectie pe care le luam in beneficiul celor care ne ajuta sa devenim mai bogati si puternici, sau in beneficiul celor mai vulnerabili: batrani, femei, copii, etc.

Iata insa ce s-a descoperit pe cale stiintifica in legatura cu relatia intre optiunile noastre politice si diversele aspecte ale personalitatii:

  • Barbatii de dreapta sunt mai puternici din punct de vedere fizic. Cred ca studiul are multa logica in spatele sau: daca crezi intr-o lume in care cel mai puternic il "consuma" pe cel mai slab, probabil ca ai o motivatie solida sa devii tu cel puternic. Pentru barbatii de stanga in schimb, care traiesc intr-o lume in care puterea este a comunitatii, forta personala nu reprezinta o prioritate si interesul lor este acela de a coopera, nu de a concura. La femei nu este valabila aceasta corelatie. Poate fiindca femeile sunt puternice in moduri ceva mai subtile. 
  • Cei de stanga sunt mai inteligenti decat cei de dreapta. Un studiu extrem de controversat a scos la iveala faptul ca persoanele cu o viziune politica de stanga ar fi mai inteligente decat persoanele cu o viziune de dreapta. Personal imi este greu sa inteleg asta, pentru simplul fapt ca, in mod traditional, muncitorimea "munceste nu gandeste", dar s-ar parea ca a fi de stanga este o chestiune mult mai profunda decat am fost obisnuiti sa credem. Studiul s-a focalizat pe acele atitudini de dreapta precum homofobia sau rasismul.
  • Cei cu o viziune de dreapta sunt mai frumosi decat cei de stanga. Un studiu a reusit sa demonstreze ca "tinerii frumosi si liberi" sunt practic mai frumosi decat bunicii lor. Cand esti tanar si frumos, ai impresia ca lumea este suficient de corect alcatuita si te preocupa mai putin echitatea sociala. Deci Iohannis este mai frumos decat Dragnea si Basescu este mai frumos decat Ponta, cel putin teoretic. Cei cu un aspect fizic modest sunt cuceriti de ideile frumoase si idealiste, s-ar parea, dat fiind faptul ca fizicul nu prea ii ajuta sa razbata in viata, sunt nevoiti sa lupte pentru drepturile celor slabi si urati, ca ei.
  • Publicul de dreapta se da in vant dupa stiri de senzatie. Un studiu neprietenos cu votantii de dreapta a scos la iveala cat sunt de avizi acestia in ce priveste stirile de senzatie, cunoscute si sub numele de "fake news". Stirile false au un loc special in preocuparile publicului de dreapta, in special pe Facebook, lucru care face posibile multe dintre manifestarile lor disperat-paranoide. Este suficient sa produci niste fake news bine tintite pentru a scoate cateva mii de radicali in strada, convinsi ca ei sunt cei destepti. Extremismul radical este un simptom al ideii ca viata este mai curand o lupta in care castiga cei mai agresivi si in care cooperarea nu isi are rostul. Iar extremistii vor avea intotdeauna nevoie de dusmani diabolici, precum cei care vor sa "desfiinteze justitia", spre exemplu. 




Asadar, in loc de concluzie, votantii de stanga (muncitori si pensionari) sunt mai inteligenti dar mai uratei si nu tocmai semnificativi din punct de vedere fizic, in timp ce votantii de dreapta sunt rupti din soare, dar hiper-reactivi la fake news si usor de manipulat. Sper ca preferintele mele politice nu au interferat prea mult cu obiectivitatea articolului, si chiar va invit sa va documentati mai departe, folosind linkurile din subsol. 








(1) Imaginea All Directions, de Postcards From Inside, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

(2) Mail Online, (acc. 01.03.2018), Men who are physically strong are more likely to have right wing political views, website: Mail Online

(3) Mail Online, (acc. 01.03.2018), Right wingers are less inteligent than left wingers, study says, website: Mail Online

(4) The Guardian, (acc. 01.03.2018), Attractive people more likely to be rightwings, study finds, website: The Guardian

(5) The Guardian, (acc. 01.03.2018), Fake news sharing in the US is a right wing thing, says study, website: The Guardian
Show comments
Hide comments

4 comentarii: