Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

vineri, 7 septembrie 2018

Cursul Valutar al Personalitatii

Fiecare lucru are o valoare egala cu cantitatea de timp pe care esti dispus sa o oferi in schimb. Care este modul tau de a obtine in viata? Razboiul, seductia, efortul onest sau poate chiar... infractiunea?


o o o

Pare ca traim intr-un univers in care orice lucru are pretul sau. Oricat ne-am stradui sa fabricam concepte si modele teoretice in care unele lucruri sunt pe gratis (cum ar fi iubirea) si ne putem bucura de acestea in mod asa-zis "neconditionat", realitatea se ingrijeste sa ne demonstreze ca toate acestea sunt utopii si ne pierdem timpul crezand in ele. 

Fiecare lucru are o valoare egala cu cantitatea de timp (viata) pe care esti dispus sa o oferi in schimb. Henry D. Thoreau

Citatul suna bine dar are si el limitele sale: uneori poti sa oferi o viata intreaga in schimbul unui anumit lucru si sa nu reusesti nici macar in felul acesta sa obtii acel lucru. De ce? Raspunsul este simplu: ceea ce iti doresti nu este realist. Refuz sa cred ca valoarea unui lucru pe care nu il vei obtine niciodata este mai mare decat valoarea vietii tale. E un idealism bolnav cu care nu reusesc sa rezonez.

Exista un tip de sacrificiu pentru care merita sa iti oferi chiar si viata, iar acela este in slujba progresului umanitatii. De asemenea, daca esti patriot, probabil ca iti vei oferi viata in schimbul libertatii si suveranitatii tarii tale. Respect asta. Ramane intrebarea daca sacrificiul suprem chiar era unica solutie. Spre exemplu, s-a pus problema tendintelor suicidale la teroristii care se auto-detoneaza.

Totusi, in multe cazuri, este adevarat ca oferind din timpul tau, poti sa primesti anumite lucruri in schimb. Spre exemplu o relatie romantica / intima sanatoasa poate fi obtinuta investind timp in aceasta. Multe femei pe care le-am cunoscut mi-au oferit aceasta metafora a relatiei ca o gradina ce trebuie cultivata si ingrijita in caz ca dorim sa ne bucure privirea si inima. In aceasta gradina vor aparea buruienile iar noi trebuie sa oferim timpul necesar pentru a le indeparta.

Un copil educat se formeaza tot in felul acesta: oferind timp pentru educarea sa. Are, sper, mult sens afirmatia ca un copil de care nu te ocupi, nu se educa singur. Ai sansa sa devii modelul principal din viata copilului tau insa daca nu oferi timp, este ca si cand ai renunta la sansa de a-i canaliza fortele in directii sanatoase sau "de bun simt".

Iar cand spunem "TIMP" cred ca spunem de fapt "ATENTIE", si efort psihic. Caci, in fond, nu timpul in sine plateste pretul lucrurilor pe care ni le dorim ci munca si atentia - Acolo unde investim atentie, de regula lucrurile evolueaza. Atentia reprezinta deci un tip de capital universal, pe care, investindu-l in lucrurile care ne intereseaza, ajunge sa ofere anumite rezultate.


Iata cateva tipuri de Valuta a Personalitatii:

  • Paranoidul ~ Valuta personala: RAZBOIUL. Paranoidul plateste luptandu-se cu cei din jur, pe care ii priveste ca fiind inamicii sai ce i-au pus gand rau. "Valuta paranoida" este deci... suspiciunea, scandalul si confruntarea, pe scurt, Razboiul.
  • Histrionicul ~ Valuta personala: SEDUCTIA. Histrionicul obtine subtil, jucand teatru, investind emotie si talent in dramoleta vietii sale. Astfel ii manipuleaza pe cei din jur si isi atinge scopurile, cel putin teoretic.
  • Schizotipalul ~ Valuta personala: CREATIVITATEA. Cunoscand tot felul de teorii ale conspiratiei si raspandindu-le cu aviditate, schizotipalul (crede ca) devine important.
  • Schizoidul - Valuta personala: SOLITUDINEA. In solitudine se afla secretul tuturor reusitelor sale, caci singur, schizoidul poate aprofunda toate acele subiecte care il preocupa si care vor face diferenta in examenele vietii sale. Dar solitudinea nu ii rezolva toate problemele.
  • Obsesiv-Compulsivul - Valuta personala: PERFECTIONISMUL. Detaliile si moralitatea sunt intotdeauna importante iar daca va sti sa priveasca si imaginea de ansamblu, va reusi sa obtina multe lucruri de la viata.
  • Narcisistul ~ Valuta personala: STRALUCIREA. Exista o stralucire superficiala, data de pozitia sociala si aspectul fizic, dar si o stralucire mai de profunzime, data de capacitatea intelectuala si talentul artistic, daca e cazul. 
  • Dependentul ~ Valuta personala: NEPUTINTA. Unii sunt ca un scai de care nu scapi cu una cu doua. Iar protectia o obtinem atunci cand suntem neputinciosi, prin urmare, valuta personalitatilor dependente este chiar neputinta.
  • Borderline ~ Valuta personala: SANTAJUL EMOTIONAL. Atata vreme cat reusesc sa te emotioneze, este ca si garantat faptul ca le vei face pe plac. Cu alte cuvinte, "Valuta Borderline" este santajul emotional.
  • Evitantul ~ Valuta personala: PRUDENTA. Prudenta este insasi valuta personalitatilor evitante. Din fericire, prudenta ne protejeaza de pericole. Din pacate, nici un fricos nu a ramas in istorie. 
  • Psihopatul ~ Valuta personala: ABUZUL. Caci da, scopul este mai important decat mijlocul. Nu prea le place efortul, asa ca vor alege scurtatura, adica incalcarea regulilor sau, intr-un cuvant, infractiunea. 

Acestea reprezinta diferite moduri de a plati lucrurile pe care ni le dorim. Sunt, in acelasi timp niste moduri nevrotice de a plati pentru ceea ce ne dorim, fiindca  sunt nerealiste si produc suferinta, fiecare dintre ele. Mai exista insa un mod de a obtine, deci inca un tip de Valuta Personala ~ Bunul simt comun. Oare ce-am putea sa obtinem prin intermediul bunului simt comun?

Cred ca am sa va ilustrez raspunsul la aceasta intrebare prin intermediul unei scurte povesti despre ce anume poti obtine fara bun simt. O tanara din Saline, Michigan de doar 18 ani, care fusese toata viata o eleva eminenta si canta intr-o trupa de liceu, se inhaiteaza cu niste studenti fara niciun dumnezeu (aparent, sunt destul de multi in Michigan) si participa la jaful unui prieten. Acesta se finalizeaza cu decesul victimei.




Se pare ca gasca avea nevoie de bani pentru droguri si au fost convinsi ca cea mai buna solutie pentru ei era infractiunea. Cred ca ati recunoscut deja care a fost tipul de valuta personala utilizata, nu-i asa? Morala povestii, desigur, nu este ca banii de droguri se obtin prin eforturi cinstite - caci drogurile te incapaciteaza iar eforturile cinstite, "de bun simt" devin un lux pe care nu ti-l poti permite.








(1) Imaginea Money Girl, de Tax Credits, via Flikr, sub licenta CC BY 2.0

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu