Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

miercuri, 9 decembrie 2015

Rochia Rosie de Seara

Va imbracati in rosu, dar stiti ce simbolizeaza asta? Un studiu recent a descoperit care este perceptia celor doua genuri in privinta acestei culori, atunci cand ea este purtata de femei. Exista oare si o atitudine "rosie"?




Probabil ca fiecare dintre noi stie cate ceva despre semnificatia culorilor pe care le purtam. Eu personal, cred ca fiecare persoana are un cod unic si personal pe care il atribuie culorilor pe care le poarta. Cu toate acestea, in urma unor cercetari cat se poate de serioase, s-a ajuns la concluzia ca, macar in privinta culorii rosu, exista o perceptie destul de raspandita la nivel social. Ce credem oare despre cei care se imbraca in rosu?

Poate ca este mai putin cunoscut lucrul ca femeile care se imbraca in rosu se afla foarte frecvent in perioada lor fertila - un fapt, de asemenea, descoperit prin intermediul cercetarii. In plus, a te imbraca in rosu, presupune o anumita doza de curaj: in afara de situatia in care ai mers la o conferinta de Mosi Craciuni si Craciunite sexy, cel mai probabil vei iesi in evidenta, ca nimeni alta / altul.

Ei bine, studiul despre care aminteam la inceput, a evidentiat faptul ca atunci cand barbatii privesc fotografii cu femei imbracate in rosu, ei sunt inclinati sa interpreteze aceste imagini ca reprezentand femei ce incearca sa isi transmita receptivitatea sexuala. Altfel spus, daca doriti sa fiti intelese ca fiind "ready & able" pentru stiti voi ce, este util sa purtati o rochie rosie, ce "infierbanta sangele de taur".

Dar ce cred femeile despre semenele lor care se imbraca in rosu? Ei bine, s-a observat in studiul citat o tendinta a femeilor de a deprecia pe cele care poarta o rochie rosie, de a le privi de sus, ca si cand femeia imbracata in rosu le-ar fi inferioara. In aceeasi masura, o alta atitudine observata la femeile ce privesc alte femei imbracate in rosu este aceea de "mate-guarding" - altfel spus, de a proteja partenerul romantic de intalniri erotice cu alte femei: un comportament ce tinde spre gelozie si alarma generalizata, ca si cand respectivele s-ar afla in prezenta unui pericol.

Pentru a extrapola, se poate spune ca nu doar a te imbraca in rosu are acest efect. In afara sferei comportamentului vestimentar, exista o atitudine ce poate fi asemanata costumarii in rosu si pe care am putea sa o observam adesea la tulburarea de personalitate de tip histrionic: cand o persoana "flirteaza cu cine nu trebuie" sau pur si simplu flirteaza, se poate spune ca "si-a luat o atitudine rosie", efectul acestui comportament fiind similar costumarii in rosu.

Dupa mai bine de un secol de la raspandirea socialismului, iata ca unul dintre simbolurile sale de baza - culoarea rosie - nu este asociata cu egalitatea si cultul muncii, ci mai curand cu razboiul, concurenta si pericolul. Sa luam deci aminte! 








(1) Imaginea Jocey on Valentines, de Theodore Lee, via Flikr, sub licenta CC BY- ND 2.0

(2) BlogPsy, (acc. 09 Dec. 2015), Wearing Red: The Danger Signals it Sends, website: PsyBlog .org.uk

(3) BlogPsy, (acc. 09 Dec. 2015), Women 3 Times More Likely to Wear Red or Pink When Fertile, website: BlogPsy .org.uk
Show comments
Hide comments

2 comentarii:

  1. Da, exista prejudecati intre femei si multe frustrari: de parca cineva in negru nu-ti poate "fura" partenerul! Ca sa fiu sincera, am fost si de o parte si de cealalta a baricadei (nu zilnic, dar port uneori si rosu) si ma sperie faptul ca "rivala" ar putea fi mai inteligenta, mai rabdatoare, mai sigura pe ea, nu culoarea rochiei! :) Dar, ca de obicei, lupt impotriva frustrarilor straduindu-ma sa devin (cu varsta/pe zi ce trece) o varianta mai buna (poate si mai rosie, in spirit de gluma) a mea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur sa constat ca cititorii Psihopediei au umor. Daca autorul nu prea se intrece cu gluma, macar sa aduceti voi ceva umor pe paginile blogului. :)

      Nu imi ramane decat sa iti urez sa reusesti sa devii o varianta mai buna (si mai rosie) a ta insati. Iar mie imi urez sa reusesc sa atrag si alti cititori care isi doresc asta. Sunteti genul de oameni pentru care exista Psihopedia. :)

      Ștergere