Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

duminică, 22 ianuarie 2017

Stereotipuri Culturale

Conotatia peiorativa a stereotipurilor culturale ne determina sa le consideram mai curand jignitoare si sa le respingem. Cu toate acestea, daca le acordam atentie, obtinem un standard de evaluare ce rivalizeaza cu orice tratat de psihologie generala.




Occidentul, mass media occidentala si chiar mediile culturale occidentale sunt, as putea spune, supra saturate cu stereotipuri culturale care se constituie in adevarate tipologii, diversificate si amanuntite. Nu este nevoie sa citesti un tratat de psihiatrie fiindca avem Wikipedia care contine aproape tot ceea ce dorim sa stim despre tipurile de oameni.

Am citit si eu despre cateva astfel de stereotipuri sociale si am gasit ca ar fi interesant sa scriu un articol care sa reuneasca majoritatea lor, daca nu pe toate, atunci macar pe cele mai raspandite si mai reprezentative. Mi s-a parut ca la noi, desi ar putea fi prezente in cadrul societatii astfel de exemplare, si sunt prezente din plin, este totusi nedrept faptul ca suntem ramasi in urma in ce priveste cunoasterea, popularizarea lor.

Va invit sa le cititi cu atentie, sa meditati la continutul lor si, eventual sa va recunoasteti in unul dintre ele, sau, cine stie, intr-o combinatie de doua sau mai multe stereotipuri. Faptul ca nu am tradus niciunul dintre stereotipuri se datoreaza dorintei mele de a onora cultura occidentala care le-a creat. Daca simtiti nevoia sa le gasiti corespondenti in limba romana, puteti sa o faceti si singuri. Acolo unde este cazul, am mentionat un corespondent bastinas, deja existent.

  • Basic Bitch
Ok, aceasta este denumirea furnizata de hip-hop, o versiune usor vulgarizata a termenului de femeie "Airheaded" (cu capul plin de aer). Tind sa prefer denumirea hip-hop, care este mai onesta. Ideea acestui stereotip cultural este aceea de a evidentia superficialitatea,  consumerismul si anxietatea in fata diversitatii si a creativitatii umane pe care Basic Bitch le respinge fiindca nu le intelege. Versiunea englezeasca se numeste Essex Girl, care are insa in plus conotatii de promiscuitate sexuala. De asemenea, se mai vorbeste despre Bimbo si Dumb Blonde care sunt variatiuni pe aceeasi tema a femeii albe, din clasa de mijloc, fara pretentii de la sine, dedicata consumului. Ea idealizeaza tot ce este mainstream, adica la moda, incercand sa para atragatoare, se ingrijeste si poarta haine "revelatoare". Fireste, o Basic Bitch iubeste cumparaturile si se uita la telenovele. Inutil sa afirm ca Basic Bitch este foarte raspandita, chiar si la noi. Cred ca trasaturile ei onoreaza cu brio insusirile femeii arhetipale.




  • Queen Bee
Regina Matca, este ceva mai mult decat o simpla Basic Bitch, are prestanta,  este inteligenta,  asertiva,  are incredere in sine si nu este atat de usor de impresionat precum genul descris mai sus, Airheaded Girl. Spre deosebire de Basic Bitch, Queen Bee provine dintr-o familie instarita din categoria "Upper Class", sau doar este o fata foarte frumoasa, care, nu-i asa, este o chestiune de timp pana sa acceseze clasa superioara a societatii,  daca nu cumva este suficient de limitata intelectual incat sa ramana o Basic Bitch. In scoala, Queen Bee este foarte populara si onorata de baieti si fete deopotriva, adorata de unii si invidiata de celelalte. Queen Bee apare si in domeniul profesional, in persoana femeii-lider, adesea necasatorita, care conduce cu demnitate si are tendinta sa prefere subalternii barbati, dezavantajandu-le pe rivale. Alte variatiuni ale Queen Bee: African American Princess, Sloane Ranger (U.K.), Gold Miss (Coreea) si Valley Girl (California).




  • The Jock.
Acest specimen intruchipeaza barbatul arhetipal, intr-o buna masura, si descrie tipul preocupat de sport, atat ca suporter cat si ca practicant de activitati sportive. Un Jock nu are preocupari intelectuale, la fel ca si Basic Bitch, este musculos, bine facut, in forma, arogant si se considera buricul pamantului, in ciuda faptului ca nu prea il ajuta mintea. The Jock este egoist si putin misogin, preferand totusi femeile foarte frumoase si in forma, de tipul majoretelor. Un Jock poate sa devina agresiv si sa adopte un comportament umilitor la adresa persoanelor mai putin populare, cum ar fi tocilarii sau minoritatile. Un alt termen care descrie acest tipar este acela de Macho Man, pentru ca sunt siguri pe ei, auto-suficienti si de aceea, destul de populari, avand succes la fete. Cred ca genul este destul de raspandit si la noi, in special in zona Bucurestilor.




  • The Geek
Acest stereotip cultural se refera in special la baietii sau barbatii care sunt exagerat de implicati in preocupari de tip intelectual, sunt priviti ca fiind neatragatori si nepopulari, avand dificultati serioase in ce priveste socializarea si activitatile sportive. Poate cea mai proeminenta trasatura este lipsa abilitatilor si competentelor sociale, dificultatea de a interactiona care determina aparitia a tot felul de situatii penibile, in special cand e vorba despre interactiunea cu genul opus, de care un Geek autentic se teme ca naiba de tamaie. O versiune a termenului de Geek, este aceea de Nerd (tocilar), care este la fel de ciudat si pedant insa termenul, spre deosebire de Geek, poate avea conotatii mai peiorative, cum ar fi aceea de ratat. De fapt, un Geek este un Nerd care reuseste in viata (cel putin d.p.d.v. economic). Era progresului tehnologic a transformat aceasta categorie sociala intr-o categorie de eroi ai civilizatiei (vezi Steve Jobs sau Bill Gates), care nu duc lipsa nici de bani, dimpotriva.





>> Continuarea in Psihopedia PRO








(1) Imaginea Oceane Gonzales Comedienne, de Gokhan Altintas, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

(2) Wikipedia, (acc. Ian. 22, 2017), Hipster, website: Wikipedia

(3) Wikipedia, (acc. Ian 22, 2017), Metrosexual, website: Wikipedia

(4) Wikipedia, (acc. Ian 22, 2017), Queen Bee, wbsite: Wikipedia

(5) Wikipedia, (acc. Ian. 22, 2017), Airheaded, website: Wikipedia

(6) Wikipedia, (acc. Ian, 22, 2017), Jock, website: Wikipedia

(7) Wikipedia, (acc. Ian. 22, 2017), Nerd, website: Wikipedia



Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, psiholog, membru al Colegiului Psihologilor din Romania, consilier educational si psihoterapeut. E-mail: teleologia@yahoo.com


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu